Marina Tutusaus: "La situació actual anticipa un augment del nombre de joves que ni estudiaran ni treballaran"
Comparteix
Les desigualtats en l'àmbit laboral han augmentat durant la pandèmia i ha abocat a persones de diferents perfils a una situació de vulnerabilitat que en molts casos ja era greu per la precarietat laboral que ja existia.
La Fundació Comtal va engegar la campanya 'Triem combatre les desigualtats' en un moment de forta crisi provocada per la pandèmia, un fet que va evidenciar i accentuar les desigualtats, duent a joves i famílies a situacions greus de vulnerabilitat i exclusió. Així, des de l'entitat es va voler incrementar els esforços per reforçar programes en diferents àmbits, entre ells el de la formació i inserció laboral, i garantir tant el dret a l'educació com el dret a la inserció sociolaboral.
Parlem amb la Marina Tutusaus, tècnica de l'àrea laboral de la Fundació Comtal, que ens explica la tasca que ha dut a terme l'entitat durant aquests mesos i el panorama laboral que es presenta en plena crisi sanitària, econòmica i social.
Quines són les principals desigualtats detectades en l'àmbit laboral durant els darrers mesos?
Des de l'inici de la pandèmia vam detectar necessitats molt diverses de persones que s'havien quedat sense feina. Contractes que s'havien vist rescindits, persones que no havien cobrat l'atur que els pertocava o prestacions relacionades a un ERTO, etc. Les famílies que estaven en una situació límit en l'àmbit econòmic abans de la pandèmia, van passar a una situació molt més complicada, amb preocupacions sobretot per cobrir les necessitats bàsiques: alimentació, higiene i habitatge.
Quin és el perfil de persones que s'han vist més afectades?
Atenem especialment a persones del col·lectiu jove. Aquesta situació ha tingut un impacte especialment greu en ells, sobretot aquells que venien en situació d'exclusió per origen, econòmica o familiar. Creiem que això anticipa un escenari d'augment del nombre de joves que ni estudiaran ni treballaran. Encara tindran més dificultats per accedir a la formació reglada i al mercat de treball.
És cert que també atenem a altres perfils. De fet, durant la pandèmia, han vingut persones amb perfils inclús molt alts que es trobaven en situació de vulnerabilitat i que, a causa del seu origen, ja tenien dificultats d'abans. D'altra banda, persones que tenien contractes d'obra i servei. Vam tenir increment de persones que venien del món de l'hostaleria, i han hagut de reorientar el seu perfil professional d'una manera radical buscant capacitacions professionals.
Hi ha hagut demanda per formar-se?
En un moment en què la gent s'ha sentit molt sola i que es trobava sense feina, en un moment en el qual l'administració publica no oferia resposta perquè estava saturada, hem detectat molta demanda de recerca de feina, però també de capacitacions professionals. Han decidit formar-se durant el confinament. Inclús perfils molt alts que decidien fer formacions en sectors on hi havia demanda real d'ocupació, com ara el sociosanitari, el de neteja i el de la logística.
Ha augmentat el nombre de persones que us han arribat?
Des de l'inici vam tenir un fort creixement de la demanda de recerca de feina i un gran volum de persones que demanaven suport en aquest procés. Demanda d'informació d'ERTOs i referents a vulnerabilitats de drets laborals.
S'han vulnerat molts drets laborals durant la pandèmia?
En el moment en el qual partim de contractes d'obra i servei per posicions que són estables, ja parlem de vulneració de drets laborals. La precarització del mercat fa que també s'incrementi la vulneració dels drets laborals.
La crisi i els ERTOs se sumen a la precarietat laboral que ja existia.
Ja partíem d'una situació de molta precarietat laboral, contractes temporals, d'obra i servei, gent que treballava sense contracte, i aquesta crisi ha fet que hi hagi una forta demanda de persones que es troben en aquesta situació. I a això se li suma la bretxa digital. El confinament ha accelerat la necessitat de l'ús d'eines tecnològiques, ja només per accedir al mercat de treball. Aquesta adaptació no sempre ha estat possible perquè hi ha dificultat d'accés a dispositius, de connexió o de coneixement d'aquestes eines.
Hi ha feines que sí que poden ser demandades, com els perfils administratius, que sense disposar d'unes competències digitals fa difícil el seu accés. També en el sector de la logística. Cada vegada més veiem que el magatzem actual no és com el tradicional, està enfocat totalment a l'ús de les tecnologies. Ens hem trobat que perfils de mossos de magatzem, que podrien encaixar en ofertes en aquest sector, no tenien les competències digitals que demanaven. Caldrà fer un esforç en aquest sentit.
"Cal una perspectiva de futur, i tenir en compte que el mercat de treball ha canviat radicalment"
Quines són les accions que dueu a terme en aquest sentit?
Des de l'àrea d'inserció, acompanyem a joves que es troben en situació de vulnerabilitat social amb diferents accions de millora de competències, tant personal, com pot ser la gestió emocional o competències personals que poden ajudar a una persona a desenvolupar unes tasques en una mateixa posició de treball; així com aquelles competències professionals, com la formació o la capacitació.
També oferim suport a la recerca de feina i a la intermediació laboral. La finalitat és establir un itinerari adaptat als objectius de cada persona i acompanyar-la perquè esdevingui autònoma i pugui millorar d'aquesta manera la seva ocupabilitat.
Com us ha afectat la pandèmia en la vostra tasca?
Durant aquests mesos, l'ús de les tecnologies ens ha fet canviar la nostra manera de treballar. Hem pogut donar suport, també emocional, en moments en què l'administració pública no donava l'abast a agilitzar tots els tràmits. Hi havien dificultats, i encara perduren, d'aconseguir cita per exemple, i la preocupació i la incertesa era molt gran.
Vam oferir capacitacions i suport virtual a través d'eines digitals de fàcil accés, per poder transmetre per exemple informacions d'interès, no solament relacionades amb el mercat de treball, sinó també les que tenien a veure amb tràmits.
Què poden fer les joves que es troben en aquesta situació?
Creiem que cal una perspectiva de futur i tenir en compte que el mercat de treball ha canviat radicalment. L'adaptació és actualment una competència fonamental. Per una banda, posar la mirada en aquells sectors que han estat essencials, com el sociosanitari, el logístic, la neteja i l'alimentació, i també en aquells sectors emergents com el de les TIC i l'economia verda. I fent paral·lelament un esforç en la formació continua, i un millorament en les competències digitals i competències personals.
Afegeix un nou comentari