Lidia Vera: “Aquesta situació ens ha cohesionat com a associació”
Comparteix
La Carinyena és una entitat sociocultural de Falset que va néixer fa uns mesos i s’ha hagut d’adaptar al nou escenari que ha provocat la Covid-19.
El confinament ha capgirat les nostres vides i ens ha obligat a restar tancats a les nostres llars. També ha trastocat els plans de les entitats d’arreu del país, que s’han hagut d’adaptar a la nova situació. Especialment complex ha estat per a les que tot just comencen a treure el cap, com és el cas de La Carinyena, una associació sociocultural de Falset, al Priorat, que s’ha repensat per seguir activa en aquest nou escenari. Ens ho explica la Lidia Vera, una de les seves sòcies fundadores.
Quin tipus d'associació és La Carinyena?
Som una associació sociocultural de Falset. Les nostres accions, projectes i activitats s’enfoquen a sumar i contribuir al nostre entorn. Volem promoure l'activitat cultural, la cerca i la divulgació històrica referent a la nostra comarca, també fomentar la participació i la implicació de la comunitat i les famílies oferint alternatives de lleure, a més de posar en marxa campanyes de sensibilització, per exemple per a favor la igualtat. Tot plegat, sempre tenint en compte la perspectiva de gènere. I col·laborar amb iniciatives culturals que s’organitzin al territori.
D'on va sorgir la idea de constituir-vos com a associació?
La Carinyena es va començar a gestar aquest estiu. Som persones que vivim aquí i ja teníem contacte entre nosaltres i ens vam trobar les 11 integrants de l'associació i vam compartir les nostres inquietuds, les ganes de fer coses i ens va sorgir la idea de crear-nos com a associació. A partir d'aquí vam començar a mirar el que necessitàvem per fer-ho i ens vam posar amb el tema dels estatuts, el registre i tot plegat.
Va ser un procés feixuc?
Nosaltres som un grup heterogeni, cadascuna té experiència en diferents àmbits i tenim una persona dins de l'associació que coneix bé aquests processos i ens va orientar en el tema de constituir una associació, seguint els tempos que requereix tot plegat. Potser el que ens va generar més inquietud va ser l’econòmic, perquè partíem de zero.
Quantes associades sou a La Carinyena?
Actualment som deu persones a la junta, de les onze que vam iniciar el projecte. I som tot dones, però és una casualitat. No és buscat, al contrari, estem obertes i tenim ganes que hi entri algun home. Una de les qüestions que encara estem valorant és com fer-ho persumar noves associades, però ho volem tirar endavant.
El vostre lligam amb el territori és molt fort, és part essencial de l'associació.
Sí, tot i que algunes de les integrants de l’associació no som nascudes a Falset, hi estem i ens hi sentim molt arrelades. Hi tenim les nostres famílies, els nostres fills han nascut aquí. El Priorat és un territori petit, però molt ric i tenim ganes de fer coses aquí.
Quins projectes destacats heu portat a terme?
La primera activitat que vam fer va ser 'Tot esperant Reis', per Nadal, i és quan ens vam donar a conèixer. Vam organitzar una tarda de tallers amb famílies i va tenir molt bona acceptació. A partir d'aquí, vam continuar pensant diferents accions que podíem fer. La propera que teníem prevista era per Sant Jordi i també planificaven activitats per fer a l'estiu.
Ara la situació ha canviat arran de la Covid-19.
Sí, ens trobem en un escenari diferent, però també cal dir que aquesta situació ha estat un moment de cohesionar-nos molt com a grup, com a associació. Estem molt creatives i estem fent i proposant força coses. Des que va començar el confinament estem pensant com dinamitzar la gent i proposant accions.
Per exemple?
Els dissabtes hem organitzat vermuts als balcons. A través de les xarxes socials proposem diverses músiques i la gent vota quina cançó vol que soni per megafonia. I com que Falset és un poble amb molta tradició musical, intentem tenir la partitura del tema que soni perquè la gent el toqui amb els seus instruments. Després ens envien els vídeos i en fem un recull que pengem a la xarxa.
No és l’única activitat que heu ideat en temps de confinament.
També ens vam animar a reescriure la lletra del 'Resistiré', que sona tant aquests dies, adaptada a Falset i hem fet un videoclip. A banda, hem col·laborat amb una iniciativa d'una altra entitat que ens va demanar que recollíssim vídeos de persones que es graven a casa explicant contes. Estem molt entusiasmades amb moure la gent, sobretot ara, i la resposta sempre ha estat molt bona.
A l'estiu farà un any des que es va posar en marxa l'associació. Com ha evolucionat l'associació en aquests mesos?
Ens hem anat posant a lloc, vam començar molt explosives amb moltes ganes de fer coses i t'adones que tot requereix uns temps i que hi ha una part burocràtica que també s'ha de tenir en compte. Ens hem conegut molt més també, col·locant-nos cadascuna dins de l'associació i definint els rols.
Heu comptat amb ajuda institucional?
L'ajuntament ens ha donat suport en tot moment. De fet, ara estem pendents que ens deixin un espai per instal·lar-nos, perquè encara no tenim espai físic com a associació, però tot requereix un temps. Nosaltres com a associació també havíem de demostrar què és el que fem. A poc a poc.
I pel que fa a la vila, al territori, com ha estat la resposta?
La gent està contenta que hàgim nascut. Amb això no volem dir que les associacions que ja hi eren no fessin coses al poble, tot el contrari, de fet també hi col·laborem. Però bé, La Carinyena és quelcom de nou i potser més polivalent, treballem amb un ventall molt ampli i això ha agradat a la gent.
Perquè val la pena unir-se a La Carinyena?
Un dels nostres lemes és 'Suma Carinyena!', és a dir, que volem que la gent vingui a proposar, desenvolupar les seves idees i expressar-se al territori. Sumar junts, és el nostre crit.
Quins reptes de futur us plantegeu?
Som relativament noves, però volem avançar. Ens agradaria repetir activitats, com la que vam fer a Nadal, i dissenyar accions que es puguin consolidar. A banda, no ens tanquem la porta a fer coses més grans. Un festival musical per oferir diferents propostes culturals en família, per exemple. De moment el nostre límit més important en aquest sentit és l'econòmic. Tot i que també és cert que en aquest temps ens hem adonat que per fer coses els diners no són el més important. Alhora, ambicionem tenir més socis que sumin al projecte.
Com us veieu d'aquí a deu anys?
Tenim el sentiment que La Carinyena serà una associació per quedar-se, estem nosaltres o no a la junta o dins de l'associació, creiem que anirem tenint relleus i La Carinyena seguirà endavant al territori. Som molt entusiastes i que tenim moltes ganes.
Afegeix un nou comentari