'Volem llars per viure', un manifest per reivindicar llars dignes
Comparteix
El manifest ciutadà pel dret a viure a la pròpia llar en un entorn vital acollidor, inclusiu i accessible, compta actualment amb més de 3.100 adhesions.
El manifest ‘Volem llars per viure’ és una iniciativa de persones individuals i entitats reivindiquen “el dret de tota persona a viure en una llar digna, adaptada a les seves necessitats i preferències, on pugui realitzar plenament el seu potencial humà, gaudir de tota mena de relacions desitjades i contribuir a una prosperitat compartida”, tal com exposen en el document.
Posen en relleu que ara encara hi ha persones acollides en residències que no tenen les condicions pròpies d’una llar, com espais individuals, per exemple. I que quan no es garanteixen les condicions d’una llar digna, s’agreugen les fragilitats existents i s’exposa a un major risc per a la salut, com ha quedat palès amb la pandèmia Covid-19.
Insten a les institucions públiques a fer tot el que calgui per oferir llars a totes les persones que viuen en residències i aquelles que ho necessitin en un futur. Posen sobre la taula opcions des de llars independents i llars compartides amb suport fins a llars residencials amb poques places.
Concretament reclamen a les institucions públiques que dotin tots els mitjans al seu abast i preguin les mesures necessàries per fer efectiu el dret a viure de forma independent i a ser inclòs a la comunitat, reconegut per les Nacions Unides.
A les entitats socials, culturals, veïnals i cíviques, els demanen que prioritzin la seva implicació en la reivindicació d’aquest dret i a treballar, d’aquesta manera, cap a una societat més acollidora, accessible i inclusiva.
I a la ciutadania en general, fa una crida perquè s’adhereixi al manifest i a fer incidència política cadascú des del seu espai per fer efectiu aquest dret.
El manifest inclou propostes concretes fonamentades com per exemple:
-
Que el Govern de la Generalitat de Catalunya “reconegui com a centres sociosanitaris de caràcter comunitari totes les residències d’atenció a persones grans, a persones amb discapacitat, o a persones amb un trastorn mental, i les doti de recursos suficients per a garantir una atenció integrada dels sistemes de salut i de serveis socials”.
-
L’actualització de les ‘Carteres de Serveis Socials i de Salut’ per disposar d’alternatives reals a l’ingrés residencial.
-
Disposar de molts més habitatges socials, amb una ampla gamma de formats. I prioritzar la seva dotació per a persones que estan vivint en residències o ho faran en un futur.
Finalment, d’acord amb la crida per la llibertat, l’emancipació i la vida independent en una societat més inclusiva, el text conclou reivindicant també l’accés a llars dels joves i infants amb mesures de protecció jurídica, de les persones arribades d’un altre país i internades pel motiu d’arribar sense papers i de les persones sense llar o en situacions de greu dèficit d’habitatge.
Afegeix un nou comentari