Àmbit de la notícia
Cultural

El Corpus de Barcelona tanca la celebració del seu 700 aniversari amb una programació de ponències

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Ona Bachrach
  • Amb set-cents anys d'història, el Corpus de Barcelona és el màxim exponent de la tradició cultural de la capital catalana.
  • Exposicions, xerrades, tallers, ballades, publicacions o la declaració de Festa Patrimonial d'Interès Nacional, han estat alguns dels actes més significatius.
    Exposicions, xerrades, tallers, ballades, publicacions o la declaració de Festa Patrimonial d'Interès Nacional, han estat alguns dels actes més significatius.
  • Han passat set-cents anys des de la primera referència documental del Corpus de Barcelona, celebrada l'any 1320.
    Han passat set-cents anys des de la primera referència documental del Corpus de Barcelona, celebrada l'any 1320.

Després d'un any ple d'activitats dedicades a commemorar l'aniversari, s'organitzarà un cicle de conferències per reflexionar sobre la festivitat.

Han passat set-cents anys des de la primera referència documental del Corpus de Barcelona, celebrada l'any 1320. Per aquest motiu, la catedral de Barcelona, juntament amb la col·laboració de l'Ajuntament, la Federació d'Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella i el Departament de Cultura, ha dedicat una llarga programació d'actes durant el Corpus 2020 i el Corpus 2021 a la celebració de l'aniversari. Exposicions, xerrades, tallers, ballades o la declaració de Festa Patrimonial d'Interès Nacional, han estat alguns dels actes més significatius.

Ara la commemoració arriba al seu final amb els últims actes: un cicle de conferències per reflexionar sobre les dimensions de la festa. Del 6 d'octubre al primer de desembre, podrem assistir a cinc ponències dirigides per doctors universitaris que debatran sobre teologia, teatralitat, iconografia, el paisatge sonor i la custòdia de la Catedral de Barcelona.

Per començar, la xerrada 'Contextualització teològica del Corpus: controvèrsies i heretgies' inaugurarà el cicle el 6 d'octubre amb la participació de Gabriel Seguí. El ponent és professor de l'Ateneu Universitari Sant Pacià, doctorat en Teologia i expert en texts litúrgics medievals.

 

Seguidament, el 20 d'octubre, Francesc Massip oferirà una ponència sobre 'La Festa de Corpus: cerimònia, ritual cívic i teatralitat'. Massip és professor de la Universitat Rovira i Virgili i coneixedor per excel·lència de la teatralitat popular catalana de l'època medieval.

De cara al novembre, les conferències s'endinsaran en la simbologia i els elements totèmics que caracteritzen el Corpus. 'La iconografia del Corpus', n'és un exemple, una xerrada celebrada el 3 de novembre a càrrec del doctor César Fava, expert de l'àrea medieval del Museu Nacional d'Art de Catalunya. També en formarà part 'La Custòdia de la Catedral', dirigida el 17 de novembre per Joan Domenge, professor de la Universitat de Barcelona.

Per concloure, 'El paisatge sonor de la processó' tancarà el cicle l'1 de desembre, on Tess Knighton, reconeguda per la seva llarga trajectòria com historiadora de la música i musicòloga, parlarà sobre els aspectes menys investigats del Corpus.

El Museu Diocesà de Barcelona acollirà les conferències, totes seran d'entrada gratuïta, però cal inscriure's prèviament per poder controlar l'aforament i respectar les mesures de seguretat.

La festa de les festes

Amb set-cents anys d'història, aquesta festivitat és el màxim exponent de la tradició cultural de la capital catalana. Considerat motor i inspiració artística, el Corpus de Barcelona destaca per la capacitat de combinar el vessant cívic amb la celebració religiosa, i mantenir la seva essència i popularitat al llarg dels segles.

Definida com 'la festa de les festes', la commemoració del seu aniversari ha estat una data present al calendari de tots els barcelonins. La celebració s'inicià l'any passat, en un format virtual, i ha continuat aquest any retornant la festa a la presencialitat.

Enguany els carrers han rebut el Corpus amb més força que mai i, per primera vegada, hem pogut gaudir de la programació en els deu districtes de la ciutat, amb la processó, l'ou com balla, les catifes de flors, els repics de campanes, exposicions, presentacions i balls.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari