Àmbit de la notícia
Social

Katy Trias: "Hem de vetllar perquè en l’escenari post Covid-19 es garanteixin drets"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • Katy trias, directora de la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD)
    Font: Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD)

Parlem amb la directora de la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD) i analitzem com la situació actual està afectant l'entitat.

Com està afectant la Covid-19 a les persones amb Síndrome de Down?

La situació d’alarma ens ha afectat a tothom d'una manera o altra per la situació d’incertesa i per haver-nos d’adaptar a noves realitats. En el cas de les persones amb la síndrome de Down (SD) o altres situacions de discapacitat intel·lectual, el fet de trencar amb la rutina es viu amb un impacte emocional més gran; però gràcies al suport de les famílies i de les entitats de seguida s’han adaptat a la nova situació. 

Ara en aquests moments la preocupació és com quedarà la seva situació (escola, feina, llar...) després del desconfinament.

Quin risc tenen de contraure el virus?

Fins ara no hi ha evidència clara que demostri que la Covid-19 afecti de manera diferent a les persones amb SD que a la resta de la població. Però, algunes malalties cròniques associades a la SD (diabetis, cardiopaties, malalties pulmonars o alternacions del sistema immunes) poden suposar complicacions.

Per això, les persones amb la SD són un col·lectiu de risc i és molt important incidir en les recomanacions generals de prevenció.

De quina manera seguiu donant servei des de l'entitat?

Des de que vam haver de tancar les nostres instal·lacions ens vam reinventar de la nit al dia per seguir funcionant de forma telemàtica i en alguns casos presencials donant suport logístic i emocional a les persones i les seves famílies. A dia d’avui, hem fet més de 1.500 videotrucades amb les nostres persones usuàries, més de 860 activitats d’atenció directa o més de 550 reunions virtuals, entre altres accions.

Tant de forma telemàtica com presencial estem fent tot el possible per contribuir a ajudar a les nostres persones usuàries a passar el temps de confinament de la manera més relaxada i productiva possible.

En quina situació es troba el Servei de Vida Independent?

Els i les nostres professionals d'aquest servei essencial establert per la Generalitat de Catalunya, han seguit donant en tot moment el suport presencial que requereixen les més de 80 persones que viuen en les seves pròpies llars.

En aquest punt m’agradaria posar en valor el programa de Vida Independent, que ha quedat reforçat com una alternativa molt vàlida davant d’opcions com, per exemple, les residències. Crec que les Administracions l’haurien de promocionar com una opció prioritària.

Com creieu que serà la situació quan acabi el confinament? Què haurà canviat?

La preservació dels drets de les persones en situació de discapacitat intel·lectual ens preocupa especialment. D’entrada, els seus drets de per se són molt fràgils; per això hem de vetllar perquè en l’escenari post Covid-19 es garanteixin els seus drets (feina, vida independent, participació en la comunitat, oci...) tal com ho recull la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat de l’ONU.

Quina és la situació general de les persones a qui doneu atenció?

Moltes persones usuàries que s’han vist afectades per ERTOs o s’han instal·lat a casa els pares per passar el confinament ens estan expressant el seu neguit sobre si podran reprendre la feina o tornar a viure independents.

Aquesta situació que estem vivint no ha de significar una regressió, sinó que ens ha d’enfortir més. Els membres de l’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta de la FCSD estan molt actius en la reivindicació dels seus drets i volem estar al seu costat per garantir-los.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari