Àmbit de la notícia
Comunitari

'Cicle de Dones', un espai d’empoderament femení a través de la bicicleta

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Ona Bachrach
  • Cicle de dones ofereix una programació d'activitats amb la bicicleta i la dona com a protagonistes.
    Cicle de dones ofereix una programació d'activitats amb la bicicleta i la dona com a protagonistes.
  • Taller de dones sobre mecànica de bicicletes a Biciclot.
    Taller de dones sobre mecànica de bicicletes a Biciclot.
  • 'Equilibrant el temps amb la màquina de la llibertat' és el primer projecte de Cicle de Dones.

La cooperativa Biciclot estrena el projecte 'Cicle de Dones', una programació d'activitats entorn la bicicleta com a "màquina de la llibertat" amb la dona com a protagonista.

'Cicle de Dones' és un projecte de Biciclot dirigit a dones i persones no binàries amb l'objectiu de crear un espai de suport mutu per conèixer la bicicleta com a eina d'empoderament i adquirir habilitats per satisfer el benestar quotidià propi. 

La invisibilització femenina en el sector de la mobilitat i la mecànica de la bicicleta fou una de les principals raons per les quals les dones de Biciclot van decidir llençar aquest projecte. "Teníem les nostres inquietuds dins l'equip, volíem satisfer les necessitats que rebíem de les diferents usuàries i de les mateixes activitats davant la mancança del sector", comenta Sara Jaramillo, representant de 'Cicle de Dones'.

El primer cicle del projecte, titulat ‘Equilibrant el temps amb la màquina de la llibertat’, ofereix quatre activitats gratuïtes: Taller de ciclomecànica per resoldre problemes en moviment (27 de febrer), Ruta en bici de descoberta d'itineraris segurs (7 de març), Taller d’Urbanisme i Gènere a càrrec del Col·lectiu Punt 6 (9 de març) i la sessió de tancament 'Experiències amb bici' amb l'exposició de diverses experiències i projectes amb visió feminista (11 de març). 

La màquina de la llibertat

La bicicleta ha estat històricament un mitjà de transport d'emancipació femenina. Es convertí en un invent revelador per les dones del segle XIX, conferint-les una llibertat de desplaçament que els va permetre canviar el seu estil de vida per sempre.

A més d'aquest alliberament en la mobilitat també va implicar un canvi en la moda, permetent que les dones portessin pantalons i es desfessin de les limitacions de les cotilles. La bicicleta també va trencar amb l'exclusió de la dona en el món de l'esport, una dinàmica mal vista que xocava amb la visió femenina de delicadesa, fragilitat i debilitat. 

Actualment, la bicicleta no deixa de ser un recurs emancipador accessible per a totes les dones indiferentment del seu poder adquisitiu, que dóna seguretat i llibertat a l'espai públic. Des de 'Cicle de Dones' volen apropar aquesta eina generadora de drets a la població femenina i compartir totes les habilitats que els hi puguin facilitar el seu ús.

Urbanisme i gènere

Un dels eixos claus del projecte 'Cicle de Dones' és la necessitat d’assolir un urbanisme amb mirada feminista. L’urbanisme feminista pretén posar la vida en el centre de les decisions urbanes i incorporar la diversitat d’experiències de les persones per considerar aquestes necessitats a l’hora de crear projectes urbanístics. “L’espai públic se centra en una mobilitat masculinitzada que fa caure en l’oblit l’espai de cures i no comprèn les necessitats de tota la població”, assenyala Sara Jaramillo. 

Els rols de gènere influeixen i tenen implicacions directes en l’organització urbana de la mateixa manera que aquests espais contribueixen a configurar la realitat. És per això que 'Cicle de Dones' exigeix un canvi i, en aquest sentit, dóna suport al manifest del Col·lectiu Punt 6, una iniciativa amb perspectiva feminista per prioritzar vianants i ciclistes i exigir un canvi pel que fa a les infraestructures de la ciutat de Barcelona. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari