Àmbit de la notícia
Comunitari

Els Punts Òmnia obren portes, després de més de tres mesos de treball en línia

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Eneida Iturbe
  • Quatre persones fent l'examen ACTIC al Punt Òmnia de Santa Coloma de Cervelló, en escenari post-Covid
    Font: Punt Òmnia Santa Coloma de Cervelló
  • Noia amb mascartea mirant la pantalla de l'ordinador
    Al Punt Òmnia PES La Mina han engegat el casal d'estiu. Font: Punt Òmnia PES La Mina
  • Una participant i la dinamitzadora del Punt Òmnia Centre de Promoció Social Francesc Palau
    Al Punt Òmnia Centre de Promoció Social Francesc Palau ja estan fent atenció personal individualitzada. Font: Punt Òmnia Centre de Promoció Social Francesc Palau

La Xarxa Òmnia s'ha hagut de reinventar durant el confinament. Els seus 111 centres han mantingut les activitats i les formacions de forma virtual i han seguit fent comunitat. A poc a poc comencen a  fer accions presencials.

Òmnia és un programa d’intervenció social, que, a través de les TIC, cerca afavorir la inclusió i la vinculació de les persones a la comunitat. Per tant, trobar-se i compartir són essencials per a aquest programa. Els dinamitzadors i dinamitzadores dels Punts Òmnia s'han esforçat per mantenir els lligams amb les persones usuàries durant el confinament i seguir fent comunitat. No ha estat fàcil, ja que, alguns/es participants, sobretot la gent gran, no dominen les tecnologies. De fet, per això van als Òmnia, a formar-se en les TIC.

La Yolanda Carmona, dinamitzadora del Punt Òmnia Fundació Akwaba de l'Hospitalet de Llobregat, explica que amb algunes persones només han pogut contactar trucant per telèfon. En canvi, també destaca que força participants s'ha espavilat i, per tal de no quedar-se aïllades, han agafat desimboltura amb el WhatsApp i les eines de videoconferència.

Carmona i la Laura Herrero del Punt Òmnia Sanfeliu-Sant Ildefons han col·laborat molt durant el confinament i han desenvolupat formacions i projectes conjunts. Fruit d'aquest treball en xarxa, han sorgit diversos vídeos realitzats amb aportacions de veïns i veïnes de l'Hospitalet.

Atenció personal individualitzada

De cara a l'estiu, els Òmnia continuen programant accions virtuals, però tornen a obrir portes per fer atenció personal individualitzada i algunes activitats en grups petits, sempre complint amb les mesures de seguretat i sense cap persona d'un col·lectiu de risc.

Amb l'atenció personal, els dinamitzadors i dinamitzadores estan donant suport a les persones participants amb diversos tràmits en línia, com ara, la sol·licitud de l'Ingrés Mínim Vital o de la prestació d'atur, els processos de preinscripció i inscripció escolar, la petició de cita prèvia per renovar el DNI, etc.

Ara com ara, al voltant de 35 Punts d'arreu de Catalunya estan oferint aquesta atenció individualitzada, com ara, els Punts de Solsona, Salt, Campclar de Tarragona i Eudald Graells de Ripoll.

Activitats d'estiu en grups petits

Alguns Punts, com ara la Fàbrica de Can Tusell de Terrassa i PES La Mina de Sant Adrià de Besòs han engegat casals d'estiu. Infants i joves tornen a omplir les sales d'ordinadors amb rialles i enrenou, ara però, amb les mascaretes posades.

El Punt Òmnia de Torrelles de Llobregat, en canvi, ha optat per transformar el Tecnoestiu, el seu casal tecnològic, en virtual. Així, del 6 al 24 de juliol nois i noies del municipi aprenen robòtica, dissenyen videojocs i creen aplicacions mòbils, tot des de casa seva.

Al Punt Òmnia de Santa Coloma de Cervelló l'única acció que realitzen de forma presencial, a més de l'atenció individualitzada, són els exàmens de l'acreditació digital ACTIC. El seu dinamitzador, l'Antonio Collado, assenyala que estan tenint molta demanda de persones que volen realitzar aquestes proves i que han hagut de derivar persones a altres centres col·laboradors de l'ACTIC.

Espais de formació i reflexió per a les persones dinamitzadores

A principis del confinament, els dinamitzadors i dinamitzadores de la Xarxa Òmnia van posar en marxar els que van anomenar 'tallers zombies', sessions per oferir-se formació entre ells i elles. Aquests tallers han estat una manera de compartir coneixement, aprendre noves eines o aprofundir en l'ús d'aquestes, així com un espai de trobada. Inskape, Tinkercad, Open Broadcaster Software, Mattermost, animació 2D, gamificació, jocs en xarxa, Audacity... són alguns dels temes que hi han tractat.

Una trentena de dinamitzadors/ores van realitzar entre els mesos de maig i juny el curs en línia 'Violències masclistes, un problema social', ofert per la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària (DGACC), amb el finançament del Pacto de Estado contra la violencia de género.

Aquest mes de juliol, se segueixen formant, en aquest cas, amb el cicle de ponències 'L’endemà de la Covid-19, la societat post-confinament', que pretén oferir a aquests/es professionals eines per abordar la incertesa post-confinament amb una mirada comunitària. Se centrarà en com els Punts Òmnia poden ajudar a ressituar a les persones davant els nous escenaris que es poden donar a partir de la crisi viscuda en els darrers mesos, posant la mirada en la creació de vincles entre persones i en les xarxes de suport mutu sorgides al territori.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari