Els efectes socials del confinament en el col·lectiu LGTBI
Comparteix
El context provocat pel coronavirus ha agreujat la LGTBI-fòbia i ha propiciat més situacions de solitud, violència i discriminació dins del col·lectiu.
La situació excepcional de confinament que hem viscut aquests últims mesos a causa del coronavirus ha agreujat la situació de la LGTBI-fòbia i masclisme que pateixen algunes persones. Tal com indica l'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH), només a Catalunya s'han registrat 22 incidències durant aquest període.
Eugeni Rodríguez, president de l'OCH, ha explicat que "durant el confinament s'ha donat un procés de tornar a tancar-se a l'armari per part d'aquells joves que no poden expressar la seva identitat o orientació a les seves cases, així com aquesta part de la població més gran que viu en residències i per evitar situacions de discriminació i solitud han decidit censurar-se".
Des de la Federació Estatal de Gais, Lesbianes, Trans i Bisexuals (FELGTB) també han denunciat que, en aquesta situació, el col·lectiu LGTBI té un major risc de patir violència domèstica (intragènere o entre els joves confinats amb famílies LGTBI-fòbiques).
Per altra banda, des de fa anys s'han manifestat alts nivells d'estigmatització i discriminació dels serveis de salut que han apartat a les persones trans i intersexe dels sistemes sanitaris. A més, també han patit interrupcions en l'accés a determinats tractaments imprescindibles per a les persones LGTBI, com són la medicació relacionada amb el VIH o la teràpia hormonal.
En aquestes circumstàncies, la tasca de les entitats ha sigut més important que mai. Des de FLG - Associació de Famílies LGTBI, per exemple, tot i que ja estaven acostumades a treballar en línia han intensificat les eines electròniques i l'atenció telefònica i han creat noves iniciatives com les quedades familiars virtuals. Arran de la crisi del coronavirus han rebut també i per primera vegada, crits d'ajuda a escala econòmica que han intentat resoldre adreçant els casos a les entitats pertinents.
Augmenta el discurs LGTBI-fòbic a les xarxes
Darrerament, diverses entitats, com FELGTB, han mostrat preocupació pels abusos de poder comesos per estats com Turquia, Polònia, Uganda i Filipines, on les primeres recerques revelen que s'està aprofitant la implantació de mesures per a controlar la pandèmia per a minvar els drets de la població LGTBI, així com la proliferació dels discursos d'odi en països com Ucraïna, Kenya, Ghana, Rússia o els Estats Units, entre altres, en els quals, generalment, líders religiosos conservadors, relacionen directament la crisi sanitària amb les persones LGTBI.
En tots aquests països, com també a Espanya, el discurs de l'extrema dreta ha continuat durant el confinament a través de les xarxes socials promovent l'odi cap al col·lectiu.
"Hem de seguir atentes. Anar enrere és més fàcil que fer passes endavant i ho estem veient en països d'entorn europeu, als Estats Units o a Rússia. Nosaltres, des de la nostra modesta línia d'actuació intentem denunciar tots aquests fets", explica la Katy Pallàs, presidenta de FLG - Associació de Famílies LGTBI.
La televisió pública polonesa parla de l'Estat espanyol com "un país que viu sota la dictadura LGTBI".
— FLG Famílies LGTBI (@FLGFamiliesLGTB) June 21, 2020
Les pròximes setmanes parlarem de com afecta les #famíliesLGTBI la diferència de drets entre països de la #UE
Pareu atenció a les nostres xarxes!!! https://t.co/q7SzbigiEN
A més de l'extrema dreta, les entitats també denuncien situacions d'assetjament LGTBI-fòbics a les xarxes socials. Segons enquestes de la UE, un 66% dels participants ha patit alguna mena d'assetjament LGTBI-fòbic a les xarxes en els darrers cinc anys. Com explica el coordinador del grup d'Educació de FELGTB, José Luis Ferrándiz: “el ciberassetjament és una realitat en el dia a dia de la joventut LGTBI. I, precisament, la seva única finestra al món exterior durant aquest estat d'alarma han sigut els canals des d'on rep la violència”, assegura.
Un Orgull reivindicatiu en especials circumstàncies
A causa de la pandèmia del coronavirus, aquest any el dia de l'Orgull no omplirà els carrers de Barcelona de color. Tot i això, les reivindicacions no s'apaguen i aquest any se celebren de manera exclusivament virtual i televisada per primera vegada a la història.
Així doncs i en tot aquest context convuls, des de Famílies LGTBI volen reivindicar, especialment, per aquest Dia de l'Orgull una presa de consciència, "perquè mentre hi hagi persones que no tinguin garantits els seus drets, estaran en perill els nostres propis drets", adverteix la Katy Pallàs.
Aquest any, el PRIDE no s’apaga! La primera versió televisada i virtual de la història de PRIDE! Barcelona arriba del 22 al 27 de juny de 2020! #PrideBCN2020 pic.twitter.com/8APR2tofpt
— PRIDE Barcelona (@PrideBarcelona) June 17, 2020
Afegeix un nou comentari