Àmbit de la notícia
Comunitari

Sonia Alonso: "Volem que els veïns deixin de ser desconeguts i recuperar la vida de barri"

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Eneida Iturbe
  • Dona asseguda en una cadira, mirant a càmera i amb un portàtil
    Font: ¿Tienes sal?
  • Gent fent ioga a la platja
    A ¿Tienes sal? sorgeixen trobades per fer diferents activitats entre veïns i veïnes. Font: ¿Tienes sal?

La cofundadora de la plataforma que posa en contacte veïns i veïnes ¿Tienes sal? afirma que l'èxit d'aquest projecte demostra les ganes que tenia la gent de tornar a fer barri.

Sonia Alonso va viure 11 anys a Berlín, Alemanya, i allà va conèixer la xarxa social de veïns/es Nebenan. Va portar aquella idea a Madrid i l'any 2018 va crear ¿Tienes sal?. La plataforma funciona ara a Madrid, Barcelona i València i compta amb 160.000 usuaris i usuàries, que la fan servir per establir contacte amb persones que viuen a prop seu i fer comunitat.

Què és ¿Tienes sal? i quin objectiu té?

¿Tienes sal? és una xarxa social de veïns, una plataforma digital per poder estar en contacte amb els teus veïns i poder comunicar-te amb ells fàcilment. Es poden, per exemple, intercanviar recomanacions, prestar objectes, fer plans, organitzar activitats i regalar o vendre objectes.

L'objectiu és ajudar a recuperar l'esperit de col·laboració i d'ajuda i combatre la solitud.

Creus que s'està perdent el contacte entre veïnes?

Les ciutats estan perdent el sentiment de barri, hi ha molt d'individualisme i cada vegada menys sentiment de comunitat. La gent s'està tornant més desconfiada. La intenció del projecte és facilitar la comunicació i unió entre veïns per tornar als barris aquest costat més amable i solidari.

El nostre desig és que els veïns deixin de ser desconeguts, tornar a crear llaços personals amb qui viu més a prop i així recuperar la vida de barri i la solidaritat. Estem convençuts que necessitem sortir de la nostra bombolla i mirar el que passa al nostre voltant.

Què cal fer per formar part d'aquesta comunitat?

La plataforma està disponible en versió web i amb aplicació per a dispositius mòbils. Simplement cal registrar-se amb nom, cognoms i un correu electrònic, i l'adreça completa per poder assignar-te al teu veïnat correcte. L'adreça també ha de verificar-se, així ens assegurem que tots els veïns són reals.

Un cop dins, ja pots començar a comunicar-te amb els teus veïns. Trobaràs un mur general on la gent publica. També es poden fer esdeveniments, grups, enviar missatges privats, mercat, etc.

Quines accions es poden fer en la comunitat?

A ¿Tienes sal? pots trobar veïns per compartir gustos, aficions o formes de vida (cinèfils, pares i mares, runners, amants dels gossos, etc.). Pots trobar ajuda en els que estan més a prop (que et reguin les plantes o et cuidin el gat quan estàs de vacances, demanar una escala...).

També pots trobar les millors recomanacions de la zona (la millor pastisseria, el millor ferreter o informàtic...).  Els veïns poden organitzar-se més fàcilment per crear esdeveniments o moviments que facin del seu barri un lloc millor i també estar informat del que passa al barri.

Llavors, la plataforma virtual facilita trobades presencials?

S'han organitzat moltes quedades, per anar a passejar a la platja, sortir a córrer, fer unes canyes, anar al cinema o simplement per conèixer-se. Altres veïns, sense sortir de la plataforma, han trobat a qui els presti una escala o qui els ajudi amb les reparacions de la casa.

Durant el confinament la gent s'ha mostrat molt solidària volent ajudar els veïns, i ara alguns veïns ja comencen a quedar, però encara la plataforma hi ha un moviment més d'ajuda.

Vau començar a Madrid, però ara també està disponible a Barcelona. Com està funcionant?

Des del principi va funcionar molt bé, ara ja comptem amb 160.000 veïns actius a les tres ciutats (Madrid, Barcelona i València). El que demostra les ganes de la gent de tornar a viure en comunitat.

Hi ha hagut molts intercanvis de tota mena, sobretot s’ha utilitzat molt per fer amistats, compartir aficions i donar recomanacions de barri, però també per demanar o oferir ajuda.

La crisi de la Covid-19 ha despertat la solidaritat i el suport mutu a molts barris. Ho heu notat a la vostra plataforma?

Hem vist durant el confinament com s'han potenciat les relacions veïnals. Els primers dies hi va haver un 'boom' de missatges solidaris, molts veïns i veïnes s'oferien per ajudar els col·lectius més vulnerables, per exemple, ajudant a fer la compra a la gent gran o traient els seus gossos.

També vam incentivar l'ajuda a la gent en solitud i la resposta va ser molt positiva: molta gent es va oferir per fer trucades, jugar un parxís en línia, etc. És una tendència que hem vist durant tota la quarantena, la necessitat d'oferir ajuda veïnal i romandre units.

El confinament es va allargar, aquesta solidaritat també?

Després dels primers dies, quan ens vam adonar que la quarantena duraria més del que pensàvem, des de ¿Tienes sal? vam començar a fer un programa d'activitats per fer la quarantena més amena, i això va provocar també en els nostres veïns moltes publicacions d'iniciatives, esdeveniments en línia, tallers virtuals... També hi va haver moltes iniciatives per animar-nos els uns als altres des del balcó fent bingos, organitzant el vermut del diumenge o celebrant aniversaris.

Després va començar una altra onada de solidaritat en un altre sentit, la gent que estava patint la crisi econòmica derivada de tot això: gent que prepara tuppers de menjar, veïns sol·licitant ajuda, recollida d'aliments, regalar roba, etc.

Creus que, durant el confinament, ha quedat clar que les tecnologies també poden ajudar a fer comunitat?

La tecnologia creiem que ha estat de gran importància, ens ha ajudat a fer el confinament més suportable, no només amb entreteniment, sinó a sentir-nos més connectats amb altres persones, ja sigui mitjançant vídeo trucades o en aplicacions com la nostra on la gent sense contacte físic ha pogut conèixer veïns i estar informada sobre què passava al barri i si algú necessitava ajuda.

En aquesta ocasió, la tecnologia ens ha acostat més que mai.

En què us diferencieu d'altres plataformes que posen en contacte veïns i veïnes?

Som una start-up social amb l'objectiu d'unir a la gent i tornar el color als carrers, sempre amb una visió social i solidària. Creiem en el barri com un pilar important de la nostra vida social, donant suport no només a la vida veïnal, sinó també al petit comerç i els productors locals. Fem campanyes i col·laboracions per conscienciar sobre diferents aspectes com l'ajuda veïnal, la soledat de la gent gran, la importància dels productes de proximitat, etc. Per aquest motiu fem col·laboracions amb ONG o altres start-ups amb objectius socials, ecològics i locals.

Ens preocupem molt de tots els nostres veïns i ho demostrem en la proximitat que tenim amb cada persona que ens contacta. També enviem consells i idees perquè els veïns puguin col·laborar activament en els seus barris. La plataforma és una eina fàcil i intuïtiva per poder trencar el gel i estar en contacte amb els que estan més a prop. A més verifiquem les adreces dels nostres veïns, per assegurar-nos que totes les persones d'un veïnat són realment veïns.

Al juny va fer dos anys que vau llançar el projecte. Quina valoració feu?

L'èxit de ¿Tienes sal? ens demostra les ganes que tenia la gent de tornar a fer barri i sortir. Està en l'ADN de l'ésser humà la necessitat de socialitzar i de tenir pilars de suport a prop. ¿Tienes sal? és una eina que ha ajudat a fer més fàcil trencar el gel per connectar amb els veïns

No és una plataforma que es queda darrere de la pantalla, sinó facilitar les trobades a la vida real.

Quins objectius teniu ara?

Vam néixer amb l'objectiu de facilitar les relacions veïnals, crear comunitat i lluitar contra la soledat i el consumisme. La situació actual ha fet que valorem més que abans la unió veïnal i una plataforma com la nostra sigui molt útil perquè els veïns puguin donar-se suport sense contacte físic.

L’objectiu que tenim ara, a part dels inicials, és que la gent no s'oblidi del que hem après durant el confinament, i que aquesta solidaritat que ha crescut segueixi existint en els nostres veïnats i no s'esvaeixi amb l'arribada de la nova normalitat. L'última campanya que vam llançar, es diu 'Elige barrio', i l’objectiu d'aquesta campanya era justament aquest, seguir triant barri, triant les relacions veïnals i el consum local. Ara estem preparant amb una ONG la campanya 'Sal y vecinea', per ajudar a la gent gran en solitud creant xarxes veïnals de suport.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari