Àmbit de la notícia
Cultural

Ajuts i suport a les entitats culturals en el context de pandèmia

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • La Fundació Carulla ha engegat les beques SOS Cultura per donar suport als creadors.
    Font: Fundació Carulla
  • El sector cultural s'ha adaptat a la situació per poder continuar amb l'activitat amb total seguretat per evitar contagis.
    Des de la Fundació Carulla expliquen que les beques SOS Cultura van ser un èxit de convocatòria. Font: Fundació Carulla Font: Fundació Carulla

La situació del sector cultural ha portat a les administracions, així com a algunes entitats, a oferir línies d'ajuts especials a les entitats catalanes, tot mantenint els serveis o beques oferts fins ara.

La pandèmia, i les mesures decretades derivades de l'actual context, ha dut al sector cultural i les entitats catalanes a una situació pràcticament de crisi per les dificultats per a desenvolupar les activitats de diverses expressions culturals. Alhora, l'actual situació ha reforçat la valoració que tenia la societat sobre el sector cultural, quedant palesa la importància que té la cultura en les nostres vides, i sent considerada fins i tot bé essencial pel Govern de la Generalitat de Catalunya.

En aquest binomi en el qual viu la cultura, i donant resposta a les necessitats del sector, durant els darrers mesos s'han ofert ajuts des d'administracions i entitats per donar un respir a les organitzacions d'aquest àmbit. A més, per animar al públic a mobilitzar-se i prendre part activa del fet cultural, s'han desenvolupat campanyes, com '#CulturaSegura' per part del sector, o 'Més cultura', creada pel Departament de Cultura de la Generalitat.

"Tenim àmbits amb moltes dificultats, també confinaments de cap de setmana, però així i tot, amb millor o menor mesura, podem gaudir de la cultura, i hi volem i hi hem de contribuir", manifestava la consellera de cultura Àngels Ponsa durant la presentació de la campanya, que anava acompanyada d'una injecció econòmica.

Des de diversos departaments de la Generalitat, com ara el de Cultura o el de Treball, Afers Socials i Famílies, han impulsat ajuts per pal·liar els efectes de la pandèmia en el sector cultural. Cal destacar, entre les mesures presentades i algunes que encara estan pendents, els ajuts extraordinaris per a professionals de la cultura; els ajuts per cancel·lació d'espectacles i activitats culturals; per despeses de funcionament; despeses d'estructura d'entitats, destinats a associacions i fundacions sense ànim de lucre o per a la cancel·lació de concerts o festivals de música.

El departament de Cultura també ha impulsat les subvencions per compensar les pèrdues per la reducció forçada dels aforaments en espais escènics i musicals amb motiu de la crisi sanitària, que encara continuen actives fins al 3 de juny de 2021.

SOS Cultura

Des d'algunes fundacions i associacions que ja tenien algunes línies de finançament per a les entitats anteriorment, també han impulsat noves accions durant el context de pandèmia per donar resposta a les necessitats de les entitats, o han adaptat les que ja tenien al context actual. És el cas de la Fundació Carulla, que va impulsar el SOS Cultura, un programa dotat amb 100.000 euros destinats a pal·liar els efectes de la pandèmia en el sector dels creadors de carrer i els creadors literaris.

"Vam voler fer una aposta per estar al costat dels creadors que desenvolupen la seva activitat a l'espai públic, un sector que va patir de forma molt salvatge la pandèmia", explica Quim Rubio, responsable de projectes de la Fundació Carulla. Amb el programa de vint beques es buscaven propostes noves artístiques a l'espai públic que proposessin solucions a noves necessitats creades per la pandèmia.

Tal com assenyala Rubio, són vint idees que la Fundació Carulla ajudarà a portar-les a la pràctica quan la situació de pandèmia ho permeti. "Hi va haver com un denominador comú pel que fa al contingut, que és l'aïllament i la por des de diferents disciplines artístiques", explica Rubio, que afegeix que aquestes beques van ser un èxit de convocatòria: es van presentar al voltant d'uns 280 projectes, quelcom que fa que l'entitat no descarti repetir la convocatòria.

El programa SOS Cultura es va crear seguint el canvi estratègic que la Fundació Carulla ha dut a terme durant els darrers anys en les diverses línies d'ajuts a entitats culturals, passant d'un rol de mecenes, cap a rol d'impuls de projectes. "En un primer moment es reconeixien projectes en funcionament i s'ajudava amb aportacions econòmiques. El que fem ara és, a través de la nostra activitat, impulsar projectes que tinguin una clara vocació de transformació cultural i educativa, amb un suport econòmic, però també amb els nostres recursos", diu Rubio.

D'altra banda, els premis Baldiri Reixac de la Fundació Carulla, que reconeixen anualment els centres educatius, mestres i personal docent que fan apostes valentes i de futur amb projectes innovadors, enguany s'han adequat a la Covid. "En tres de les quatre categories hem incorporat com a mèrit aquells projectes que de forma evident se centren en donar resposta a situacions d’emergència emocional, a noves necessitats creades per la Covid, tant des del punt de vista material com emocional", exposa el responsable de projectes de l'entitat.

Suport a les entitats i a les persones sòcies

Les federacions dels diversos àmbits artístics han tingut cura de les entitats federades, sobretot durant els mesos més durs de la pandèmia. En el cas de la Federació d'Ateneus de Catalunya (FAC), durant el final del confinament, van dur a terme accions destinades a pal·liar els efectes de la pandèmia.

Des de la FAC van enviar a cada ateneu un 'pack' de material destinat a netejar els equipaments i productes d'higiene, com els gels hidroalcohòlics, un producte que durant el confinament va esdevenir tan necessari com difícil de trobar. Així mateix, van dur a terme formacions específiques per a les persones dirigents per saber quines mesures havien de prendre en la represa.

Juntament amb aquestes accions de suport, la FAC va mantenir les dues línies d'ajuts generals per a les entitats. Tal com explica Jordi Casassas, gerent de la FAC, el programa Impulsa't, i les beques 'Tots hi tenim lloc', han continuat funcionant per donar suport tant als ateneus federats, com a les persones sòcies dels ateneus.

"Amb el programa 'Impulsa't' ajudem als ateneus econòmicament perquè puguin desenvolupar una mínima dinamització cultural", explica Casassas sobre uns ajuts, especialment destinats a ateneus més petits, i que enguany més de setanta entitats l'han demanat, un augment significatiu tenint en compte que en anys anteriors les sol·licituds rebudes estaven al voltant de la quarantena. Les obligacions és que trimestralment han de fer alguna activitat, com una actuació en viu, teatre, música, un taller o una exposició, explica el gerent de la FAC.

En canvi, les beques 'Tots hi tenim lloc', van destinades als usuaris que no poden pagar la quota de les activitats a l'ateneu. "El que subvencionem amb aquestes beques és part de la quota de l'activitat, ja que no ens podem permetre que una persona no pugui dur a terme alguna activitat per tenir problemes econòmics", considera Casassas sobre uns ajuts que any rere any augmenta el nombre d'ateneus que els demanen.

Tot i el futur incert que s'albira, les entitats sempre s'han mostrat confiades en el fet que la situació millorarà i podran desenvolupar les seves activitats amb normalitat. Això no obstant, fins que arribi el moment, han d'estar preparades i poder continuar duent a terme la seva activitat. És en aquest moment quan el suport a través d'ajuts, beques, i altres línies de finançament, sigui per part de les administracions o altres entitats, esdevé molt més important.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari