Àmbit de la notícia
Comunitari

El Raval són les seves veïnes, també les que usen drogues

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Carla Fajardo Martín
  • Conversatori "Ens sents, Raval?" del Festival RAVAL(S).
    Font: Carla Fajardo

El festival RAVAL(S) s'obre amb un conversatori sobre el sentiment de pertinença organitzat per Metzineres, Fundació Àmbit Prevenció, Fundació Surt, Fundació Indera, Territoris Oblidats i Tot Raval.

El Raval són les seves veïnes, acollidores, combatives, i disposades a fer un assaig general de la societat del futur. Les seves veïnes són també les dones que consumeixen drogues i les treballadores sexuals, que ara són capaces de plantar cara a la política i d'organitzar-se per teixir complicitats. Perquè al Raval hi passen coses que no passen enlloc més.

Així ha quedat descrit en el conversatori a càrrec de Metzineres, Fundació Àmbit Prevenció, Fundació Surt, Fundació Indera, Territoris Oblidats i Tot Raval, a l'Ateneu del Raval, una de les activitats que ha obert el Festival RAVAL(S) d'aquest any, que tornarà a omplir els carrers del barri barceloní d'activitats centrades en la lluita contra el canvi climàtic.

L'esdeveniment organitzat per més de 80 col·lectius, que ha arrencat amb contes i jocs d'arreu del món als jardins de Sant Pau del Camp i un espectacle d'ombres a la Filmoteca, ha volgut incloure aquesta reflexió sobre el sentiment de pertinença tan necessària en un barri estigmatitzat amb una diversitat cultural tant rica com possible generadora de conflictes.

"He caigut en aquest barri com una paracaigudista i m'he sentit cuidada, acollida i segura", explica la Soraya Natàlia, participant de Metzineres Entorns d'Aixopluc per Dones que Usen Drogues Sobrevivint Violències, on ha trobat una reeducació a l'hora de consumir: "He après que no calen extrems ni excessos per consumir". Com a dona trans que ha viscut la nit en diferents barris, ha sentit que tenia suport davant la discriminació.

Per la seva banda, l'Úrsula, també participant de l'entitat, ha dit que el barri li ha donat tot allò bo i tot allò dolent, i ha volgut subratllar que la convivència ha millorat des de l'any passat. El tancament dels pisos de consum anomenats mediàticament com a narcopisos va suposar moltes complicacions per a les dones consumidores: "Ens vam quedar al carrer i molestàvem. Només volíem un lloc perquè no ens veiessin les nenes".

Però aquests espais com Metzineres, que supervisen el consum de les persones que consumeixen drogues, són possibles gràcies al teixit veïnal, ha remarcat la directora de l'entitat, Aura Roig. Un teixit que se sosté gràcies a la confluència d'espais i que evita la competitivitat sobre qui fa què, ha afirmat la presidenta de Fundació Àmbit Prevenció, Mercè Meroño.

Malgrat tot, al barri també es viuen discriminacions i violacions i abusos al carrer i als pisos de consum. Les entitats reivindiquen el seu caràcter de veïnes, i consideren que parlar-ne és el primer pas per continuar amb la lluita compartida.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari