Laura Bada: "Els socis i sòcies volen tornar a l'associació perquè és un espai on combaten la soledat"
Comparteix
Entrevistem les tècniques de coordinació de l'Associació Cultura Viva Santboiana, Laura Bada i Gemma Collantes, perquè ens expliquin com viuen la situació després de dos mesos d'inactivitat presencial.
Amb la seva entrada en fase 1 de confinament, la majoria de municipis de Catalunya comencen a veure més a prop la tornada a la normalitat. I des de les entitats ja es demana un pla de tornada per poder continuar amb la seva tasca amb les màximes mesures de seguretat en els propers mesos. No obstant això, les activitats encara s'han de continuar adaptant a una situació que encara es mantindrà unes setmanes més.
L'Associació Cultura Viva Santboiana és una de les moltes que s'ha vist afectada a causa de la situació d'emergència pel coronavirus. Parlem amb la Gemma Collantes i la Laura Bada, les tècniques de coordinació de l'entitat, per conèixer l'associació, la seva activitat i com la pandèmia de la Covid-19 ha afectat al funcionament d'aquesta.
Com neix l'Associació Cultura Viva Santboiana?
Cultura Viva neix l'any 1998 arran d'una iniciativa veïnal, i a l'abril de l'any següent es constitueix oficialment com a associació, amb l'objectiu principal de portar a terme un projecte socioeducatiu per l'alfabetització de persones adultes. En els seus inicis es dedicava exclusivament a l'alfabetització, però de seguida va anar ampliant les seves activitats per donar abast també al vessant relacional amb l'aparició del taller de punt de creu, les sortides culturals, les tertúlies, etc.
La vostra tasca segueix sent la mateixa?
Amb el temps ens hem anat adaptant a les noves demandes i necessitats. És el cas de l'atenció al col·lectiu immigrant mitjançant les aules d'aprenentatge de castellà i català, o l'aparició de nous tallers i activitats com ara les classes d'anglès, informàtica o el taller de lectura.
Quin és el futur de l'entitat?
De moment esperem poder seguir desenvolupant les activitats actuals i intentant, com sempre, donar resposta a les demandes i necessitats que detectem. En aquest sentit, actualment hi ha una forta demanda del col·lectiu immigrant per a classes tant de castellà com de català. Pròximament tenim intenció d'ampliar els grups de català per poder destinar-ne un només a les persones immigrants, amb classes orals o d'un nivell inicial.
Teniu algunes demandes a les administracions?
Tenim algunes demandes a nivell local, com ara demandes de tipus econòmic i una major coordinació per la derivació i coneixement dels recursos existents d'activitats d'alfabetització d'adults, etc.
Com us ha afectat la pandèmia?
Donat que funcionem en bona part gràcies a subvencions públiques, la situació actual és d'incertesa. Com moltes entitats teníem un pressupost anual més o menys planificat, però certs ingressos i despeses que tindríem sense la pandèmia no s'estan efectuant amb normalitat. De la mateixa manera, tot el calendari de presentació de subvencions, justificacions i altres tràmits relacionats segueix actiu, però amb canvis en els terminis i en situació de 'standby'.
Heu pogut continuar amb la vostra tasca?
El servei als socis i sòcies està paralitzat perquè vam haver de suspendre totes les activitats, i suposem que aquest curs ja no el podrem reprendre. Pel que fa a nosaltres, l'equip tècnic, estem fent teletreball en aquelles tasques de la nostra feina que ho permeten. És el cas de tots els tràmits administratius: presentació de projectes per subvencions, justificacions, etc. I també estem aprofitant per preparar materials didàctics de cara al curs vinent i revisant o actualitzant documentació interna de l'entitat.
Tenim por que, com sempre, qui en patirà més retallades serà entre d'altres el tercer sector
Moltes de les persones amb les quals treballeu són gent gran, un dels col·lectius de risc durant aquesta situació.
Des d'abans del confinament oficial havíem tingut una reunió per decidir si suspeníem temporalment les activitats precisament perquè la majoria de les usuàries són gent gran i, per tant, un dels col·lectius de risc. Quan el confinament ja ha estat oficial ens hem anat posant en contacte per telèfon amb gairebé totes les sòcies, i per sort, la majoria es troben bé. Detectem que tenen moltes ganes de tornar a l'associació en quant es pugui, ja que és també el seu espai de relació on moltes d'aquestes persones combaten la soledat.
S'està parlant de desescalada. Veieu possible la tornada a la normalitat pròximament?
Novament hem de parlar de situació d'incertesa. Hem de tenir present que el nostre col·lectiu majoritari és gent gran, i últimament es parla que gent gran i infants seran els col·lectius que trigaran més a incorporar-se amb normalitat a les seves activitats. S'està parlant de si al setembre els nens i les nenes podran començar el curs només alguns dies, amb grups més reduïts... Suposem que en el nostre cas serà una cosa semblant i haurem de veure com ens adaptem a les noves mesures.
Com preveieu que serà aquesta tornada per entitats com la vostra?
Sabem que arran del coronavirus sofrirem una nova crisi econòmica en tots els sectors, però tenim por que, com sempre, qui en patirà més retallades serà entre d'altres el tercer sector, malgrat ser precisament el que té entitats que treballen contra les desigualtats i per evitar tota mena de situacions d'exclusió social.
Afegeix un nou comentari