Àmbit de la notícia
Cultural

Adolf Bargués: "Els Tres Tombs poden ser una anècdota, però el que hi ha darrere és el que ho fa important"

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Adolf Bargués, vicepresident de la Federació Catalana dels Tres Tombs.

Parlem amb el vicepresident de la Federació Catalana dels Tres tombs sobre les activitats que s'han pogut desenvolupar enguany, així com de les protestes d'algunes entitats animalistes o el futur dels Tres Tombs.

Després de salvar la major part de la campanya dels Tres Tombs durant l'any passat, les entitats relacionades amb aquesta expressió de cultura popular s'han vist afectades, quasi un any després, pels efectes de la pandèmia, una situació que ha obligat a moltes d'elles a adaptar-se, a posposar o, fins i tot, a cancel·lar, nombroses activitats arreu del territori d'una festivitat que es va iniciar el diumenge anterior a Sant Antoni, però que continuarà fins al mes de maig.

La Federació Catalana dels Tres Tombs coordina unes 90 poblacions federades de les, aproximadament, 115 que hi ha a Catalunya. Parlem amb el vicepresident de la Federació, l'Adolf Bargués, sobre les activitats que s'han pogut desenvolupar enguany, així com de les protestes d'algunes entitats animalistes a l'ús d'animals a les cavalcades, o el futur dels Tres Tombs.

Com ha estat l'inici de la campanya dels Tres Tombs enguany?

Segons les normes del PROCICAT, queda prohibit explícitament el desenvolupament de festes de cultura popular. Així que el que s'ha fet ha estat una adaptació de les activitats. Cada població té uns elements diferents, com ara concerts, balls o misses solemnes, activitats que en alguna població s'han pogut desenvolupar, sempre respectant les mesures i seguint les normes d'aforament com es fa als teatres convencionals o auditoris. Evidentment les festes s'han reduït a la mínima expressió.

Després estan els elements comuns, que van des de la gastronomia, com ara els esmorzars o les escudelles populars, fins a la passada amb els carruatges pel carrer, que podríem dir que és activitat central, l'expressió més solemne de la festivitat. Això sí que s'ha eliminat. Qualsevol activitat s'ha fet seguint les tres potes de recomanacions de la Generalitat, que són mascareta, higiene i distància. 

Com ho heu viscut?

Pel que fa a legislació, totes les expressions de cultura popular estem en un mateix sac. És veritat que si penses en cultura popular, el primer que ve al cap són geganters, castellers, etc., activitats amb molta aglomeració de gent. En el cas dels tres tombs o les festes de Sant Antoni Abat, parlem d'un carruatge d'una llargada que pot arribar fins els vint metres, amb tres o quatre persones a sobre, a l'aire lliure. Però clar, havent-se cancel·lat la festa estrella dues setmanes abans, com són les cavalcades de reis, és normal que nosaltres tampoc ho poguéssim fer.

En algun cas s'han posposat activitats per salvar la festa.

Les entitats són sobiranes i cadascú decideix el que fa. La junta o els socis de cada entitat són els que tenen la potestat per fer el que volen. Però posposar-ho és arriscar-te a què la situació sanitària segueixi igual i que finalment no es pugui fer. Però cada entitat fa el que considera.

He de dir també que el bo i el dolent que té el calendari tradicional és que quan és carnaval, és carnaval; quan és Quaresma, és Quaresma; i quan és Pasqua, és Pasqua. Fer unes caramelles fora de Pasqua, per exemple, és il·lògic, i pot provocar que es trepitgi amb una altra festa. La nostra és la festa principal de l'hivern després del cicle de Nadal i, tot i que es pot allargar fins al maig, la majoria d'activitats es fan a l'hivern.

Quines són les recomanacions que feu des de la Federació?

Les nostres recomanacions són que, com cada població té una sèrie d'associats que són els que mantenen la tradició, que facin alguna cosa per no córrer el risc que aquesta base social desaparegui. Avui dia, a les entitats que tenim associats ens costa moltíssim mantenir aquesta base social. Com més cuidem el soci doncs millor.

Com us va afectar la pandèmia l'any passat?

Ens va agafar durant uns mesos. El que passa és que les festes principals són a l'hivern, i a partir d'aquí tota activitat es van espaiant. Potser es van anul·lar una vintena de festes, però les festes principals a Vilanova i la Geltrú, Igualada, Valls, Martorell o Barcelona, ja s'havien fet. El que sí que ens va afectar va ser a la trobada que organitza la Federació i que ens serveix de fi de festa, al maig, i en la qual s'exposen carros com a representació de cada poble federat.

Quina és la salut dels Tres Tombs més enllà de la Covid-19?

Podríem dir que els Tres Tombs té una mala salut de ferro. Tenim alguns elements en contra, com que hi ha una espècie de cert elitisme que sembla que pugui tenir. És complicat, i ens costa molt explicar en els entorns urbans que els cavalls que hi participen no són cavalls de muntura, sinó que són cavalls per treballar. D'altra banda hi ha el tema de les entitats animalistes. He de dir que nosaltres ja vam engegar uns protocols de benestar animal.

Puc entendre que algú que treballi a la banca o és telefonista i vegi de sobte una festa de Tres Tombs, amb sis cavalls, arrossegant un carro i els animals tirant, que pensin "pobres animals". Però són animals que estan tot l'any treballant fent això. Marxes quinze o vint quilòmetres de Barcelona i el fenomen és més natural. Però si veus al carrer Pelai baixant quaranta carros tirats per cavalls, entenc que hi hagi gent que no ho entengui.

Us heu assegut a parlar amb les entitats animalistes?

Ens hem assegut amb elles. El tema és que els protocols que apliquem estan fets pel cap de departament d'etologia de la clínica veterinària de Barcelona. Una persona que és expert mundial en això. Clar, si algú veu que un cavall té bromera a la pell, i no entén perquè passa això, pensa que al cavall li està passant alguna cosa. I al final és la manera de suar que tenen els cavalls. Ja fa dos anys que es va treballar aquest protocol i es va començar a aplicar l'any passat.

En què consisteix aquest protocol?

Els protocols l'únic que han fet ha estat reforçar unes pràctiques que ja eren estàndards, però que s'han passat per escrit. Bàsicament consisteix a controlar l'estrès de l'animal. Una passada estàndard de Tres Tombs dura una hora i mitja, màxim dues hores. No és un exercici continuat, ja que hi ha una sèrie de parades, no és una carrera. El transport, les pulsacions, tot això està perfectament pautat. També es controla el temps que l'animal està fora de l'estable, el tema que hagi begut, que tingui un espai d'ombra, tot això ja està predeterminat.

Per on passa el futur dels Tres Tombs?

Un dels temes que considerem importants és donar a conèixer una realitat que, com un iceberg, té molta història al darrere. Que tu vegis a Barcelona un carro tirat a cavall, pot ser una anècdota, però tot el que hi ha darrere és el que realment ho fa important. El futur passa per una difusió i una posada en valor dels Tres Tombs i fer entendre que no només és una festa, sinó que es tot un món i una manera d’entendre la vida.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari