Àmbit de la notícia
Projectes

Marta García: “Si vols que una persona recuperi la seva salut mental, has de treballar amb l’entorn”

Entitat redactora
Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a
Josep Carbonell. Imatge i vídeo: Paula Gil
  • Marta García i Joan Gubern, de la Fundació Els Tres Turons.
    Font: Paula Gil

La Fundació Els Tres Turons treballa per a la millora de les competències laborals, socials i formatives de les persones ateses a través de projectes comunitaris.

La Fundació Els Tres Turons és una entitat sense ànim de lucre abocada al barri. Ubicada al districte barceloní d’Horta-Guinardó, treballa des de l’any 1985 per ajudar a les persones amb problemes de salut mental a adquirir capacitats laborals, socials i formatives a través de projectes cooperatius amb altres agents del territori.

La Marta García, tècnica de Els Tres Turons, explica que l’essència de l’entitat és la d’observar necessitats del barri i respondre a elles a través d’un projecte: “no som només una entitat prestadora de serveis sinó que per a nosaltres la implicació amb la comunitat, el treball amb el territori i poder detectar conjuntament necessitats és molt important”.

Sobre aquesta implicació amb l’entorn, la Marta remarca que “les persones no vivim aïllades, ens desenvolupem en un entorn concret i si vols que una persona recuperi la salut mental o la significació de la seva vida, el que has de fer és treballar amb l’entorn”.

Projectes comunitaris

En Joan Gubern és company de la Marta García a la Fundació Els Tres Turons. Sobre els projectes comunitaris que duen a terme, explica que són producte de treballar sobre el terreny: “Un quan està present al territori, en el dia a dia de la vida al barri, detecta necessitats, coneix gent i fa contactes. En moltes de les accions hi participen altres entitats socials, escoles, equipaments o casals d’avis”.

Es tracta de projectes que, a la vegada que fan un servei a la comunitat, serveixen per a la recuperació de competències laborals, formatives i socials de les persones amb problemes de salut mental: “Entenem que la recuperació passa perquè la persona pugui participar en el seu entorn més proper. La nostra feina és la de facilitadors, de teixir xarxes i de facilitar que les persones puguin participar en el seu entorn per millorar-lo fent accions. Passen així de ser receptors d’ajuda passiva a ser persones que contribueixen al canvi en la seva comunitat” assegura el Joan.

Entre els diferents projectes comunitaris, hi ha propostes audiovisuals, mediambientals, de polítiques agroalimentàries o de cuina, però tots units per un factor comú, que es tracta d’accions amb retorn social.

Els efectes de la pandèmia

La pandèmia ha afectat de manera sensible la tasca de l’entitat i l’àmbit de la salut mental. Com explica el Joan, “hem vist que molts processos de recuperació s’han truncat. Una de les dificultats que tenen moltes de les persones que atenem té a veure amb el vincle social i l’aïllament i les sensacions de soledat i angoixa que hem patit durant la pandèmia, en el cas de les persones ateses s’ha vist agreujada”. A més, les condicions precàries amb què algunes d’aquestes persones han viscut el confinament també han tingut un impacte directe en la salut mental.

Per tot plegat, en Joan considera que “encara estem lluny de veure els efectes reals de la pandèmia en l’àmbit de la salut mental”.

Sigui com sigui, l’entitat ja es prepara per al que pugui venir i es marca com a objectius immediats recuperar la immersió amb el territori i tota aquesta feina col·lectiva en un panorama postpandèmia. Així mateix, i com a repte de futur, la Fundació Els Tres Turons es proposa seguir potenciant la recuperació en primera persona perquè siguin les persones ateses les que, a través del treball comunitari, esdevinguin les protagonistes dels seus processos de recuperació.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari