Àmbit de la notícia
Comunitari

‘Cut All Ties’, un projecte per prevenir la violència de gènere entre el jovent

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Alba Marino
  • ‘Cut All Ties' és un projecte per abordar la violència de gènere en adolescents.
    Font: Pexels (Llicència CC)
  • El projecte està coordinat per l'ABD i en col·laboració amb Fondazione Acra i Citibeats.
    El projecte està coordinat per l'ABD i en col·laboració amb Fondazione Acra i Citibeats. Font: ABD
  • Segons una enquesta de la Unió Europea, 13 milions de dones han patit violència física.
    Segons una enquesta de la Unió Europea, 13 milions de dones han patit violència física. Font: Pexels (Llicència CC)

Coordinat per l’ABD, cofinançat per la Comissió Europea i en col·laboració amb Fondazione Acra i Citibeats, té l’objectiu de prevenir i reduir la violència de gènere entre la població més jove.

Cut All Ties. Innovation to foster critical thinking tackling gender-based violence on youth affective sexual relationships’ és un projecte per abordar la violència de gènere en adolescents d'entre 15 i 17 anys. L’estudi s’elaborarà en sis instituts de Barcelona, Madrid i Milà per sensibilitzar, prevenir i reduir la violència de gènere.

Iniciant-se en l'adolescència les primeres relacions, el projecte té la intenció d'identificar la violència de gènere per formar el jovent i reduir, així, els casos d'assetjament. ‘Cut All Ties’, o tallar tots els llaços, està coordinat per l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), confinançat amb el REC Program de la Comissió Europea i en col·laboració amb Fondazione Acra i Citibeats.

“El projecte va sorgir de respondre una crida de la Comissió Europea per reduir els comportaments masclistes en la joventut. Vam acotar el target als 15-17 anys perquè és l’edat en què comencen les primeres relacions íntimes i és un bon moment per parlar de les relacions tòxiques”, explica la coordinadora de projectes europeus de l’ABD, Mireia Munté.  

Amb un vessant tecnològic de la mà de Citibeats, ‘Cut All Ties’ es validarà a través d’un projecte pilot de gamificació de les TIC per fer-la més atractiva per al jovent. Amb la creació d’una aplicació i la idea de crear reptes volen promoure la figura del ‘feminist influencer’ per habituar el jovent a les bones pràctiques dins les relacions afectivosexuals.

Les fases de ‘Cut All Ties’

Una de les bases del projecte és la investigació, que es durà a terme tant a Espanya com a Itàlia per identificar les possibles millores per abordar la violència de gènere a la Unió Europea. A partir de la recollida de dades a través de les xarxes socials, i gràcies a la Intel·ligència Artificial, es recopilaran les paraules clau per identificar els problemes relacionats amb la violència de gènere que més preocupen el jovent.  

En una segona fase, arriba el torn dels instituts. Aprofitant una metodologia participativa, comptaran amb 120 estudiants i 120 docents de sis centres educatius de Barcelona, Madrid i Milà que realitzaran un Programa de Capacitació i Formació (CBT en les sigles en anglès) per identificar la violència de gènere en les primeres relacions.

Posteriorment, es farà una prova d’impacte i validació del projecte a través d’una enquesta a les persones participants. “Volem fer una avaluació del projecte, saber si la metodologia és efectiva i té realment un impacte en els pensaments dels joves en la violència masclista”, apunta Munté. “Aquest desembre es passarà la primera enquesta a tots els instituts i després es tornarà a passar un segon formulari als grups de segona fase”, afegeix.

La tercera part se centrarà en les 240 accions de sensibilització que tindran la peça clau dels ‘feminist influencers’ que, a través de la campanya ‘The Social Chain’ de Citibeats, crearan cadenes de reptes a les xarxes per aconseguir impacte social apropant-se als més joves.  

Finalment, es publicaran i difondran els resultats de ‘Cut All Ties’ en una conferència a Barcelona i en diverses a escala europea on també es presentarà la guia final per abordar la violència de gènere entre el jovent. A més, es publicarà un documental del procés del projecte als instituts.

L’impacte en la violència de gènere

Presentat a finals de gener, tindrà una durada de dos anys, anunciant els resultats finals del projecte el gener de 2023. Reduir en un 10% les actituds i comportaments que debiliten la igualtat en les relacions afectivosexuals del jovent o incrementar un 20% el coneixement de la violència de gènere són alguns dels objectius cercats. “Amb una escala de la Comissió Europea, que serveix per mesurar el comportament i actituds envers les violències, podrem arribar a les conclusions”, destaca la coordinadora.

Com apunten des de l’ABD, els resultats de la primera macro-enquesta de la Unió Europea sobre violència de gènere apunten que 13 milions de dones van patir violència física, 9 milions van ser víctimes d’assetjament sexual i 3,7 milions van patir violència sexual. La violència en l’àmbit de parella, a més, s’inicia en l’adolescència.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari