Àmbit de la notícia
Ambiental

La Fundació Daina celebra la millora de la qualitat de les adopcions d'animals abandonats

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • En Cash, un dels gossos de la Societat Protectora d'Animals de Mataró adoptats el 2020.
  • La Lluna, una de les gosses de la protectora.
    La Lluna, una de les gosses de la protectora.
  • La Societat Protectora d'Animals de Mataró porta molts anys fomentant l'adopció de gossos i gats
    La Societat Protectora d'Animals de Mataró porta molts anys fomentant l'adopció de gossos i gats

La situació de pandèmia, el confinament i les diverses mesures decretades per evitar els contagis ha portat a l'entitat a reforçar l'atenció al públic, amb eines com la cita prèvia, obtenint així millors resultats en la cerca de llars pels animals.

La fundació de la Societat Protectora d'Animals de Mataró, la Fundació Daina, celebra la millora de la qualitat de les adopcions que s'han dut a terme durant el 2020, un any marcat per la pandèmia. El confinament i les diverses mesures decretades per evitar els contagis ha portat a l'entitat a reforçar l'atenció al públic, amb eines com la cita prèvia que ajuda a realitzar una atenció més personalitzada. Aquests canvis, que es mantindran durant l'any 2021, han ajudat a obtenir millors resultats en la cerca de llars pels animals.

La presidenta de la Fundació Daina, Sílvia Serra, valora positivament aquest salt en la qualitat de les adopcions. "El fet d'estar confinats ens ha donat un període de calma obligatòria, de posar ordre en aspectes com ara l'atenció al públic. Gràcies a la cita prèvia, hem aconseguit donar gossos i gats que no eren massa fàcils de donar", explica Serra.

"La cita prèvia ha estat una de les grans aportacions que ha tingut aquesta etapa, una eina de la qual estem molt satisfetes i voldríem mantenir de cara al 2021", manifesta la presidenta de la Fundació Daina, que recorda que abans les persones interessades a adoptar es presentaven dissabte o diumenge al matí, formant així grans cues de persones que eren complicades de gestionar.

Des de la Fundació consideren que el confinament per la Covid-19, també ha facilitat que les famílies poguessin disposar de més temps que donar-los una millor adaptació, seguint les pautes donades per l'equip. Cal destacar la reducció d'un 22,50%, respecte al 2019, el nombre d'animats adoptats i que es retornen per comportament o altres motius.

Una altra novetat introduïda en el procés de gestió han estat les adopcions en línia. Donat que les famílies no podien apropar-se als refugis, la protectora va establir aquest sistema que consisteix en enviar un correu a info@protectoramataro.org indicant el gos o el gat que es vol adoptar i una presentació de la família (condicions d'espai, component del nucli familiar, horaris, etc.); es fa una valoració i l'equip es posa en contacte per determinar l'animal més idoni per aquesta família.

A les xarxes de l'entitat pots seguir els casos que gestionen des de la Fundació.

Les adopcions baixen lleugerament

Malgrat les restriccions decretades per la situació de pandèmia, el nombre d'adopcions d'animals abandonats pràcticament s'ha mantingut semblant als nivells de 2019, amb una lleugera baixada. "Durant el confinament vam haver de pensar fórmules per no tenir aturada la sortida dels animals perquè si no ens col·lapsàvem", manifesta Serra, que admet que els tres primers mesos van ser els pitjors. "Havíem de fer tot telemàticament i portar els animals a domicili, la gent no podia venir al refugi", afegeix.

En total, durant el 2020, han trobat una família adoptiva 1.018 animals (496 gossos, 519 gats i 3 d'altres especies), dels quals 158 s'han adoptat gràcies a les campanyes d'adopció amb incentius i/o acompanyament, i dels quals 88 són de les races anomenades potencialment perilloses. L'entitat valora especialment les adopcions de gossos o gats que ningú adopta per malaltia, edat o comportament, quelcom que "comporta un compromís alt amb el benestar animals abandonats".

Com a contrapartida, l'entitat lamenta les entrades d'animals a la protectora per comisos i per assumptes socials, una xifra que quasi s'han triplicat en el darrer any, passant de 59 animals, l'any 2019, als 140 d'enguany. L'augment d'aquests casos podria indicar, segons la Fundació Daina, la necessitat, en un futur immediat, de reforçar l'acompanyament i atenció a les famílies amb animals domèstics, que es queden sense llar o sense feina i que els és impossible fer-se'n càrrec.

"Sembla que hi ha una tendència en augment, i és el que ens fa por de cara al 2021", lamenta la presidenta de la Fundació, que fa referència a casos com ara desallotjaments d'habitatges, cases ocupades, persones en situació de vulnerabilitat o víctimes de violència de gènere.

Des de l'entitat expliquen, com a conclusió, que malgrat que la pandèmia ha imposat restriccions en la presència de persones als refugis, reducció en les donacions solidàries i reducció d'activitats de voluntariat, "ens hem hagut de reinventar i hem introduït innovacions en els processos de treball dels equips de cuidadors, veterinaris i administratius, que han millorat la gestió i hem pogut mantenir les recollides d'animals abandonats o perduts i les adopcions".

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari