Àmbit de la notícia
Internacional

Protestes del poble sahrauí per exigir a l'ONU el compliment dels drets humans al Sàhara Occidental

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • En les darreres setmanes s'estan produint protestes civils no-violentes del poble sahrauí en el punt fronterer de Guerguerat.
  • Campament al Sàhara Occidental.
    Campament al Sàhara Occidental.
  • La comunitat sahrauí fa més de 40 anys que pateix l'ocupació del Marroc i sobreviu en camps de desplaçats
    La comunitat sahrauí fa més de 40 anys que pateix l'ocupació del Marroc i sobreviu en camps de desplaçats

La Federació d’Associacions Catalanes Amigues del Poble Sahrauí (ACAPS) exigeix que la comunitat internacional condemni la vulneració de drets i abusos, com l’espoli de recursos naturals, que pateix per part del Regne del Marroc.

La inacció per part de la comunitat internacional davant les vulneracions de drets humans exercides per les forces d'ocupació marroquines al Sàhara Occidental, una situació que denuncien des de fa dècades les entitats catalanes que treballen al territori, han portat al poble sahrauí a dur a terme una sèrie de protestes no-violentes al pas fronterer de Guerguerat.

Desenes de persones, vingudes dels territoris alliberats i dels camps de refugiats, han acampat a prop del pas fronterer i han tallat el trànsit de mercaderies que normalment creuen aquesta zona. Es tracta d'un territori estratègic, situat al sud del Sàhara Occidental, en el seu límit amb Mauritània, on les forces d'ocupació marroquines realitzen el transport de mercaderies provinents dels recursos naturals sahrauís, quelcom que és considerat per les entitats com un veritable espoli que "vulnera convenis internacionals".

Alhora, en altres punts fronterers del territori també s'estan realitzant protestes que posen en evidència l'anhel del poble sahrauí de resoldre un conflicte, que es troba estancat des de fa dècades, i poder realitzar així el referèndum d'autodeterminació per a la lliure determinació del poble del Sàhara Occidental.

Aquesta és la principal exigència de les entitats d'arreu del món que s'estan posant en contacte amb l'Organització de les Nacions Unides (ONU) per fixar una data del referèndum després que l'òrgan creat pel Consell de Seguretat, i encarregat d'organitzar el referèndum lliure i just, la Missió de les Nacions Unides pe Referèndum del Sàhara Occidental (MINURSO), no hagi assolit el seu mandat trenta anys després.

Manifest d'ACAPS

La Federació d'Associacions Catalanes Amigues del Poble Sahrauí (ACAPS), una entitat que desenvolupa projectes de suport a la població sahrauí i que difon i denuncia la seva situació, ha publicat un manifest amb el qual posa sobre la taula "la vulneració de drets i l'espoli de recursos naturals que pateix el Sàhara Occidental per part del Regne del Marroc".

L'entitat, condemna les "severes violacions de drets humans comeses pel Marroc" en els territoris ocupats del Sàhara Occidental; exigeixen a les forces d’ocupació marroquines que respectin els drets humans de la població sahrauí, especialment el seu dret a la vida i a la protesta; i insten el Regne del Marroc a complir amb els acords internacionals i "cessi immediatament la repressió i l’ocupació que exerceix sobre el poble sahrauí i l’explotació il·legal dels seus recursos naturals".

D'altra banda des de l'entitat fan una crida a la comunitat internacional, i particularment l'ONU i la MINURSO, perquè intervinguin i acabin amb aquestes vulneracions i protegeixin a la població sahrauí. També demanen a l'ONU que denunciï "l’explotació il·legal dels recursos naturals per part del Marroc al Sàhara Occidental" i pressioni perquè es produeixi l’alliberament d’activistes sahrauís que romanen presos.

De la mateixa manera, ACAPS fa una crida a administracions i governs de la comunitat internacional, com ara el Govern català, el govern de l'Estat espanyol i institucions europees, per a que "promoguin de manera activa la inclusió d’un mecanisme d’observació de drets humans a la MINURSO", ja que aquest òrgan, a diferència de totes les missions de l'ONU al món, no contempla aquest mecanisme.

La crida de l'entitat es fa extensible a les organitzacions de la societat civil que treballen en la promoció dels drets humans, i demanen que condemnin "les vulneracions al Sàhara Occidental i a posar en marxa accions d’incidència perquè l’estat marroquí garanteixi els drets civils i polítics de la població sahrauí".

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari