Àmbit de la notícia
Cultural

Cristina Sánchez: "Els valors castellers es posen de manifest ara més que mai"

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Elizabeth Parcerisa
  • La Cristina Sánchez és la directora de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. Font: Cristina Sánchez
  • Els valors castellers van molt més enllà del món casteller. Font: BCN Cultura Popular.
    Els valors castellers van molt més enllà del món casteller. Font: BCN Cultura Popular.
  • El món casteller és un món de contacte, cosa que pot fer-ne baixar la participació. Font: Arç cooperativa.
    El món casteller és un món de contacte, cosa que pot fer-ne baixar la participació. Font: Arç cooperativa.

Entrevistem a la directora de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Cristina Sánchez, perquè ens expliqui els efectes del coronavirus en el món casteller. 

El món casteller és un món de contacte, de fer pinya, i, per aquest mateix motiu, pateix les conseqüències del confinament i de la cancel·lació de molts actes. Però, és també un món de valors que no s'apaguen i que troben una sortida social i solidària per fer més suportable la situació.

Des de Xarxanet parlem amb la directora de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Cristina Sánchez, perquè ens expliqui els efectes presents i futurs del coronavirus en les colles castelleres.

Des de l'entitat, com ha canviat la vostra tasca arran de l'estat d'alarma?

No ha canviat gaire perquè hi ha molta feina que seguim fent des de casa i de manera virtual. S'ha accentuat molta feina de cara a relacions institucionals i de cara en fora. Tenim molta relació i contacte amb la Generalitat i el departament de Cultura. També amb els patrocinadors, que estan a l'expectativa igual que nosaltres i, evidentment, parlem molt més sovint amb les colles, tot i que la temàtica ha canviat.

Ara la vostra feina amb les colles consisteix més aviat a resoldre dubtes.

Sí, però dubtes no castellers. Sorgeixen molts dubtes pel que fa a la gestió de les mateixes colles, de la incertesa de la situació, d'informacions que els demanem per poder passar comunicats a la Generalitat, entre d'altres. Moltes colles estan aprofitant aquests dies per fer tasques administratives, també estem rebent moltes consultes de fora, d'estudis que s'estaven tirant endavant i que de vegades ens demanen informació a la Coordinadora. Hem de dir que també tenim més contacte amb la premsa.

En general, com afectarà les colles aquesta crisi?

Tot dependrà de la durada. Fins ara ens plantejàvem tres escenaris per poder tenir previstes diferents línies d'actuació. El primer escenari ja l'hem descartat, que era que només fos el confinament inicial i poder tornar de mica en mica a la normalitat. El segon era que poguéssim començar a actuar a l'agost, així que estaríem parlant d'haver perdut mitja temporada. El tercer escenari, evidentment el més pessimista, és el supòsit que no hi hagi temporada castellera.

Es té previst proporcionar alguna mena d'ajuda econòmica?

L'objectiu que ens va traslladar la Generalitat és intentar garantir que totes les colles, quan acabi aquesta situació de confinament, puguin reprendre la seva activitat. És a dir, no perdre a cap entitat pel camí per termes econòmics. Des de la Generalitat estan valorant proporcionar ajudes no només a les colles, sinó a totes les entitats de cultura popular. Intentarem fer el possible per donar el suport en tot, però no podem avançar encara cap mesura perquè tot dependrà de la durada i dels efectes econòmics que també tingui en nosaltres.

El món casteller és un món de contacte. Això afectarà la participació? Tindrà por, la gent?

Es palpa una mica de forma generalitzada aquesta por, la percepció que es podria donar una situació en què la participació seria més baixa. És veritat que, per altra banda, quan s'han viscut situacions de crisi econòmica els castells són una activitat que guanya participants. Baixen els gimnasos i puja molt tot el que és cultura popular. Dependrà molt de l'escenari, de si es troba una vacuna, de si s'allarga molt... Dependrà més de factors externs, que no depenen tant de nosaltres, que no pas de les ganes. Crec que les ganes estaran per sobre de la por.

Les colles fan alguna trobada virtual, o alguna mena d'entrenament per no perdre ni el contacte ni la forma física?

Estan emprenent moltes iniciatives per xarxes. Concursos, trobades, jornades de ioga, reunions, entrenaments a distància, recuperació de diades, tornejos, quintos... Iniciatives n'hi ha moltíssimes i encara en van sortint de noves.

Com esteu afrontant les diverses activitats que ja estaven aparaulades?

En les nostres activitats pròpies valorem aquelles més imprescindibles. Les més informals les hem suspès i no tenim previst reagendar-les. Però, per exemple, altres com la trobada de gestió, que considerem un dels actes més importants que fem dins de la coordinadora, valorem si fer una versió virtual o esperar a fer una versió presencial adaptada a la realitat del moment un cop passi tot això. És a dir, el programa que teníem previst no es mantindria perquè s'ha d'adaptar a la realitat que tenim.

Està tot a l'aire.

Sí. Estem treballant una mica com tothom, tenint presents diversos escenaris per tenir sempre un pla A i un pla B alhora. Així, en realitat, estem treballant el doble perquè treballem amb dues opcions possibles.

Canviarà alguna cosa en l'estructura i organització del món casteller després del coronavirus?

Jo no penso que canviï gran cosa tal com es desenvolupa l'activitat. Faltarà veure quina afectació hi ha a escala social. La meva opinió personal és que tot seguirà igual, que tornarem a una certa normalitat.  

Hi ha quelcom positiu que les colles puguin extreure d'aquesta crisi?

El més positiu que en traiem és la qualitat humana i tots els valors castellers que aquests dies es posen de manifest més que mai. Hi ha colles que han fet donatius econòmics per ajudar al sector sanitari del seu municipi; n'hi ha d'altres que donaven beques menjador i ara donen tiquets pel supermercat. Nosaltres intentem visibilitzar una part de tots els castellers i castelleres que formen part dels serveis bàsics i estan allà cada dia fent pinya. Els valors castellers van molt més enllà del món casteller.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari