Àmbit de la notícia
Cultural

Mercè Cano: "Cantar és un fet social, i quan va quedar estroncat va ser molt dur"

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca i Ariadna Roca
  • La Mercè Cano presideix, des de l'any 2019, el Moviment Coral Català.
    La Mercè Cano presideix, des de l'any 2019, el Moviment Coral Català. Font: Xarxanet
  • El Cor Jove Nacional de Catalunya va ser el primer que va fer una trobada a la represa de l'activitat.
    El Cor Jove Nacional de Catalunya va ser el primer que va fer una trobada a la represa de l'activitat. Font: Moviment Coral Català
  • Els cors ja tornen a fer activitats presencials.
    Els cors ja tornen a fer activitats presencials. Font: Moviment Coral Català

La presidenta del Moviment Coral Català explica com la confederació ha estat al costat d’entitats i cantaires durant la pandèmia i la represa de l’activitat.

El món de la cultura popular comença a reprendre la seva activitat presencial després d’un any molt complicat en el qual s’han hagut de suspendre o readaptar tots els actes que hi havia programats. 

En el cas del cant coral català, durant la pandèmia les entitats han rebut el suport de la confederació Moviment Coral Català (MCC), una associació que articula totes les federacions que en formen part i que representa més de set-centes entitats i uns trenta mil cantaires de tot el territori català.

El mes de juny de 2020, la confederació va reunir totes les federacions per plantejar com havia de ser la represa del cant coral, un món molt assenyalat durant la pandèmia de coronavirus. “Es deia que cantar era molt perillós”, recorda la Mercè Cano, presidenta del Moviment Coral Català, entrevistada per Xarxanet. 

Juntes van acordar un pla de prevenció de riscos de la Covid-19 per a l’activitat del Cant Coral, que va redactar el vicepresident de la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC) i metge especialista en medecina del treball i en prevenció de riscos laborals, Lluís Gómez, i que va ser aprovat pel Procicat. “És molt dur en les seves restriccions”, explica la Mercè.

Amb un protocol estricte, el Moviment Coral Català es va assegurar que res aturaria la represa de l’activitat d’aquest món. El Cor Jove Nacional de Catalunya va donar el primer pas i el mes de juliol de 2020 va fer una trobada Vic. Els concerts van ser supervisats per la resta de cors de Catalunya, expectants per veure com ho feien. “La veritat és que va anar molt bé”, assegura la presidenta de la confederació.

Gairebé un any més tard, els i les cantaires ja han pogut tornar a fer assajos presencials i l’agenda de les entitats que engloba el MCC ja compten amb diversos actes presencials. De fet, aquest mes de juny ja tenen programades diverses trobades, com la celebració del Dia de l’Associacionisme Cultural, que es farà el dissabte dia 5 i servirà com a Convenció del Cant Coral. 

El futur del Moviment Coral Català

La confederació Moviment Coral Català va ser creada l’any 1995 per la Federació de Cors de Clavé (FCC), el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC), Corals Juvenils de Catalunya, actualment Corals Joves de Catalunya (CJC) i la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC). Molt aviat, però, s’hi va afegir la Federació Catalana de Pueri Cantores (FCPC) i més tard l’Agrupació Coral de les Comarques de Girona i l’Associació Musical de Mestres Directors.

Actualment la FCEC no forma part de la confederació, però la Mercè Cano espera que “que no trigui a tornar a estar sota el paraigua del MCC”, ja que “és una de les federacions més importants dins el món coral català per la quantitat d’entitats que aplega”.

A banda de recuperar les sinergies amb la FCEC, un altre objectiu del MCC és seguir promovent totes les federacions i que s’interrelacionin entre elles.

De cara al curs vinent, una sèrie de cors actuaran en els auditoris dels Ateneus de Barcelona; Pueri Cantores preveu organitzar una trobada amb L’Escolania de Montserrat; i s’iniciarà un nou curs del Cicle Formatiu de Grau Superior de Tècniques de direcció Coral, en el qual el MCC ha col·laborat en l’elaboració del currículum i en la tria dels alumnes. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari