Àmbit de la notícia
Internacional

Com ajudar a les víctimes de les explosions de Beirut

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • L'explosió de Beirut ha causat més de 100 morts i 4.000 ferits.
    L'explosió de Beirut ha causat més de 100 morts i 4.000 ferits. Font: Red Cross Lebanon. Font: Red Cross Lebanon
  • Organitzacions de tot el món s'han activat per prestar assistència al país.
    Organitzacions de tot el món s'han activat per prestar assistència als afectats. Font: Red Cross Lebanon. Font: Red Cross Lebanon
  • L'explosió ha deixat sense llar unes 250.000 persones.
    L'explosió ha deixat sense llar unes 250.000 persones. Font: Save The Children. Font: Save The Children

Nombroses organitzacions s’han posat en marxa per prestar assistència al país després de la tragèdia que ha afectat la capital del Líban.

 

Les esfereïdores imatges de l’explosió que ha tingut lloc a la zona del port de Beirut han causat commoció al món. L’enorme deflagració que ha sacsejat la capital libanesa ha deixat un balanç provisional de més de 145 morts i 5.000 ferits, segons ha informat la Creu Roja del Líban. Tanmateix, es tem que aquestes xifres puguin ser més elevades en els propers dies.

Els equips d’emergència han treballat sense descans per buscar supervivents -es creu que encara hi ha prop d’un centenar de desapareguts- a la zona afectada per l’explosió, d’un radi d’aproximadament 3,2 quilòmetres, on viuen unes 750.000 persones. L’exèrcit també s’ha desplegat a tota la ciutat per ajudar en les tasques de rescat.

Respecte a l’origen de la deflagració, el primer ministre libanès, Hassan Diab, ha explicat que ha estat causada per la detonació de 2.750 tones de nitrat d’amoni emmagatzemades al port de la capital libanesa des de fa sis anys sense mesures de seguretat. No obstant això, les primeres hipòtesis apunten que l’explosió hauria estat accidental i, per tant, no deliberada. El govern libanès ha promès la màxima transparència en la investigació per determinar les causes del sinistre.

L’àrea afectada ha quedat completament arrasada i el governador de la ciutat, Marwan Abboud, ha declarat que “gairebé la meitat de Beirut està destruïda o danyada”. El Consell Suprem de Defensa libanès ha decretat la ciutat com “zona catastròfica” i s’ha declarat l’estat d’emergència durant dues setmanes. Es calcula que unes 300.000 persones haurien quedat sense llar.

Bona part de la comunitat internacional ha mostrat la seva solidaritat amb el Líban i ha mostrat la seva disposició a ajudar per pal·liar els efectes de la tragèdia. Per exemple, la Unió Europea (UE) ja ha anunciat que ha enviat de manera urgent un equip d’un centenar de bombers especialitzats, així com diversos països han ofert la seva assistència a través del Mecanisme europeu de Protecció Civil. Països com el Qatar i Kuwait, entre altres, ja han enviat material mèdic a la zona. 

Com ajudar a les víctimes del desastre de Beirut

En aquest sentit, nombroses organitzacions internacionals i del país s’han activat per prestar assistència a les víctimes de la tragèdia. Moltes d’elles han demanat ajuda per recaptar diners destinats a pal·liar la situació del país, que viu una forta crisi econòmica i està patint de valent els efectes de la pandèmia de la Covid-19.

Campanya de tres entitats catalanes

L’Associació Catalunya-Líban, l’Associació Catalana per la Pau i la Fundació Pau i Solidaritat de CCOO han engegat una campanya d’emergència per recaptar fons i destinar-los als afectats per l’explosió a Beirut. 

Les donacions i l’assistència es vehicularan a través del Secours Populair Libanais (SPL), una entitat sòcia que treballa sobre el terreny, i es fixen dos objectius principals: el suport a l’assistència sanitària i l’accés als mitjans de subsistència bàsica (aigua, alimentació, habitatge i subministres).

Les donacions es poden realitzar a través d’aquest lloc web.

Creu Roja del Líban

L’organització humanitària és el principal proveïdor d’ambulàncies del país i està treballant sense descans des que es va produir l’explosió. Creu Roja ha obert un canal per fer-hi donacions des del seu web.

Save The Children

L’ONG Save The Children també està responent a l’emergència sobre el terreny i s’ha activat per proporcionar ajuda als afectats per l’explosió. Es pot col·laborar a través del seu web.

Impact Lebanon 

L’organització sense ànim de lucre Impact Lebanon treballa al país i s’ha posat en marxa per recaptar fons per ajudar a les víctimes a través del lloc de crowdfunding JustGiving. S’hi poden fer donacions aquí.   

Beit el Baraka

Aquesta organització sense ànim de lucre amb seu a Beirut es dedica a ajudar a famílies i persones grans del país. Beit el Baraka ha explicat a través de les seves xarxes que ajudarà a reparar les llars afectades per la detonació.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Una publicación compartida de Beitelbaraka (@beitelbaraka) el 4 Ago, 2020 a las 3:02 PDT

Podeu col·laborar-hi aquí.

Donner Sang Compter

Aquesta organització, fundada fa més d’una dècada, promou les donacions de sang al Líban. A través de les seves xarxes, Donner Sang Compter ha explicat que treballen intensament per ajudar a les víctimes del desastre. Hi podeu col·laborar aquí.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari