Àmbit de la notícia
Cultural

Josep Parés: "La situació ens ha portat a actuar gairebé de promotors de concerts"

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Josep Parés, president de la Federació Catalana de Societats Musicals.
    Font: FCSM
  • Imatge recent d'un concert on es respecten les mesures de distanciament incloses al protocol.
    Imatge recent d'un concert on es respecten les mesures de distanciament incloses al protocol. Font: FCSM
  • Banda de música de Benissanet a la trobada bandes del 2019.
    Banda de música de Benissanet a la trobada bandes del 2019. Font: FCSM

El president de la Federació Catalana de Societats Musicals ens parla de l'estat de les bandes, les seves preocupacions i la reacció del Govern després de les darreres restriccions que van provocar cancel·lacions de concerts.

La cultura serà declarada com un servei essencial. Així ho va demanar el president de la Generalitat Quim Torra a la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, per tal d'evitar el cessament de l'activitat cultural en una situació com l'actual. Les darreres restriccions del Govern van generar alguns dubtes sobre la possibilitat o no d'exercir activitats culturals, el que va provocar un seguit de cancel·lacions. Després d'una carta de l'Acadèmia Catalana de la Música, la reacció ha estat ràpida.

Una de les entitats que formen part d'aquesta organització, Federació Catalana de Societats Musicals, ha estat una de les més afectades per aquestes cancel·lacions de concerts. Parlem amb el seu president, el Josep Parés sobre les bandes de música i la tasca de la Federació:

Quina és la feina de la Federació Catalana de Societats Musicals?

El que fem des de la Federació és coordinar i acompanyar totes les bandes de música. En aquest moment tenim unes 54 bandes federades arreu de Catalunya. Intentem conjugar amb les bandes un seguit d'activitats que elles proposen i, en molts moments, com aquest, actuem gairebé com a promotors també.

Simultàniament fem un seguit d'activitats en les quals aglutinem totes les bandes. Cada any hi ha Trobada de Bandes on acudeixen totes les bandes de Catalunya. També organitzem el Festival de Bandes, a l'auditori de Barcelona, amb l'actuació de tres d'elles, tot organitzat per la mateixa Federació i sempre a cost zero per a les entitats.

El Festival de Bandes es va suspendre per la pandèmia. Hi ha nova data?

Efectivament, aquest any es va haver de suspendre, però treballem a veure si el podem recuperar l'any vinent, el 2021.

També tenim un concurs de composició anual, en l'àmbit internacional, així com altres activitats permanents, com per exemple referent a la formació. En definitiva, fem d'acompanyants de les bandes per tirar endavant i defensar els nostres interessos col·lectius.

Quina afectació ha tingut la pandèmia?

Al mateix moment en què es va declarar la pandèmia, el que vam fer és, immediatament, suspendre tot, qualsevol activitat, suposo que com molts altres sectors. Per tant, des de març fins al maig, ha està tot paralitzat, no hem pogut fer res. Ni tan sols fer coses prèvies per poder arrencar, com per exemple els assajos. Les bandes de música no poden actuar si prèviament no assagen, i no poden plantejar cap projecte perquè no estan afinades.

I quina va ser la reacció de la Federació?

Des del primer moment vam veure clar que havíem de treballar per la represa durant aquest temps. Vam proporcionar a totes les entitats un kit sanitari, amb termòmetres d'infrarojos per prendre la temperatura, gel per les mans, mascaretes, objectes per netejar els aerosols que es queden dins dels instruments, etc.

I simultàniament, vam generar un protocol d'actuació que recull des de la distància que han d'estar els músics dalt de l'escenari, fins a com fer servir les mascaretes i com s'incorporen a l'escenari, tant en els assajos, com en els concerts. Això va costar moltíssim. Formem part de l'European Music Council que aglutina a moltes activitats dels sectors musicals d'Europa, i a través d'ells vam aconseguir que ens arribessin estudis mèdics i tècnics per donar validesa i reforçar el protocol.

Les bandes han pogut tornar a la seva activitat?

Algunes estan actives, altres no, per diferents raons. La majoria intentant assajar per reprendre l'activitat. Aquelles que han d'assajar en espais cedits, que són espais municipals, o que directament són bandes municipals, on els ajuntaments ho han paralitzat tot, estan aturades. No són la majoria, però són moltes. No obstant això, tenim bandes actives, que estan realitzant concerts en diferents llocs, encara que ens hagin suspès quasi tots.

Amb les darreres mesures decretades pel Govern de la Generalitat hi ha hagut un xic de confusió i algunes activitats culturals s'han suspès.

Es van transmetre algunes expressions que portaven a error o a dubtes, i en una situació com la que estem, davant dels dubtes, automàticament es barra tot. Els ajuntaments van suspendre activitats i es van cancel·lar molts concerts.

Teníem clar que el PROCICAT havia validat que en activitats en les quals tenim un protocol en marxa, no hi havia cap dificultat per fer l'activitat. Però com això no ho havia entès tothom, l'Acadèmia Catalana de la Música, en la qual nosaltres en formem part activa, va demanar una reunió amb el president de la Generalitat i va enviar una carta on s'especificava la situació i se li manifestava que el que s'estava transmetent des del govern portava a unes interpretacions que provocaven alguns dubtes.

Quina ha estat la resposta?

El president va disposar que la consellera de Cultura i tot l'equip del Departament de Cultura es reunissin amb l'Acadèmia. S'han acordat una sèrie de taules bilaterals per parlar de què podem fer d'aquí en endavant. També s'ha publicat una resolució on s'especifica que les activitats culturals, concerts i actes de festes majors que compleixen els protocols acordats pel PROCICAT no estan sotmeses a les darreres restriccions.

Per part nostra, hem enviat un comunicat a totes les bandes informant d'aquesta situació i informant-los que ens reconeixen com a sector essencial en l'àmbit de Catalunya.

S'han esvaït els dubtes?

Completament. S'ha reaccionat correctament per part de la Generalitat, del president Quim Torra, de la Directora General de Cultura Popular Maria Àngels Blasco, i la consellera Mariàngela Vilallonga, s'ha sabut estar a l'altura. Estem satisfets i haurem de lluitar perquè tot això acordat es pugui portar a terme.

A banda d'aquesta, quines altres preocupacions us fan arribar les bandes?

Bàsicament volen poder tenir la seva activitat normalitzada, amb totes les restriccions que ens marquem. La segona gran preocupació seria la de les escoles de música. Hi ha entitats amb bandes que tenen alguna escola de música. Aquestes tenen, a més, l'afegitó que quant a ensenyament no s'acaba d'aclarir si va a un costat o un altre i les normes van variant cada dia. I la tercera és la supervivència, els temes econòmics.

La pandèmia ha afectat la seva supervivència?

La sort que tenen les bandes més petites és que, en l'àmbit de costos fixes, bàsicament tenen la despesa del director. A la Federació de Societats Musicals hi ha una part que són amateurs, però una altra part que són professionals. En aquest cas, en estar absolutament legalitzats tots, tenen més despeses.

En tot cas, sigui com sigui, hi han moltes dificultats perquè les bandes es nodreixen de les festes majors, dels concerts, dels acords que hem arribat amb la Diputació de Tarragona, o l'Ajuntament de Barcelona, per posar dos exemples, amb els quals s'aconsegueixen unes compensacions econòmiques que els permeten tenir possibilitats de desenvolupar-se. Davant això hem actuat directament com a promotors de concerts.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari