Àmbit de la notícia
Internacional

L’Europa de les fòbies

Entitat redactora
IdemTV
  • Europa ha iniciat les sancions als estats membres que no defensen els drets LGTBI.
    Font: IdemTV
  • En els darrers anys s'han incrementat la quantitat i violència de les agresions vers la comunitat LGTBI.
    En els darrers anys s'han incrementat la quantitat i violència de les agresions vers la comunitat LGTBI. Font: Pexels Font: Pexels

Les polítiques europees avancen en la defensa dels drets de les persones LGTBI mentre que alguns estats membre incompleixen els compromisos i criminalitzen el col·lectiu.

Mentre avancen els drets de les persones LGTBI també es pateixen passes enrere importants. Els darrers anys hem anat fent crònica de com, dins la mateixa Unió Europea, conviuen el reconeixement i la criminalització. Hongria i Polònia són els països que encapçalen la creuada anti-LGTBI a Europa i des de la Comissió Europea es va obrir un expedients sancionadors, als dos estats, el passat mes de juliol.

Les lleis LGTBI-fobes, els territoris anti-LGTBI... són una realitat a Europa sota el lideratge hongarès, seguit de molt a prop per Polònia. Europa es troba en un moment d’augment de les agressions a la comunitat LGTBI i d’increment de la violència d’aquestes, així com organitzacions polítiques i cíviques amb una clara ideologia ultraconservadora que es destapen i tenen accés a grans recursos econòmics.

Les sancions eren una reclamació d’ILGA Europa que denunciaven les similituds de la legislació hongaresa i polonesa anti-LGTBI amb la russa i assenyalava la clara violació dels “principis de la UE establerts a la Carta dels Drets Fonamentals i als Tractats, així com almenys dues directives de la UE”. Amb els expedients els estats membres de la UE han de ser coherents amb els compromisos de la Unió i, en concret, amb l’Estratègia d'Igualtat LGBTIQ 2020-2025.

Segons una enquesta de la UE l’any 2019 un 76% de ciutadanes i ciutadans de la UE opinava que les persones LGTBI havien de tenir els drets equiparats a les persones heterosexuals, mentre quatre anys abans la xifra era del 71%. En aquest lapse de temps havia augmentat la percepció de situacions de discriminació per part de les persones LGTBI. És en aquest context que la UE va decidir impulsar l’Estratègia d’igualtat per tal d’abordar les discriminacions, equiparar drets i garantir la seguretat.

Les discriminacions van ser recollides per part d’ILGA Europa en el Rainbow Europe Map, tal com es va recollir en aquest article, en què ja es constatava la important regressió de drets, especialment a Hongria. Les queixes contra aquests països davant la Comissió per part d’ILGA Europa i organitzacions locals no són una novetat. De forma sistemàtica Hongria i Polònia han avançat en legislació clarament discriminatòria i contravenint els Drets Humans.

Els avenços, però, no s’aturen. El passat mes de setembre el Parlament europeu va aprovar una resolució exigint el reconeixement de les unions de persones del mateix sexe, garantir els drets de les famílies així com la lliure circulació. La resolució va ser aprovada per 387 vots a favor, 161 en contra i 123 abstencions. En la resolució es mostrava la preocupació de la cambra pel retorcés dels drets LGTBI, en especial, a Polònia i Hongria.

Es reclamen, en aquest sentit, a més de les sancions econòmiques, la suspensió de fons comunitaris a ambdós països, així com s’exigeix mesures contra Romania per no complir la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea de 2018 en la qual es reconeix l’aplicació de la facultat de cònjuge també a les parelles LGTBI, tal com recullen les directives comunitàries.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari