Entitats ambientals reclamen l’aprovació urgent de l’Agència de la Natura de Catalunya
Comparteix
La llei per crear una estructura àgil de coordinació de les polítiques de conservació del medi natural de Catalunya es va posposar a causa de la crisi sanitària.
La Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), juntament amb diverses institucions i entitats, ha elaborat un manifest que reclama al Govern i al Parlament de Catalunya l’aprovació immediata de la proposició de Llei per l’Agència de la Natura, un cop s’aixequi l’estat d’alarma.
Com explica el Jofre Rodrigo, coordinador de la XCN, l’Agencia de la Natura és una petició històrica que es planteja des de fa més de 20 anys i ara en fa 3 que s’està treballant des dels grups parlamentaris. La seva aprovació s’hauria d’haver dut a terme el passat mes de març, però la crisi sanitària pel coronavirus ho va aturar tot i es va posposar.
La pandèmia de Covid-19 va fer que el Parlament se centrés en la urgència de l’àmbit sanitari, social i econòmic, però ara que s’apropa la fi de l’estat d’alarma, la XCN reclama que l’Agència s’aprovi al proper ple que es pugui celebrar amb normalitat. “No es pot posposar més”, insisteixen des de l’organització, ja que “les polítiques ambientals son part de la solució” de la crisi actual.
La importància de les polítiques ambientals
La crisi ecològica té un impacte en la salut. Un dels exemples que posa el Jofre és el d’una pandèmia com la que estem vivint. Els experts afirmen que “la destrucció d’hàbitats ocasiona canvis en la biologia de les espècies de fauna, que alhora provoca l’aparició i expansió d’epidèmies que afecten l’espècie humana.”
Ara “és un bon moment perquè la població accepti noves polítiques ambientals que són molt necessàries com a resposta al canvi climàtic”, ens explica. I afegeix que “segons els experts ja anem tard” i “com més tardem a reaccionar, més greus seran els efectes”.
El passat mes de març el Parlament havia d’aprovar la creació de l’Agència de la Natura (AN).
— XCN (@XCNatura) May 20, 2020
La crisi sanitària ho va impedir però, ara més que mai calen polítiques ambientals valentes que assegurin el benestar social i afrontin l’arrel del problema: la crisi ecològica. pic.twitter.com/SfvYhBrdLO
Quins són els objectius de l’Agència de la Natura?
Des de la coordinació de la XCN expliquen que “l’objectiu principal és crear una estructura més àgil i eficaç per coordinar les polítiques de conservació del medi natural de Catalunya”, ja que “ara mateix les competències són molt limitades dins del territori i el pressupost depèn d’un departament molt gran”. La urgència climàtica i ecològica actual “reclama un Departament del Medi Ambient”.
Per donar-li forma s’ha hagut d’arribar “a un consens entre quatre formacions polítiques i el territori”. Acord pel qual han hagut de deixar fora “algunes competències importants” com els boscos, que formen part del Departament d’Agricultura.
Els sectors que s’oposen
Al manifest parlen de “pressions d’última hora” que podrien dificultar l’aprovació de l’Agència de la Natura. Es refereixen als dos sectors que s’oposen a les polítiques ambientals: el forestal i la gran propietat privada.
“En aquest país els grans terratinents s’hi han oposat i són actors amb molta influència”, afirma el Jofre. Però afegeix que “no representen la majoria” i que “han d’entendre que la crisi actual requereix solucions urgents”. Ells “han d’adaptar-se a les noves necessitats”.
Des de la Xarxa per a la Conservació de la Natura subratllen que “l’Agència de la Natura s’ha d’aprovar al següent ple del Parlament, a principis de juny, i no es pot posposar més”.
Afegeix un nou comentari