Àmbit de la notícia
Social

L’Ajuntament de Barcelona destina 2 milions d’euros per lluitar contra la fractura digital de gènere

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Dani Gallart
  • Només un 26% dels llocs de treball relacionats amb les TIC estan ocupats per dones. Font: Unsplash.
    Només un 26% dels llocs de treball relacionats amb les TIC estan ocupats per dones. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
  • Aquest percentatge es redueix fins a un 8’6% si es té compte les posicions tècniques. Font: Unsplash.
    El percentatge de dones que treballen a les TIC es redueix fins a un 8’6% si es té compte les posicions tècniques. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.

A l’actualitat, només un 26% dels llocs de treball relacionats amb les TIC estan ocupats per dones.

En la societat actual, el sector tecnològic és un dels àmbits capdavanters i un dels principals motors de l’economia a Barcelona i tot apunta que continuarà creixent en els propers anys. Però les dades municipals confirmen que encara hi ha una gran desigualtat entre homes i dones amb una bretxa digital molt evident.

A la ciutat comtal, només un 26% dels llocs de treball relacionats amb les Tecnologies i Informació de la Comunicació (TIC) estan ocupats per dones i aquest percentatge es redueix fins a un 8’6% si es tenen en compte les posicions tècniques.

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat un pla amb un seguit de mesures amb l’objectiu de reduir aquesta desigualtat i eliminar la fractura digital de gènere. Les mesures estan preparades per dur-se a terme en els propers tres anys en el sector tecnològic de la ciutat.

El projecte compta amb un pressupost de dos milions d’euros i compta amb 47 accions concretes, tant formatives com laborals, perquè s’incrementi la presència de la dona al món digital.

Punta de llança per a una transformació feminista

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha remarcat que la iniciativa pretén que aquesta desigualtat present no es reprodueixi ni es reforci en l’àmbit digital, sinó al contrari. “Volem que sigui punta de llança d’aquesta transformació feminista que ha d’arribar a totes les esferes de la nostra vida”.

D’altra banda, el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va afegir que és fonamental la col·laboració publicoprivada. “El sector privat és un aliat clau i necessari, no només per impulsar l’economia sinó per combatre la fractura digital de gènere a la ciutat i accelerar el progrés social de tots”.

Tres eixos estratègics

El projecte es divideix en tres eixos d’acció.

El primer es centra en els aspectes formatius, amb l’objectiu de promoure l’accés laboral femení al món de les noves tecnologies. Entre les seves accions compta amb la posada en marxa d’un programa gratuït per ensenyar 50 dones en situació de vulnerabilitat, amb un curs que durarà sis mesos i que pretén que aquestes dones puguin treballar com a programadores. Aquesta iniciativa s’anomena BCNFemTech i es desenvoluparà amb la col·laboració de Barcelona Activa, Endesa, Factoria F5 i la Fundació Formació i Treball.

També hi ha altres formacions com diferents cursos per a persones de més de 45 anys i cursos de reciclatge per aquelles dones que hagin interromput la seva vida professional per maternitat o per haver hagut de fer cures a una tercera persona.

La segona línia estratègica es centrarà en l’àmbit laboral. Hi haurà un pla per incorporar clàusules de gènere als contractes amb persones proveïdores de l’àmbit tecnològic, a més de crear un equip de personal intern format per dones per formar i captar altres treballadores de la plantilla municipal.

D’altra banda, es pretén donar més presència i reconeixement a les dones en el camp digital. Per aquest motiu, s’impulsaran campanyes de comunicació i es facilitaran espais municipals per a projectes d’emprenedores. D’aquesta manera, es reservaran cinc places per treballar el feminisme i la tecnologia a l’antic canòdrom de la Meridiana, reconvertit en un centre d’investigació creatiu, així com es donarà més visibilitat a les dones en els congressos tecnològics com el Mobile World Congress.

Per últim, el pla pretén despertar la vocació tecnològica de les menors, amb accions com elaborar un pla per a estudiants de Primària fora de l’horari escolar, impulsat conjuntament amb el Mobile World Congress.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari