Àmbit de la notícia
Projectes

La Fundació Impulsa busca mentors i mentores per acompanyar al jovent becat

Entitat redactora
Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a
Josep Carbonell
  • El Lluís Sayol, mentor del programa de Mentoria de la Fundació Impulsa, durant una videoconferència amb la jove que acompanya.
    Font: Lluís Sayol

El suport individualitzat que ofereixen les persones voluntàries permet que el 90% dels nois i noies del programa acabin els estudis i obtinguin un títol de Formació Professional.

La Fundació Impulsa té en marxa una campanya per cercar persones voluntàries que vulguin formar part de la xarxa de mentoria Impulsa i acompanyar a jovent becat d’entre 16 i 20 anys en el seu creixement professional i humà al llarg del curs 2021-22. En concret, l’entitat necessita més de 100 persones per cobrir la demanda a Osona, la Garrotxa, el Moianès, el Bages, el Vallès Occidental, el Baix Empordà i el Berguedà.

La mentoria amb persones joves que es troben en una situació econòmica vulnerable permet que aquests nois i noies tinguin el suport que necessiten per assolir l’èxit acadèmic i, a la vegada, estimula el seu pensament crític i les habilitats que afavoreixen al seu creixement personal. El 90% del jovent becat per Impulsa obté un títol de Formació Professional gràcies, en bona part, a la tasca de les persones mentores.

Més de 260 sol·licituds per al curs 2021-22

Diversos centres educatius d’Osona, la Garrotxa, el Moianès, el Berguedà, el Bages, el Vallès Occidental i el Baix Empordà han presentat sol·licituds per optar a les beques Impulsa per al pròxim curs acadèmic. Més de 260 sol·licituds que necessiten persones mentores.

El jovent admès al programa Impulsa rep una beca econòmica per als estudis de Formació Professional, un ordinador, formació en competències transversals i l’acompanyament d’una persona mentora de referència. El programa també dona suport, si és necessari, en la cobertura de necessitats bàsiques i acompanya en la inserció laboral.

Formació a mida per a les persones mentores

El pla de formació del Programa Impulsa Mentoria ofereix a les persones voluntàries suport psicopedagògic i formació enfocada a facilitar els coneixements i les habilitats necessàries per poder acompanyar el jovent becat i per garantir així, que les relacions siguin enriquidores per a tothom. 

Formar part d’aquest projecte suposa per a les persones mentores un compromís de mínim un any i, preferiblement, de dos, i una dedicació de 5 hores mensuals entre trobades amb el jovent, formacions i reunions de seguiment amb l’equip psicopedagògic de l’entitat.

Una experiència de vida que “et fa sentir útil” i “conèixer-te millor”

El Lluís Sayol forma part del programa de mentoria de la Fundació Impulsa. A l’empresa on treballa des de fa més de vint anys, utilitzen la mentoria com a eina per formar al nou personal i coneixia de primera mà el que suposava fer de mentor quan un dia, navegant per internet, va veure la crida de voluntariat de la Fundació Impulsa i va decidir involucrar-s’hi.

Com ens explica el Lluís, “es tracta d’acompanyar, escoltar, estar present i fer preguntes als joves perquè siguin ells els que descobreixin la resposta, el seu camí i les seves preferències. Oferir un punt de vista diferent del que coneixen per la seva realitat personal i social”.

El mentor remarca la importància de les sessions de formació que la Fundació Impulsa ofereix a les persones voluntàries perquè “ens donen eines, activitats per fer conjuntament amb el jovent i permeten crear vincles amb altres mentors i mentores per compartir i resoldre dubtes que tots tenim els primers anys”.

Segons el Lluís, la mentoria “és una experiència molt enriquidora. Et fa sentir útil. Quan el jove té prou confiança per compartir amb tu un neguit personal o et truca per un èxit fa molta il·lusió”. A més, “en l’àmbit personal aprens molt. Veus com pensen i viuen la realitat la generació que serà el nostre futur, a què donen importància, quins objectius tenen, quines il·lusions. També et permet conèixer-te millor. Recuperes dubtes i neguits que teníem a la nostra joventut (què estudiaré?, de què treballaré?) i els tornes a processar des de l’experiència viscuda”.

Al mateix temps, aquesta voluntat altruista de moltes persones ajuda al jovent a superar l’adolescència, “una etapa de molts canvis i de prendre decisions importants que marcaran el seu futur professional i personal” assegura el Lluís.

En definitiva, i en paraules del Lluís, es crea “una relació molt especial i gratificant, d’igual a igual, de confiança suficient perquè puguem compartir dubtes, il·lusions, dificultats... d’escoltar sense jutjar, de compartir moments, en els dos sentits, tant el mentorat com el mentor”.

La mentoria, també a les empreses

Mentoria Impulsa també ofereix enguany una proposta de responsabilitat social corporativa (RSC) perquè les empreses que ho vulguin puguin involucrar els treballadors i treballadores en l’àmbit de la mentoria.

La participació del personal assalariat en aquest tipus de projectes ajuda a fomentar el compromís i sentiment de pertinença amb l’empresa i, a la vegada, dota a aquestes persones de competències transversals que els hi seran d’utilitat en l’àmbit personal i laboral.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari