L’economia social i solidària s’obre camí a les universitats catalanes
Comparteix
Amb el suport del 'Programa d’Economia Social' del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, ja són sis els centres que ofereixen estudis de postgraus i crèdits obligatoris o optatius en aquest àmbit.
L’economia social i solidària ha arribat per quedar-s’hi. La recerca d’un model econòmic sostenible està calant en diferents àmbits de la societat i aquest interès s’està deixant veure als centres d’ensenyament universitari.
A Catalunya, en els darrers 5 anys, almenys 3.500 alumnes han realitzat formacions sobre ESS i tres universitats programen postgraus lligats a aquesta temàtica mentre d’altres inclouen assignatures en diversos graus.
A continuació, us oferim un recull amb postgraus i formacions universitàries que s’imparteixen en matèria d’ESS, amb el suport del 'Programa d’Economia Social', promogut pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya:
- Postgrau Economia Social i Solidària-Estudis Europeus. Coordinat per la cooperativa Ciutat Invisible i impulsat per la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya, amb el reconeixement acadèmic de la Universitat Pompeu Fabra – Barcelona School of Management. El postgrau proposa coneixements teòrics i pràctics sobre economia solidària des d’una perspectiva catalana i global.
- Postgrau Gestió de Cooperatives i empreses d’economia social. El TecnoCampus Mataró-Maresme proposa aquesta formació amb títol propi de la Universitat Pompeu Fabra. El postgrau pretén formar professionals per treballar en aquest àmbit.
- Postgrau Economia Social i Solidària: Desenvolupament Local, Cooperativisme i Transformació Social. Impulsat per l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental i l’Ajuntament de Sabadell i impartit a la Universitat Autònoma de Barcelona. Té com a finalitat experimentar un marc d’aprenentatge, formació i debat que permeti establir noves estratègies de transformació del model de desenvolupament socioeconòmic.
- Curs de formació: Especialització en dret i gestió de cooperatives i altres entitats d’economia social. La Universitat Rovira i Virgili de Tarragona imparteix una formació de 70 hores per aprofundir en la gestió de les cooperatives.
- Curs d’especialització en economia social. Ponent Coopera-Ateneu Cooperatiu de les Terres de Lleida i la Coordinadora d’ONGs, juntament amb la Universitat de Lleida, impulsen aquest curs que busca crear un marc conjunt d’aprenentatge i debat al voltant de l’economia social i solidària.
Premis Economia Social
Lligat a l’oferta formativa en ESS que ofereixen les universitats catalanes, el 'Programa d’Economia Social' del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya també finança els Premis Economia Social, organitzats per la Fundació Roca i Galès, i que tenen com a finalitat el reconeixement dels treballs de postgrau realitzats en aquesta matèria.
En l’edició de 2021, tindran especial rellevància aquells treballs que abordin respostes actuals de la societat com ara el cooperativisme de plataforma, la gestió innovadora des del cooperativisme o noves maneres de produir i de consumir.
Afegeix un nou comentari