Àmbit de la notícia
Social

De no sortir al carrer a portar-vos la compra a casa

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Carla Fajardo
  • Joan Manel Casado recull una de les comandes en una parada del Mercat de Les Corts
    Font: Carla Fajardo

El Centre Especial de Treball Associació de les Corts per la Inserció Laboral (ALCIL) ofereix un servei de repartiment de menjar a alguns mercats de Barcelona realitzat per persones amb certificat de discapacitat.

- Fan una feina espectacular. Amb la pandèmia, patíem i veiem el treball que estaven fent. No té paraules.

Envoltada de patates i cebes, l'Àngels s'emociona mentre parla dels treballadors de l'Associació de Les Corts per la Integració Laboral (ALCIL) que fan el repartiment a domicili de les compres des de la parada contigua a la seva. Al Mercat de les Corts són com una família, explica Joan Manel Casado, un dels repartidors. I és que acumulen moltes vivències diàries i una pandèmia, que va triplicar la demanda del servei.

"Va ser molt dur, hi havia molta gent. Tothom estava tancat a casa i els últims que podíem repartir menjar a les famílies érem nosaltres. No vam parar ni un dia", diu mostrant una foto d'ell mateix dins d'un ascensor totalment cobert i amb guants i pantalla protectora.

Al principi feia patir molt, no sabien com ho havien de fer, però el servei era essencial, explica Rosa Maria Moreno, coordinadora del Centre Especial de Treball ALCIL, i concreta: "Cada dia fèiem les 50 comandes que abans fèiem setmanalment". Això els va permetre créixer i exportar el model al Mercat de la Concepció, al Mercat de Sant Gervasi i al Rebost de l'Illa, a més d'alguns comerços del districte.

Cada matí, el Manel fa torns amb el Sergi, l'Anïs i el Julio per obrir la parada, preparar i gestionar les comandes, agafar peticions per telèfon i portar-les a les cases amb la furgoneta, a peu o amb patinet elèctric. "La idea és poder ampliar la flota de patinets, que són sostenibles", explica Rosa Maria Moreno. Comenta divertida que quan li toca repartir a Anïs Khoury acostuma a enviar-li fotos del llocs de Barcelona que va descobrint. L'última vegada, l'Arc de Triomf. "Quan tinc algun problema la Rosa m'ajuda, això només passa aquí", diu l'Anïs.

Ell reivindica el factor social de l'Associació: "No som Amazon perquè l'objectiu d'aquesta empresa no és muntar un imperi de distribució de productes d'alimentació sinó integrar persones –que tenen esquizofrènia, bipolaritat, asperger, angoixa, diferents perfils– mitjançant la feina, que ens proporciona diners, una estabilitat, un horari i, a més, fem un servei útil".

L'objectiu, doncs, ha funcionat. "He passat de no sortir al carrer i quedar-me a casa a poder tenir una feina, interactuar amb persones i no dependre de la família. M'ha donat autonomia".

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari