Àmbit de la notícia
Informàtic

SoftCatalà presenta un podcast sobre llengua i tecnologia

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Xavi Aranda
  • Fotografia d'un micròfon utilitzat en Podcast. Imatge de Nicolas Solop. Llicència d'ús CC BY 2.0.
    Els podcasts són una molt bona eina per difondre les activitats i la missió d'una entitat. Imatge de Nicolas Solop. Llicència d'ús CC BY 2.0.
  • Fotografia d'un sopar de SoftCatalà. Imatge de Jesús Corrius. Llicència d'ús CC BY 2.0.
    El podcast fa una analogia a una paella o arròs amb amics o amigues. Imatge de Jesús Corrius. Llicència d'ús CC BY 2.0.

Softcatalà ha decidit engegar un podcast mensual dedicat a la tecnologia lliure i a la llengua catalana. En el programa es pot conèixer de més a fons aquesta entitat.

SoftCatalà és a punt de complir 25 anys de la seva fundació i ha decidit començar a difondre la seva activitat i les seves curiositats, a través d’un podcast mensual que s’anomena ‘Quinze Glaçons d’Hidrogen’. Aquesta nova va ser anunciada el passat 27 de setembre a través del seu blog de notícies.

Els podcasts mensuals tenen la característica de ser petits episodis de quinze minuts de durada, amb informació i entreteniment al voltant de la llengua i la tecnologia. El títol del podcast fa referència a un programa informàtic molt popular usat per a la previsualització de tipus de lletres.

El podcast de Softcatalà fa una analogia a la cuina, i sobretot a l’hora de fer una paella o arròs amb els amics i amigues. Anar al rebost a cercar els ingredients, decidir quina classe de paella es farà, fer una tapeta mentre es cuina la paella, menjar-la, l’hora del cafè, i per últim, l’hora dels quinze glaçons d’hidrogen, regat amb begudes per fer tirar avall, i l’hora de la barra, per fer-la petar.

En la secció anomenada ‘el rebost’ s’hi expliquen aplicacions i programari en català. Cada mes s’hi explicaran les eines de programari lliure que les persones i les entitats poden utilitzar en el seu dia a dia. També hi ha una secció per conèixer les persones que hi han al darrera de l’entitat. Amb la pregunta clau sobre quin tipus de paella li agrada més, es coneix una persona sòcia de l’entitat. Aquesta persona explica quina és la seva funció dins l’entitat i com hi va entrar.

Una altra secció és una tapa de refranys. Una secció dedicada als refranys en català que s’hi poden trobar en el projecte ‘Paremiologia catalana comparada digital’, un projecte del paremiòleg Víctor Pàmies. Sofcatalà col·labora en aquest projecte des de fa temps. En aquesta secció es coneixen refranys i s’expliquen com es reciten en els diferents dialectes del català.

La secció l’hora del cafè està dedicada a conèixer anècdotes sobre el corrector ortogràfic de SoftCatalà. Petits inconvenients que ens hi podem trobar o petites curiositats sobre com funciona internament el corrector. A part, també es fa una crida a l’ampliació del diccionari. La barra, és l’última secció del programa. En aquesta secció s’aprofita per explicar curiositats històriques de SoftCatalà o per posar una mica d’humor al programa.

Per últim, destacar que totes les músiques que es fan servir en el programa són lliure de drets. Podeu escoltar els diferents podcasts en aquest enllaç.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari