Àmbit de la notícia
Social

Edurne Larracoechea: “Si volem eradicar la violència, la prevenció i sensibilització són essencials”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Dani Gallart
  • L’àrea de coeducació fa activitats com conta contes i tallers específics per l’alumnat, les famílies i el professorat. Font: Cúrcuma.
    L’àrea de coeducació fa activitats com conta contes i tallers específics per l’alumnat, les famílies i el professorat. Font: Cúrcuma. Font: Font: Cúrcuma.
  • Un dels serveis de l'entitat són els punts liles a disposició de la ciutadania. Font: Cúrcuma.
    Un dels serveis de l'entitat són els punts liles a disposició de la ciutadania. Font: Cúrcuma. Font: Font: Cúrcuma.
  • Durant la pandèmia, l'associació està adaptant les formacions al format en línia. Font: Cúrcuma.
    Durant la pandèmia, l'associació està adaptant les formacions al format en línia. Font: Cúrcuma. Font: Font: Cúrcuma.

La coordinadora de l’àrea de prevenció de violències masclistes alerta que s’ha de treballar de forma transversal amb tota la societat per desmuntar les violències sistèmiques i estructurals vers les dones.

Què és Cúrcuma?

Cúrcuma és una cooperativa amb mirada feminista, interseccional i comunitària que treballa per l’eradicació i prevenció de la violència masclista a través d’una àrea d’acompanyament individual i de grups, un àrea de de coeducació per l’empoderament infantil, juvenil i comunitari i un àrea de prevenció a instituts, escoles i escoles bressol, on treballem assetjament escolar i prevenció.

Pel que fa a l’àrea de coeducació, fem activitats com conta contes i tallers específics per l’alumnat, les famílies i el professorat, treballant des d’una mirada més integral amb projectes amb els quals puguem entrar un mínim de dos vegades a l’aula i fer un acompanyament i seguiment més complet.

En què consisteix la psicologia orientada a processos?

La metodologia de treball de processos la utilitzem a l’àrea de coeducació i acompanyament de grup. Agafa diferents models de psicologia i busca la transformació a nivell individual i de grup, aprofitar el conflicte i donar benvinguda i acollir els rols que es donen en un grup.

I el teatre de les oprimides?

Utilitzem el teatre com a eina. És una tradició que ve d’Amèrica Llatina. Hi ha tot una vessant des del feminisme a través del teatre per poder analitzar les opressions que es donen a la societat. Amb aquest mètode podem veure com funciona el poder i utilitzar el teatre com una eina de transformar la nostra realitat.

Quin paper juga l’educació en la prevenció de la violència de gènere?

Un paper clau. La nostra àrea de coeducació és imprescindible. Si volem eradicar la violència, la prevenció i sensibilització són essencials. S’ha de treballar des de ben petites, per això entrem a les escoles bressol, però també treballem de forma transversal, amb persones adultes, tant professorat com famílies.

D’altra banda, tenim els punts liles on més enllà de fer acompanyament i acollida donem visibilitat a les violències sistèmiques i estructurals. Aquestes violències no són fenòmens individuals sinó fenòmens socials. Per desmuntar les violències sistèmiques hem de treballar amb tothom, no només nenes. Que els homes es converteixin en aliats i no còmplices del patriarcat, i així trencar les masculinitats hegemòniques.

Heu notat un augment o disminució de casos durant la pandèmia?

No recollim dades, però sí que els cossos de seguretat ens diuen que hi ha hagut un augment de casos. Als punts liles hem notat, sobretot al setembre, molta necessitat d’aquest espai de suport comunitari. El confinament ha afectat molt el control social i hi havia molta demanda del suport i acompanyament que oferim. Totes les entitats que recullen dades mostren un augment de casos, el que ens deixa clar que hem de seguir posant molt d’èmfasi en l’eradicació de les violències masclistes i sexuals

Podeu treure alguna conclusió positiva d’aquest temps?

Ens ha permès sortir una mica de la idea de que les violències masclistes només es donen en espais nocturns. Així hem portat aquests punts a altres espais i en altres horaris arribant a gent que abans no arribàvem. Normalment ens dirigíem més als joves i ara hem pogut començar a treballar amb dones més grans de 50 o 60 anys i d’orígens més diversos.

Respecte les formacions ens hem adaptat al format online tot i que a les escoles encara continuem de forma presencial. Respecte el format online, d’entrada hi ha una part que és difícil, perquè treballem des d’una metodologia vivencial posant el cos al centre, però en els darrers mesos hem notat una millora a com participen. La nostra presencialitat l’hem portat al món virtual i han sorgit dinàmiques molt interessants i coses molt boniques i emocionants.

Com es planteja el futur de l’entitat?

Hem notat molts canvis des dels primers mesos del confinament. Ara estem en un moment molt proactiu, tot el que planifiquem presencialment tenim un pla b per poder-ho fer online. Sabem que molts dels serveis que contracten es poden cancel·lar en últim moment i aquesta incertesa ens fa ser més flexibles.

Amb administracions i ajuntaments hem notat que ens volen cuidar i buscar la manera en què es pugui transformar el servei que ens havien contractat. El que tenim molt clar és que no hem de parar de treballar perquè la feina que estem fent és imprescindible per eradicar la violència masclista.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari