Xavier Corominas: "La bicicleta és una flor per a la ciutat"
Comparteix
L'ús de la bicicleta ha augmentat últimament gràcies, sobretot, a entitats com Mou-te en Bici que defensen els drets dels usuaris i usuàries, impulsen l'ús d'aquest mitjà sostenible i lluiten per la millora de les infraestructures.
Mou-te en bici és una plataforma que agrupa particulars i diverses entitats i associacions sense ànim de lucre que va ser constituïda a Girona el 1996. L'entitat defensa una mobilitat sostenible, basada sobretot en l'ús de la bicicleta. Enguany, l'entitat, que en els seus inicis va ser pionera i que avui dia compta amb uns tres-cents socis i sòcies, arriba als vint-i-cinc anys, una efemèride que celebraran al mes de desembre.
Parlem amb el Xavier Corominas, representant de Mou-te en bici que ens parla de l'entitat, la situació de la mobilitat a Girona, Salt, i comarques de Girona, de les activitats habituals que desenvolupa la plataforma, així com les que durà a terme amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat. Corominas ens diu que en els darrers anys, per primera vegada, les coses al voltant de la mobilitat sostenible comencen a canviar, amb una tendència favorable a l'ús de la bicicleta:
Dius que l'evolució en els darrers anys de l'ús de la bicicleta ha estat favorable. Per què? Quin és l'estat de salut de l'ús de la bicicleta?
Ha costat bastant que les administracions entenguessin que, davant la problemàtica climàtica, la bicicleta és una part de la solució. Amb la pandèmia es va veure clarament. Val a dir que també hi ha hagut un boom de la bicicleta en els darrers anys, tant en compres com en usuaris, quelcom que ha fet conscienciar als governants perquè comencessin a treballar molt més en infraestructures, tant en les ciutats com en els exteriors, amb més carrils bici, vies verdes, etcètera.
Una altra cosa que també ha ajudat és el boom de la bicicleta elèctrica. Molta gent que havia deixat la bicicleta ha tornat a pedalar gràcies a la bicicleta elèctrica i fins i tot ha pujat el nivell d'edat dels usuaris. Podem trobar perfectament gent de setanta anys pedalant pels nostres camins.
Defenseu i promoveu l'ús de la bicicleta.
Som usuaris i usuàries de la bicicleta com a mitjà de transport alternatiu. Els objectius són promoure l'ús de la bicicleta urbana, fonamentalment, que sigui un mitjà de transport respectat i segur. La nostra tasca se centra a conscienciar i treballar amb les administracions, sobretot ajuntaments i altres ens dels transports, a més de fer activitats de lleure, com és la pedalada de reis, amb els nens i nenes que estrenen bicicletes, o les pedalades nocturnes, com la que fem el 24 de setembre fem una fins a Sant Feliu de Guíxols.
Oferiu diversos tallers i cursos. Quins són?
Tenim tallers de mecànica i d'aprendre a anar en bicicleta. Precisament durant la Setmana Europea de la Mobilitat en farem un amb l'Ajuntament de Girona per saber circular en bicicleta per la ciutat. Un altre dels que té més èxit, i és una gran novetat, són les sortides en tàndems, gràcies a un conveni amb les vies verdes de Girona, amb persones invidents. Sortim un cop a la setmana amb pilots voluntaris i les persones invidents per fer una ruta tot un matí. Està tenint molt d'èxit, ha sigut una activitat que les persones invidents ens han reconegut molt positivament.
"Ha costat bastant que les administracions entenguessin que davant la problemàtica climàtica la bicicleta és una part de la solució"
Quin és l'estat de la mobilitat a Girona, a Salt i altres comarques gironines? Com valoreu l'estat de la mobilitat?
Podríem dir que les comarques de Girona estan en un notable alt; Girona estaria en un aprovat; i Salt amb un suspens. Salt no ha fet res en set anys, pràcticament, Girona ha anat fent coses. En canvi, pel que fa a comarques, hi ha multitud de vies verdes que es van unint i es va ampliant el recorregut. En aquest sentit, ha pujat molt la despesa en infraestructures.
Què els hi falta, doncs, a Girona i Salt? Hi ha plans de millora?
Per exemple, hi ha algun carril bici que queda aturat davant d'algunes rotondes. Hi ha un tema de manteniment i millora de petits problemes que hi ha que no s'han resolt mai, i llavors hi ha zones de perill. Això ja és conegut per part dels ajuntaments, com en el cas de Girona, no tant en el cas de Salt. És una llàstima perquè hi ha carrils bici que, per exemple, travessen cap a Olot, un d'urbà i un cap a Les Deveses que cada cop tenen més usuaris, però no hi ha hagut millores, ni ampliació, ni res.
Com és en comparació amb altres punts de Catalunya?
Si comparem Girona amb altres ciutats, doncs diria que Barcelona està clarament per davant de tothom, perquè s'hi han posat molt fortament amb aquest tema; Lleida té poca cosa, i algunes ciutats com Terrassa i Sabadell hi estan treballant.
Encara queda molta feina.
Molta. Ara pot haver-hi una grandíssima oportunitat que pot ser la gratuïtat de l'autopista. Això podria fer que la Nacional II fos una carretera de tràfic lent, amb un carril bici. Seria un guany molt important perquè a més a més en aquest tram hi havia una concentració d'accidents. Desviar aquest trànsit cap a les autopistes gratuïtes pot ajudar a pacificar el trànsit, quelcom que també va molt lligat al tema mediambiental.
Què aporta personalment i al medi ambient fer un ús més habitual de la bicicleta?
La bicicleta és una flor per a la ciutat. No contamina i els usuaris es troben més bé quan l'utilitzen. L'ús de la bicicleta de manera regular aporta millores mentals, és una cosa empíricament demostrada. Anar en bicicleta provoca endorfines, per tant pels usuaris, a banda que és un mitjà més barat, segurament se sentiran millor, més feliços.
És un mitjà molt ràpid, a més, tot i el que pugui semblar.
Nosaltres alguna vegada hem fet curses de mitjans, quelcom que durant la Setmana Europea de la Mobilitat repetirem. Això vol dir que farem una carrera de diverses persones que van a peu, en bicicleta, bicicleta elèctrica, moto, cotxe particular i bus, d'un punt a l'altre de l'Àrea Metropolitana. Hem de dir que sempre ha guanyat la bicicleta, excepte l'últim any que va guanyar la bicicleta elèctrica.
S'ha de tenir en compte que la bicicleta va de punt a punt. És a dir, que la podem deixar molt, molt, a prop del lloc de destí, no com la moto o el cotxe que l'haurem de deixar allunyat segons les opcions d'aparcament que hi hagi.
Com a persona usuària de la bicicleta, creus que les persones que van en vehicles particulars us respecten?
És una situació que està canviant a millor, però encara hi ha conductors de cotxe que es pensen que són propietaris de la carretera. Des d'un punt de vista de ciutat, podríem dir que l'ús d'un monstre de dues tones que gasta una quantitat d'energia enorme per moure una persona és una cosa antinatural. Però aquestes senyores i senyors es pensen que són els amos de la carretera. Ara comença a canviar la percepció. Amb l'obligació dels carrils trenta comences a haver-hi cotxes que van darrere de les bicicletes sense pressionar-les. Tot i que encara hi ha que ho fan.
"Encara hi ha conductors de cotxe que es pensen que són propietaris de la carretera"
Manca formació a la gent quant a la circulació de la bicicleta per la ciutat o carreteres?
En això anem endarrerits. En alguns països del nord d'Europa la bicicleta estan als currículums escolars i s'ensenya als nens i nenes a anar a l'escola sols en bicicleta. Allà existeix una protecció especial dels conductors de cotxe. De veritat, hauria d'entrar en els currículums escolars. La bicicleta dona capacitats d'autocontrol als nens i nenes, dona capacitat física, per tant pot ser perfectament una bona eina educativa, i aquí no ho estem aprofitant tot i que hi ha escoles que sí que fan cosetes.
Quins serien els futurs de l'entitat?
Mou-te en bici sempre té el repte que les administracions un dia ens avancin i facin les coses sense que nosaltres haguem d'anar a pidolar millores. Un altre repte seria que puguem créixer en nombre de socis per tenir més força social. I l'últim objectiu, que a Girona hi hagués la casa de la bicicleta, és a dir, un punt de trobada d'usuaris, on, per exemple, es pogués fer autoreparació, sense compra.
Afegeix un nou comentari