Àmbit de la notícia
Social

Organització popular i cures al Raval

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Marta Rius
  • Xarxa Suport Mutu del Raval
  • Xarxa Popular d'Aliments del Raval
    Xarxa Popular d'Aliments del Raval

El veïnat del barri barceloní ha teixit una xarxa solidària per atendre necessitats en comunitat en els fronts bàsics de serveis públics, drets laborals i d'habitatge.

La Xarxa de Suport Mutu del Raval va crear-se el 15 de març, en previsió de la crisi social que la crisi sanitària generarà a la ciutadania. L'objectiu: que el veïnat s'autoorganitzi durant l'estat d'alarma i proporcioni cures a qui ho necessiti en matèria de serveis públics, drets laborals i d'habitatge.

Quan es confirma que el confinament es prolongarà fins al maig, per ara, i entre les iniciatives endegades al barri, la primera va ser proporcionar un full per penjar a l'escala per a que les comunitats veïnals recollissin els contactes i necessitats de les persones que requereixen cures de tota mena (abastiment d'aliments o medicaments, cura de criatures, etc.), per a que el mateix veïnat s'autoorganitzés per cobrir-les. La Coordinadora Obrera Sindical i el Sindicat d’Habitatge del Raval assessoren els veïns i veïens en matèria de drets laborals i de l’habitatge.

També va elaborar i difondre cartells per informar dels menjadors socials oberts a Ciutat Vella durant l'Estat d'Alarma: la Fundació Roure (c/ Cecs sant Cugat, 1), el menjador Reina de la Paz (plaça Sant Agustí, 2), el menjador social Paral·lel (Avinguda Paral·lel, 97), el menjador social Poble Sec (C/ Font Honrada, 8), la Comunitat Sant Egido (c/ Ataülf, 12) i l'O.S. Santa Lluïsa de Marillac (c/ Sant Carles, 33).

Un altre material informatiu és el recull de Centres d'Atenció Primària oberts en cap de setmana a Ciutat Vella durant l'estat d'alarma (de 9 h a 17 h): el CAP Raval Nord (c/ Torres i Amat, 8), el CAP Raval Sud (Av. Drassanes, 17) i el CUAP Ciutat Vella- Perecamps (c/ Pieyre de Mandiargues, 5 obert 24 h tot l'any).

Una altra mesura ha estat l'impuls de la Xarxa Popular d'Aliments del Raval, amb la que diverses parades del Mercat de la Boqueria defensen el comerç de proximitat front al comerç enfocat al turisme.

La Xarxa s'ha adherit al manifest 'Que ningú quedi enrere ho garantim entre totes' signat pels sindicats combatius i de classe, que exigeixen:

  • Internalitzar els serveis públics externalitzats
  • Nacionalitzar els sectors estratègics
  • Paralitzar TOTS els pagaments de lloguers, hipoteques, subministres bàsics
  • Irregularitzar dels acomiadaments i vulneració de drets laborals en període de crisi sanitària: el pagament del 100% del salari a càrrec de mútues i no de la Seguretat Social
  • Renda garantida que no deixi enrere ningú

També s'ha adherit al manifest de la Coordinadora Obrim Fronteres, el qual exigeix la regularització de totes les persones en un manifest amb 5 demandes:

  • Empadronament d’ofici de tothom
  • Regularització amb permís de treball per tothom
  • Autorització de treball als joves extutelats amb premís de residència
  • Aprovació immediat de totes les sol·licitus d’asil

Aquestes demandes se sumen a les que la xarxa va publicar fa unes setmanes en la mateixa línia en la lluita contra el racisme. La xarxa ho resumeix amb la frase 'pa, sostre, papers, treball'. El veïnat, preocupat per la vulneració dels drets de les persones en situació irregular durant l'estat d'alarma i la quarentena per la Covid-19, exigia 4 mesures:

  • Aprovar automàticament sol·licituds d'asil, regularització i renovació.
  • Prorrogar un any tots els NIE caducats durant l'estat d'alarma, com s'ha fet amb els DNI
  • Garantir una cobertura sanitària pública universal, sense consideracions legals ni administratives.
  • Aturar les detencions per falta de permís de residència

Amb el confinament, el dret a l'educació pot no ser universal quan hi ha impediments tecnològics. No totes les famílies tenen material informàtic i/o accés a wifi (#Compartimwifi) per seguir el curs telemàticament des de casa. Pel que la Xarxa també alerta de les desigualtats que la crisi sociosanitària pot generar en aquest sentit.

Treballadores sanitàries del CAP Drassanes (Raval Sud) , a més, han demanat a la Xarxa que es faci ressò de la iniciativa popular Dona la teva energia, per la que es recullen bateries externes (powerbanks) i bases d’endolls (regletes) per a carregar mòbils a centres mèdics. Ja en porten més d'un miler, però en calen més.

La Xarxa de Suport Mutu del Raval té activa una pàgina web i canals propis a Twitter (@RavalSuport), Telegram (http://t.me/RavalSuport), correu (suportmuturaval@protonmail.com) i materials per imprimir.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari