'Beques Click': ajuda econòmica per a joves en situació de vulnerabilitat
Comparteix
La Fundació IRES i l'Associació 22@Network BCN llancen una iniciativa per donar suport integral a adolescents del barri de Sant Martí de Barcelona.
La iniciativa 'Beques Click' té el propòsit d'oferir suport i acompanyament en el recorregut acadèmic, laboral i social d'adolescents en situació de vulnerabilitat del districte barceloní de Sant Martí. Les famílies d'aquests i aquestes joves sovint no poden assumir les despeses d'una formació completa, és per això que 22@Network BCN i la Fundació IRES uneixen forces per evitar que la situació econòmica no sigui un impediment pel seu futur.
'Beques Click' s'emmarca en el Projecte Click, un programa socioeducatiu de la Fundació IRES que treballa per oferir l'acompanyament necessari per millorar la trajectòria personal, formativa i laboral dels joves i les joves què hi participen. El Projecte Click també actua com un espai on poder expressar-se, compartir i socialitzar. "El jovent agraeix que l'escoltem i el reconeixem com a persones, amb les seves necessitats i els seus potencials", expressa Johanna Rivera, membre de l'equip de la Fundació IRES.
A través d'una campanya de micromecenatge, la iniciativa 'Beques Click' té el repte d'aconseguir cinquanta beques perquè joves del districte puguin millorar la seva trajectòria acadèmica. En el darrer any, han recaptat 17.108 euros dels 30.000 establerts com a objectiu, pressupost amb el qual van donar cobertura a trenta-nou joves. "Plantegem les ajudes en funció de la necessitat de cada jove", sosté Johanna Rivera, que afegeix que "oferim una resposta a aquells aspectes que puguin ser un impediment per al seu desenvolupament, sempre que estigui en les nostres mans".
Cada beca té la duració d'un any escolar i presenta un format adaptat i personalitzat a cada situació. La prestació ofereix un pla de treball basat en les habilitats i motivacions dels joves; cobreix les despeses de la matrícula, de classes de reforç o de formació d'idiomes; proposa un acompanyament especialitzat segons cada context personal i familiar i satisfà les necessitats demandades en cada cas (cost de transport, material escolar, entre altres).
Uneix-te al repte #BequesClick2022 i dona suport als joves del @Bcn_SantMarti
— Fundació IRES (@fundacioires) August 5, 2021
Volem apropar noves oportunitats de futur en els àmbits acadèmic, laboral i social.
Més informació a https://t.co/m5o4zUT0bp
#BequesClick #BequesClick2022 #Repte22 @22networkbcn pic.twitter.com/ywZAi8B6II
Fins ara, la resposta de l'alumnat ha estat més que satisfactòria. Les dades de la fundació assenyalen que, de mitjana, el 91,5% de les assignatures han estat aprovades per joves adscrits al projecte. A més, cap dels participants abandona els estudis fins a acabar l'etapa escolar, i el 90% d'ells segueix estudiant en acabar el període educatiu.
La Covid-19 i l'exclusió digital
Segons estadístiques de la Fundació IRES, l'any passat la taxa d'abandonament escolar prematur era d'un 18% a Catalunya, molt per sobre de la mitjana europea. La pandèmia ha agreujat aquestes xifres a causa de l'increment de la bretxa digital i la precarització de la situació socioeconòmica de famílies amb pocs recursos.
"El confinament va generar una forma d'exclusió i discriminació que no havíem experimentat abans", afirma Rivera. Tal com explica, la Covid-19 ha empitjorat el nivell adquisitiu dels joves, però també els ha deixat seqüeles emocionals. "Són aspectes directament relacionats", sosté Rivera, que recorda que els joves que no podien accedir a Internet, tampoc podien estudiar ni socialitzar.
El context de desigualtat i precarització en el que es veuen atrapats molts joves és inadmissible. Iniciatives com el Projecte Click i les 'Beques Click', ajuden a escurçar aquestes diferències a través de l'acompanyament, el suport i l'escolta, per oferir als joves les oportunitats que mereixen.
Afegeix un nou comentari