Programa 'Comparteix una Aventura': millorar el benestar de joves amb pares i mares malalts de càncer
Comparteix
L’Associació Experientia, juntament amb la Fundació Kàlida, engeguen la iniciativa per reduir el risc de patir problemes de salut mental als fills i filles de pacients en tractament.
Ser adolescent d'entre 14 i 18 anys amb un pare o mare diagnosticat de càncer pot ser una experiència complicada. Per aquest motiu, l'Associació Experientia, referent en teràpies a través de l'aventura, juntament amb la Fundació Kàlida i el suport econòmic de la Fundació Nous Cims han engegat el projecte ‘Comparteix una Aventura’.
Diferents investigacions han comprovat que joves amb pares o mares diagnosticats de malalties greus tendeixen a incrementar el risc de patir problemes de salut mental o una altra simptomatologia psicològica.
Ja de per si, l’adolescència és una etapa complexa. La necessitat de pertinença i de ser iguals a un grup cada cop és més important, i un pare o una mare malalta els fa diferents. Quan un/a progenitor/a està afectada per càncer o en un estat greu, l'acceptació, l'entesa i l'entorn pot ser complicada.
A més, es donen importants canvis en l'estructura familiar, en alguns casos, poden ocupar el paper de persona cuidadora principal, assumint responsabilitats que no els corresponen per edat, o percebre una falta d'atenció, ja que la cura del pare o mare que està malalta requereix més atenció.
Aquestes situacions poden acabar provocant un augment de les conductes de risc, aïllament, dificultats per trobar el seu espai personal i donar peu a moltes inseguretats. I a això se li suma una dificultat en la comunicació, que ja és complexa en aquesta edat de canvis.
Ana González, psicooncòloga i coordinadora del projecte, explica que cada cas és un món i hi ha molts factors que determinen l’estat anímic dels i les joves. “No tots ho viuen de la mateixa manera. Depèn molts dels canvis que es donin a l’entorn familiar, si hi ha tractament amb hospitalització o un transplantament amb una cirurgia invasiva, per exemple”. “També dependrà una mica dels canvis que comporti al dia a dia del nucli familiar i la comunicació que estableixen, si ho poden parlar obertament serà més fàcil pel jove”, afegeix González.
Comparteix una Aventura
El programa ‘Comparteix una Aventura’ neix amb l’objectiu de contribuir al benestar emocional d'aquest jovent a través d'activitats d'aventura com l’equinoteràpia, l’escalada, vela o caiac, entre d’altres.
González remarca que és molt important no oblidar-se del jovent i que en aquests moments de pandèmia, una iniciativa com aquesta representa una bombolla d’aire fresc a les seves vides. “El que més m’agrada és que sigui una activitat per a ells, ja que a vegades es fan activitats per als més petits i ens oblidem dels adolescents. A més, amb les restriccions actuals, és imprescindible que els joves tinguin un espai com aquest per desconnectar del seu dia a dia”.
Totes les activitats estan dirigides per professionals de la psicologia i de la intervenció social, amb una experiència que permet als i les participants trencar amb la seva rutina, millorar la seva autoestima, adquirir noves habilitats i entendre el que estan vivint.
“A través d’aquestes activitats aprenen noves habilitats, gaudeixin de pràctiques esportives que no han fet mai i aconsegueixen fer coses que pensaven que no podrien realitzar al principi. Tot això reafirma la seva autoestima i el fet de compartir-ho amb joves de la mateixa edat els fa veure que no són els únics que estan vivint aquesta situació”, apunta González.
La teràpia a través de l'aventura
La teràpia a través de l'aventura és un procés terapèutic en el qual s'utilitzen activitats d'aventura i experiències en la naturalesa com a eines d'intervenció. Professionals de la salut mental i de la intervenció social dissenyen i faciliten aquestes experiències que involucren les persones participants de forma cognitiva, afectiva i conductual.
D’aquesta manera, el jovent pot prendre les seves pròpies decisions i trien de quina manera volen implicar-se, fomentant la motivació interna al canvi. “És un projecte que els ajuda a portar la situació que estan vivint, però mai sense pressionar. No estan obligats a expressar el que senten, el més important és que puguin gaudir d’aquestes activitats a l’aire lliure. Si a més aconseguim que comparteixin la situació que estan vivint, doncs encara millor”, explica González.
A partir de les vivències, es facilita un procés de reflexió que provoca la formació d’experiències i conclusions que podran transferir a la seva vida diària i reforçaran processos terapèutics com la superació personal, el foment de l’autoconfiança i la responsabilitat.
El projecte, que s’engegarà al març, consta de 12 sessions d’unes dues hores, alternant sessions entre setmana i durant el cap de setmana. Els joves que vulguin participar, tenen fins al 19 de febrer per formalitzar la inscripció.
Afegeix un nou comentari