L’ingrés mínim vital no aconsegueix arribar a totes les llars
Comparteix
La Taula del Tercer Sector qualifica de ‘decebedora’ i ‘caòtica’ la gestió i la titlla d’ineficient.
L’ingrés mínim vital (IMV) ha estat en funcionament durant tres mesos des de la seva aprovació. Les entitats socials, però, no aproven la seva gestió i fan un balanç negatiu dels primers mesos. Així ho ha anunciat la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, que agrupa i representa més de 3.000 entitats socials catalanes. Segons han anunciat en un comunicat, la gestió que està fent el Govern espanyol és ‘decebedora i caòtica’.
La Taula del Tercer Sector considera que la gestió de l’ingrés mínim vital està perjudicant enormement a persones que estan en una situació de màxima vulnerabilitat. “La prestació no és eficient perquè no està arribant a totes les persones susceptibles de ser-ne beneficiàries”, afirmen.
Aquestes llars que es troben en una situació de vulnerabilitat social i que necessiten l’ingrés mínim de manera urgent representen més de 900.000 a tot l’Estat, segons dades aportades pel ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. No obstant això, s’han tramitat unes 330.000, la qual cosa representa un terç del total, i només unes 85.000 famílies han rebut l’ajut, és a dir, el 10% de totes les sol·licituds.
A Catalunya, segons les últimes dades del Govern espanyol, el mes de juliol havia arribat aquest ajut a 6.000 llars catalanes. Com a solució per agilitzar el tràmit davant el qual la Taula considera una incapacitat de la Seguretat Social per fer front a l’allau de sol·licituds, la mateixa entitat proposa derivar immediatament totes les sol·licituds entre els serveis socials públics de les diferents comunitats autònomes.
Segons la Taula del Tercer Sector, la posada en marxa de la prestació ha demostrat les nombroses traves burocràtiques per les quals han de passar les persones per la complexitat del procés administratiu. La sol·licitud telemàtica, la documentació requerida, la supervisió i el control per part de l’Administració, etc., són algunes de les traves a les quals s’han d’enfrontar.
En aquest sentit, la plataforma d’entitats del Tercer Sector ha demanat simplificar els tràmits i demanar menys documentació i menys controls per fer el procés més àgil. En aquest sentit, també han demanat fer més simple el contingut de la prova de pobresa.
La @Taula3sector qualifica decebedora i caòtica la gestió de l'ingrés mínim vital i reclama canvis urgents:
— Taula Tercer Sector (@Taula3sector) September 15, 2020
No és eficient, no arriba a les persones
Seguretat Social està col·lapsada
Tràmits massa complexos, no són ni àgils ni ràpidshttps://t.co/QIkAuJBa75 #DretsSocials pic.twitter.com/n2jKqdaZ7o
Ampliació de l’accés a l’IMV i més coordinació per part dels Governs
Per reduir el col·lapse administratiu, la Taula del Tercer Sector ha demanat ampliar l’accés a persones que no superen el llindar de pobresa severa, però que també es troben en una situació d’emergència social i que arribi a altres col·lectius com les persones sense llar i els joves d’entre 18 i 23 anys.
El fet d’ampliar la cobertura permetria estalviar la inversió de temps que dediquen els gestors i gestores, ja que una part important de les sol·licituds que reben no compleixen els requisits de pobresa severa i comporta que la Seguretat Social rebi un volum notable de sol·licituds que s’han de rebutjar.
Per últim, la Taula ha recordat que és necessari establir protocols de coordinació i convenis, necessaris entre les dues administracions per aconseguir un bon encaix entre l’ingrés mínim vital i la renda garantida ciutadana. Per això ha demanat que es concreti una coordinació per avançar cap a una finestreta única.
Afegeix un nou comentari