Àmbit de la notícia
Social

Augment de casos de joves amb discapacitat psicosocial i comportament agressiu

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Rubén Escobar
  • Support-Girona ha detectat un augment de casos de joves amb discapacitat psicosocial, consum de tòxics i comportament agressiu.
    Font: Pixabay
  • Support-Girona actua per mandat judicial en casos de persones d'arreu de les comarques gironines.
    Support-Girona actua per mandat judicial en casos de persones d'arreu de les comarques gironines. Font: Twitter

Support-Girona detecta també un increment de consum de tòxics en joves entre 18 i 25 anys.

L’entitat Support-Girona ha detectat un increment de casos de joves amb discapacitat psicosocial, consum de tòxics i comportaments agressius. El director de l’entitat, Josep Maria Solé, ha advertit que es tracta de situacions amb un abordatge “molt complex”. Segons declaracions del director a mitjans, en molts casos l’entitat es troba amb famílies absolutament superades per la violència dels fills i filles. “Això no és un problema nostre, és un problema de la societat”, ha afirmat.

Support-Girona té com a objectiu proporcionar suport jurídic i social a persones majors d’edat amb discapacitat psicosocial, intel·lectual o derivada del procés d’envelliment, que ho necessitin o puguin necessitar-ho. L’entitat actua per mandat judicial en casos de les persones d’arreu de les comarques gironines que es troben en una situació vulnerable.

L’entitat gironina, en aquest sentit, ha detectat un increment de casos en joves entre 18 i 25 anys. L’àmbit d’actuació de Support-Girona és acompanyar a persones joves que necessiten un cop de mà per gestionar el seu dia a dia o el seu patrimoni. Segons la resolució d’un jutjat, l’entitat pot acompanyar a la persona des d’àmbits com el social, l’econòmic o el jurídic.

Segons dades de la memòria del 2019, han acompanyat a 39 persones d’aquesta franja d’edat amb trastorns de conducta i 51 amb discapacitat psicosocial. És en la part social on Solé ha alertat que hi ha hagut un increment durant el darrer any de joves que a més de trastorns de conducta també pateixen de consum de tòxics i conductes agressives.

Segons el director de l’entitat, darrere d’aquestes realitats s’amaguen sovint famílies superades per la situació i que recorren a la via judicial per intentar trobar solucions. “La Generalitat està treballant en un pla per abordar l’alta complexitat, nosaltres només som una peça més i a vegades ens trobem molt sols”, ha afegit el director sobre els mecanismes de funcionament del sistema.

L’entitat Support-Girona, més de 17 anys de promoció dels drets humans de les persones amb discapacitat

La Fundació Tutelar de les Comarques Gironines (FTCG) és una entitat sense afany de lucre nascuda l’any 2003, amb l’objectiu principal de defensar, promocionar, desenvolupar i estendre els drets humans de les persones amb discapacitat psicosocial, intel·lectual o del procés d’envelliment, al mateix temps que acompanyar a les persones a perseguir el benestar i la dignitat a través del suport jurídic i social.

L’àmbit d’actuació de l’entitat és el de les comarques gironines i la seva activitat principal és la del suport jurídic d’una persona quan un jutjat decideix encarregar aquest recolzament (en els àmbits de la tutela, curatela, defensa judicial i guarda de fet). Amb una plantilla de més de 79 professionals el 2018, promou el suport social destinant el 71% dels seus recursos humans a l’àmbit social.

En 15 anys, Support-Girona ha exercit suports tutelars respecte més de 1.700 persones. Del conjunt de casos atesos, un 50% són persones amb discapacitat psicosocial, un 27% amb discapacitat intel·lectual, un 17% amb deteriorament cognitiu i un 6% en diagnòstics de difícil classificació.  

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari