Àmbit de la notícia
Informàtic

Posar-nos una bossa al cap per protegir-nos del reconeixement facial?

Entitat redactora
Colectic
  • Una persona amb una bossa de paper al cap.

El repte #PaperBagSociety forma part de la campanya #ReclaimYourFace impulsada per desenes d'entitats europees que reclama a la UE la prohibició de la vigilància biomètrica.

Hem de posar-nos una bossa de paper al cap per protegir-nos del reconeixement facial? És aquesta la societat que volem? Són les preguntes que proposa el repte #PaperBagSociety a les xarxes socials, que vol cridar l'atenció sobre la campanya #ReclaimYourFace, impulsada per diverses entitats europees i amb la col·laboració d'Xnet, que reclama la prohibició de les tecnologies biomètriques com el reconeixement facial.

Ves a un espai públic, posa't una bossa de paper al cap, fes-te un vídeo o una foto, penja-la a les xarxes socials amb els hashtags #ReclaimYourFace i #PaperBagSociety i explica als teus amics per què hem de prohibir la vigilància biomètrica massiva. Les instruccions són còmiques però la denúncia és ben real: governs i empreses utilitzen aquestes tecnologies per controlar-nos i discriminar-nos, i això vulnera les nostres llibertats.

La idea va sorgir d'un debat sobre la dificultat per trobar formes d'evitar-les en què algú va ironitzar sobre la possibilitat de portar una bossa el cap en el dia a dia. Allò es va convertir en una metàfora per entendre l'impacte que té la vigilància massiva biomètrica i en un "exercici d'imaginació per veure per què necessitem un món lliure de tecnologies intrusives que controlen els nostres cossos i comportaments", afirmen les entitats.

L'objectiu és prendre consciència de la gravetat i lluitar per una alternativa signant la iniciativa de la societat civil europea promoguda per la campanya, que demana a la UE que reguli l'ús de les tecnologies biomètriques per evitar la vulneració de drets fonamentals.

En concret, reclamen que en prohibeixi "l'ús indiscriminat i arbitrari que pot comportar vigilància massiva il·legal". Afirmen que el seu ús ha violat la llei de protecció de dades de la UE i ha restringit la privacitat de les persones, el dret a la no discriminació, a la llibertat d'expressió i a la manifestació.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari