Àmbit de la notícia
Cultural

Festes de Santa Eulàlia 2021: sense actes al carrer, però amb 6 propostes per gaudir de la cultura popular

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Sofía Martín
  • Imatge del Mercat del Born. Font: Mercat del Born
  • A causa de la Covid-19 s'han anul·lat totes les activitats de carrer de la Festa de Santa Eulàlia 2021.
    A causa de la Covid-19 s'han anul·lat totes les activitats de carrer de la Festa de Santa Eulàlia 2021. Font: Llicència CCO.
  • La majoria de museus de Barcelona celebraran una jornada de portes obertes per celebrar Santa Eulàlia el 12 de febrer.
    La majoria de museus de Barcelona celebraran una jornada de portes obertes per celebrar Santa Eulàlia el 12 de febrer. Font: Llicència CCO.

Barcelona celebrarà la seva festa major d’hivern de forma atípica: sense cercaviles, jornades castelleres, correfocs o sardanes.

 

Les Gegantes Laies no sortiran enguany als carrers de Barcelona, per al delit dels seguidors de la tradicional festa major de Santa Eulàlia. Qui les vulgui veure, però, podran fer-ho al Pati de l’Ajuntament, on estaran exposades del 6 al 13 de febrer. Aquesta és una de les poques activitats que els barcelonins podran fer per celebrar aquesta festa típica de l’hivern a la ciutat. Tots els actes vinculats a la cultura popular i tradicional, que impliquen aglomeracions i multitud, han quedat anul·lats.

Tot i això, el calendari de la festa, que se celebra pels volts del 12 de febrer, inclou algunes propostes per gaudir de la cultura i les tradicions, més enllà de la visita a les Laies.

1. Exposicions de bestiari al Born CCM

El Born Centre de Cultura i Memòria serà un dels pocs escenaris de la celebració. Els visitants podran gaudir de ‘La Laia és bestial!’, la mostra de bestiari infantil de Barcelona. El vestíbul de l’antic mercat estarà obert perquè grans i petits coneguin les Farfolletes, el Banyut, l’Estarrufadet o la Sagresaureta, entre d’altres. En total, s’hi exposaran figures de 14 colles.

A més, els amants de la cultura popular podran gaudir de l’exposició ‘El Corpus és bestial!’, que commemora el 700 aniversari del Corpus a Barcelona. La mostra, a càrrec de l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, exhibirà algunes de les figures cabdals del Corpus com és la Cucafera de Tortosa, el Drac de Vilafranca o l’Àliga de Girona, a la Sala Castellví.

Qui no s’ho vulgui perdre, podrà fer la visita del 7 al 21 de febrer de 10 a 19 h de dimarts a dissabte. Els diumenges i festius, el recinte tancarà a les 20 h. No caldrà fer una reserva prèvia i l’entrada serà lliure i gratuïta. No obstant això, caldrà complir amb les mesures de seguretat contra la propagació de la Covid-19.

 

2. Exposició fotogràfica de catifes de flors al Born CCM

Si has anat a visitar el bestiari al Born CCM podràs fer una volta pel recinte i gaudir de la proposta de la Federació Catalana de Catifaires (FCC). ’15 anys de les nostres catifes. De Catalunya a la UNESCO’ és el nom de la mostra de fotografia, que repassa la trajectòria de les entitats associades a la FCC.

També es podrà visitar entre el 7 i el 21 de febrer de franc i tampoc caldrà reserva prèvia.

 

3. Mostra de gegantons i capgrossos al Pati Manning

El Pati Manning, a l’antiga Casa de la Caritat de Barcelona, acollirà una de les propostes que més agradaran als petits de la casa. Els gegants i capgrossos de Barcelona hi estaran exposats per gaudir-los de prop.

4. Actes tradicionals de Santa Eulàlia a les xarxes socials

El 12 de febrer, el dia de la copatrona de Barcelona, s'oferiran per internet a través de les xarxes de cultura popular, dos de les activitats tradicionals típiques de la Diada de Santa Eulàlia: l'ofrena floral i la cerimònia del Penó.

 

5. Portes obertes als museus i altres espais

Coincidint amb el dia de Santa Eulàlia, el 12 de febrer, la majoria de centres museístics de Barcelona oferiran la tradicional jornada de portes obertes.

El MNAC, a més d’obrir les portes del museu el dia 12, oferirà entrada gratuïta a totes les Laies i a una persona acompanyant, entre el 9 i el 14 de febrer per celebrar el sant.

El CaixaForum oferirà diverses propostes dins la jornada de portes obertes, tant el dia 12 com el 13. També el CCCB se suma a la iniciativa d’obrir el museu per a tothom. En aquest cas, però, caldrà fer una reserva prèvia. El Museu del Disseny, el MACBA, el Museu Frederic Marès, el CosmoCaixa i molts altres espais també obriran portes.

Per garantir la seguretat, us recomanem que abans de fer la visita consulteu la pàgina web de cada recinte per gaudir de la festa de Santa Eulàlia sense córrer cap risc.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari