Àmbit de la notícia
Ambiental

Les cinc claus per a un bon procés d’acollida al voluntariat ambiental

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Les persones que inicien la seva aventura com a voluntàries han de conèixer els drets i deures que tenen.
    Font: Llicència CC
  • La XCN, Espigoladors o l'Associació de Naturalistes de Girona, ens donen alguns consells per a l'acollida de voluntariat.
    La XCN, Espigoladors o l'Associació de Naturalistes de Girona, ens donen alguns consells per a l'acollida de voluntariat. Font: Llicència CC
  • És important fer un intercanvi d'interessos i expectatives entre les dues parts per aconseguir una millor integració de la persona.
    És important fer un intercanvi d'interessos i expectatives entre les dues parts per aconseguir una millor integració de la persona. Font: Llicència CC

És important tenir en compte l'acollida en activitats puntuals de les entitats, però sobretot en projectes de llarga durada, per tal d'assegurar que les persones voluntàries es puguin sentir com a part important del projecte.

De la mateixa manera que en altres àmbits del tercer sector, els voluntaris i voluntàries són un dels grans actius de les entitats ambientals. És per aquest motiu que és important assegurar un bon procés d'acollida, integració i fidelització de les persones que decideixen fer el pas, i iniciar la seva aventura al voluntariat. És important tenir en compte l'acollida en activitats puntuals de les entitats, però sobretot en projectes de llarga durada, per tal d'assegurar que les persones voluntàries es puguin sentir com a part important del projecte.

Hem parlat amb entitats ambientals, com la Xarxa de Conservació de la Natura (XCN), Espigoladors o l'Associació de Naturalistes de Girona, perquè ens expliquin els seus protocols d'acollida, i ens aconsellin per aconseguir integrar les persones que arriben a les entitats ambientals i que volen realitzar activitats com retirada de plantes exòtiques invasores, censos de certes espècies de fauna o flora, o espigolades. Et presentem cinc claus per aconseguir un bon procés d'acollida al voluntariat ambiental.

  •  La porta d'entrada

Hi ha diversos camins pels quals les persones que estan interessades a iniciar-se en el voluntariat arriben a les entitats ambientals que ofereixen aquest tipus de projectes, així com que les entitats facin arribar les seves activitats a les persones interessades. Les crides de voluntariat són habituals punts de connexió entre les dues parts, així com les activitats que es publiquen a les xarxes socials de les entitats. No obstant això, la majoria d'entitats fan ús d'un formulari al seu propi portal web, perquè aquestes persones puguin expressar el seu interès a participar-hi.

Una de les portes d'entrada més habituals, i que les entitats ambientals valoren molt, és la que es duu a terme a partir de la relació personal d'una persona interessada a participar en una entitat amb les persones voluntàries que ja en formen part. Aquest coneixement previ permet que hi hagi un tracte una mica més personal i familiar entre les diverses persones participants en una activitat. Això, ajuda a una millor integració i fidelització dels voluntaris i voluntàries.

  • Trobada personal

Després de rebre una primera comunicació de la persona interessada, ja sigui a través de les xarxes, el mail o el formulari, és important retornar aquest primer contacte per començar a conèixer la persona que vol iniciar la seva aventura com a voluntària.

Algunes entitats opten per dur a terme una trobada presencial amb la persona interessada a entrar a l'entitat ambiental. És una oportunitat per desvirtualitzar tant la persona voluntària com els membres de l'entitat, en la qual es pot dur a terme una xerrada informal per fer més natural l'intercanvi d'informació.

La situació en l'actualitat no facilita la trobada física, sobretot degut a les restriccions decretades per la situació sanitària que impedeix el moviment lliure entre comunitats, comarques o, fins i tot, municipis. Una opció és fer la trobada telemàticament, permetent així mostrar que darrere de l'entitat hi ha persones que els poden atendre.

  • Interessos i expectatives

Per poder integrar millor la persona voluntària a l'entitat, durant les primeres comunicacions, és important tractar de conèixer els interessos i expectatives de la persona voluntària, així com informació personal. D'aquesta manera, els membres de l'entitat que gestionen el voluntariat, podran ubicar a aquesta persona en el tipus d'activitats que li encaixen més segons el seu perfil.

Així, és important conèixer la zona geogràfica per on es podria desplaçar per fer activitats de voluntariat; la seva feina o especialització per si podria ser útil per quelcom més concret; la seva experiència prèvia al voluntariat; quins són els seus interessos, i quines les expectatives que té, tant de la nova aventura que iniciarà, així com de l'entitat.

  • Els drets i deures del voluntariat

​​Sigui en aquesta primera trobada, o a l'hora de fer la inscripció a l'entitat, s'han de deixar clars els drets i deures de la persona voluntària. Des de l'entitat s'haurà de garantir la informació dels projectes de voluntariat, així com de les condicions de seguretat, higiene i salut adequades; una formalització de la vinculació entre ambdues parts; assegurar una identificació com a persona voluntària, en cas de ser necessari; així com rebre cobertura d'una assegurança de riscos derivats de l'activitat i dels danys que involuntàriament pugui causar a tercers.

Les persones que coordinen el voluntariat a les entitats ambientals han d'assegurar-se de facilitar les eines necessàries per dur a terme l'activitat, així com estar present per resoldre dubtes i supervisar les accions. En activitats físiques, com ara espigolades, evitar fatigues i tensions, donar consells i fer aturades tècniques per descansar. 

 

D'altra banda, entre els deures de la persona voluntària, destaca haver de complir l’activitat en què participa amb responsabilitat, diligència i competència o rebutjar tota contraprestació econòmica o material que li ofereixin els destinataris, entre molts altres.

  • Comunicació bidireccional i fidelització

El contacte via correu electrònic, WhatsApp o, fins i tot, a través de trucades de telèfon, faciliten l'intercanvi de comunicació per poder fer arribar informació de les activitats, tancar els grups d'un projecte de voluntariat, assegurar-se el transport, o fer propostes. D'aquesta manera, les persones voluntàries també se senten part de l'entitat en estar en constant contacte amb la resta de membres. La comunicació, però, ha de ser bidireccional, i ha de permetre a les persones voluntàries expressar-se i fer propostes de projectes o activitats futures.

El tracte personal que s'aconsella tenir durant el primer contacte, és important mantenir-lo un cop la persona voluntària ja està integrada en l'entitat. Això també ajuda a aconseguir fidelitzar les persones que fan voluntariat, en trobar-se a gust i integrades a l'entitat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari