Àmbit de la notícia
Cultural

Maite Oliva Alsina: “Cal teixir un projecte de país per garantir la pervivència de la Pedra Seca”

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Xavi Aranda
  • Fotografia de les 4es Jornades transfrontereres de la Pedra Seca celebrades a Figueres l'any 2018. Fotografia de Maite Oliva.
    Fotografia de les 4es Jornades transfrontereres de la Pedra Seca celebrades a Figueres l'any 2018. Fotografia de Maite Oliva.
  • Fotografia d'un paisatge amb una barraca de Pedra Seca. Foto de Maite Oliva
    De construccions de Pedra Seca n'hi ha de molt tipus. Foto de Maite Oliva

Aquests dies se celebra la Setmana de la Pedra Seca. La Maite Oliva ens explicarà quin és l’estat d’aquesta tècnica constructiva que va ser declarada Patrimoni de la Humanitat.

La Maite Oliva Alsina és coordinadora de Col·labora x Paisatge, un projecte que va nèixer l’any 2016, amb l’assessorament tècnic de l’Observatori del Paisatges de Catalunya, la col·laboració de l’APSAT i la participació de 5 grups d’acció local del territori català. La Maite treballa en l’organització de la Setmana de la Pedra Seca, que s’està celebrant aquests dies i que comportarà la organització de gairebé 80 activitats.

Parlem amb ella de la Setmana de la Pedra Seca, i de quin és l’estat d’aquesta tècnica constructiva i que va ser declarada Patrimoni de la Humanitat.

Per què és tan important conservar i difondre la Pedra Seca?

Als Països Catalans existeix un importantíssim patrimoni rural de pedra seca que articula el nostre paisatge: barraques, forns, sínies, marges, tinesPerò, malgrat els seus diversos valors (ecològics, estètics, històrics i identitaris), es troba immers en una dinàmica d’abandó que comporta el seu deteriorament i destrucció, i que coincideix, malauradament, amb la desaparició de l’ofici de marger i la pèrdua del coneixement d’aquesta tècnica constructiva.

Cal sumar esforços per posar-lo en valor i treballar per mantenir-lo.

D'on sorgeix la idea de fer la Setmana de la Pedra Seca?

Volíem impulsar una acció transversal i de gran abast de posada en valor de la pedra seca, i per això vam llançar aquesta proposta a les entitats, col·lectius i persones voluntàries: Que durant una setmana, tots els racons dels Països Catalans s'omplissin d'activitats relacionades amb la pedra seca perquè ella fós la protagonista.

Vam triar, precisament, aquestes dates per commemorar el 2n aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO el 28 de novembre de 2018

Quin és l'objectiu que persegueix la Setmana de la pedra Seca?

L’objectiu de la Setmana de la Pedra Seca és visibilitzar i posar en valor no només el patrimoni de pedra seca, l'ofici de marger i aquesta tècnica constructiva, sinó també -i molt especialment- l’important teixit d’entitats, col·lectius, i persones voluntàries en què se sustenta el coneixement, la divulgació, i el manteniment de la pedra seca a casa nostra

Quantes activitats hi han programades? I quantes entitats hi col·laboren?

Hem arribat a la xifra de 80 activitats programades tot i que, malauradament, algunes d'elles han estat posposades en motiu de les restriccions per la Covid-19. Al darrera d'aquestes activitats hi ha, com a mínim, una entitat, tot i que de vegades són diverses entitats que treballen en xarxa per organitzar-la.

Encara no hem pogut comptabilitzar el número total d'entitats participants, estem desbordats amb la participació!

Podeu destacar alguna activitat de la setmana de Pedra Seca, en concret?

No, a la Setmana de la Pedra Seca totes les activitats són igual d'importants. Cursos i tallers, jornades de divulgació, xerrades, presentacions, esdeveniments a les xarxes, sortides i visites guiades,... Cada sortida respon a l'esforç de persones que s'estimen el patrimoni de la pedra seca i treballen per a la seva posada en valor sovint des del voluntariat, i cadascú en la mesura de les seves possibilitats. La Setmana de la Pedra Seca és un esdeveniment horitzontal on totes les activitats compten per igual.

La Pedra Seca va ser declarada el 2018, Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. Creus que aquesta declaració ajudarà a preservar els marges i construccions de Pedra Seca que hi ha pel territori?

Bé, el que la UNESCO va declarar com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat va ser la tècnica constructiva, no les construccions en si. Si bé és cert que ha contribuït a donar visibilitat al patrimoni, a la tècnica i a l'ofici de marger, cal treballar per teixir un projecte de país que garanteixi la seva pervivència.

Ara mateix, ens trobem amb un patrimoni immens, però són molt poques les persones que coneixen aquesta tècnica i poden, a la pràctica, restaurar construccions de pedra seca.

Crèieu que en un futur, no només es preservaran les construccions de Pedra Seca, sinó que hi hauran més?

Esperem que si! La professió de marger es fonamenta en la conservació de l'arquitectura tradicional, però té també una vessant d'aplicació en l'arquitectura contemporània, a banda que aquesta tècnica constructiva està alineada amb les NBS (Solucions Basades en la Natura) definides per la UE.

Actualment s'aplica, per exemple, en noves solucions paisatgístiques, però també en construccions com la paradigmàtica cúpula Àgora de Mas Marroch a Vilablareix.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari