Àmbit de la notícia
Cultural

La dona, protagonista de la divuitena Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Fotograma del film 'El pa de la guerra', de Nora Twomey, que tracta la cruesa de la situació de la dona i les nenes a l’Afganistan
    Fotograma del film 'El pa de la guerra', de Nora Twomey, que tracta la cruesa de la situació de la dona i les nenes a l’Afganistan
  • Fotograma del film 'Charulata', del cineasta indi Satyajit Ray, projectada dins de la retrospectiva dedicada al cineasta en qüestió en homenatge al centenari del seu naixement
    Fotograma del film 'Charulata', del cineasta indi Satyajit Ray, projectada dins de la retrospectiva dedicada al cineasta en qüestió en homenatge al centenari del seu naixement
  • Fotograma del documental 'La sal de la Tierra', de Wim Wenders i Juliano Ribeiro Salgado, que posa sobre la taula les desigualtats i les incògnites de la raça humana
    Fotograma del documental 'La sal de la Tierra', de Wim Wenders i Juliano Ribeiro Salgado, que posa sobre la taula les desigualtats i les incògnites de la raça humana
  • Fotograma del film 'Especials', d'Olivier Nakache y Eric Toledano, una pel·lícula basada en fets reals que parla sobre les aliançes entre religions

Enguany, també arriba amb un Espai Educatiu que pretén acostar al públic jove els objectius de la Mostra: conèixer i conviure amb una diversitat de religions.

Del 15 al 30 de novembre de 2021 arriba, com cada any, la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, enguany amb més de vuitanta projeccions que inundaran vint-i-tres ciutats d’arreu del territori amb una programació que posa en valor el paper de les dones en les diferents creences i religions.

El format de la Mostra conserva la dimensió híbrida de la presencialitat i el vessant en línia de l’any 2020: gràcies als portals virtuals de Filmin i el Cinema Virtual Verdi es podrà gaudir d’apartats i canals on es retransmetran una sèrie de pel·lícules de la programació de la Mostra. “Una aposta que ens permet obrir-nos a altres públics més enllà de l’àmbit territorial de Catalunya”, afirma Antònia Fernández, Responsable de Coordinació i Suport a la Gestió de la Direcció General d’Afers Religiosos.

A més de comptar amb més de cinquanta sales de cinema per al visionat dels films, la Mostra arriba als centres penitenciaris de Catalunya i als centres educatius de justícia juvenil, amb l’objectiu d’afavorir a les activitats per a la reinserció social de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia.

Alguns dels films dels quals es podrà gaudir aquesta edició són ‘El jove Ahmed’, dels germans Dardenne, que tracta el radicalisme religiós i la importància d’obrir portes al diàleg; o ‘The Farewell’, de Lulu Wang, que parla sobre el fet d’acomiadar-se d’un familiar, el dol i com els éssers humans hi fem front.

Un ampli ventall de religions a Catalunya

La missió principal de la Mostra és garantir el dret de la llibertat religiosa a Catalunya i que cap persona pateixi discriminacions de caràcter religiós. Una diversitat de creences que acull entre tretze i catorze confessions religioses diferents de persones i cultures d’arreu del món.

Segons Antònia Fernández, “cal fer visible les diferents manifestacions religioses de Catalunya i posar en valor l’espiritualitat a través del cinema”. D’aquesta manera es contribueix al diàleg interreligiós i s’afavoreix una cohesió social i una sensibilització per part de la població.

En l’edició d’enguany, el paper de la dona té un valor protagonista amb el qual es fa visible la figura femenina en diferents contextos socials i religiosos. Destaquem el film animat ‘El pa de la guerra’, de Nora Twomey, que tracta la cruesa de la situació de la dona i les nenes a l’Afganistan; o la pel·lícula ‘Fortuna’, de Germinal Roaux, que exposa la immigració i el fet de travessar el mar Mediterrani en pastera. Missatges contundents i amb compromís que pretenen fer reflexionar els espectadors i les espectadores.

Després de cada sessió se celebra un col·loqui en un format de Cine Fòrum amb una persona que presenta i condueix el debat per tal de fer partícips el públic i compartir les reflexions i pensaments que han evocat les temàtiques de les pel·lícules. “Com es pot observar, els films tracten temes d’interès social més enllà de la religió”, explica Antònia Fernández, que afirma, i posa sobre la taula, reflexions com ‘què ens preguntem com a raça humana’, ‘la solidaritat’, ‘la vida i la mort’, ‘la transcendència’, ‘la immigració’, entre altres conceptes de les pel·lícules.

Un espai educatiu per apropar els més joves

Enguany, la Mostra inclou una novetat: una proposta pedagògica que consisteix en la tria de deu pel·lícules de les quals han elaborat una guia didàctica per al professorat i unes activitats per a l’alumnat per tal de treballar els continguts que tracten els diferents films.

L’objectiu és apropar el cinema espiritual a un públic més jove i treballar diferents temàtiques des de l’espiritualitat. “Volem generar reflexió, contribuir a construir persones compromeses amb els drets individuals o col·lectius”, exposa Antònia Fernández. Tot el material està destinat a alumnes d’ESO, Batxillerat, els cursos finals de Primària o centres educatius de justícia juvenil.

També es presenta una activitat a centres educatius paral·lela a la Mostra anomenada ‘La paraula s’agrada’, un concurs dirigit per Màrius Serra en el qual proposa preguntes enigmàtiques sobre el vocabulari de les religions i el cinema.

Aquest projecte educatiu forma part d’Acció Cinema, impulsat pel Catalunya Film Festival, el Departament de Cultura de la Generalitat i l’Acció Catalana de Cooperació al Desenvolupament, que apleguen totes les activitats educatives que es duen a terme a través del cinema espiritual.

‘Ecologia i espiritualitat’

La situació d’emergència climàtica que viu el planeta també és una preocupació social que es tracta a la Mostra. Gràcies a la creació del cicle ‘Ecologia i espiritualitat’ s’inclouen a la programació dos documentals per posar sobre la taula temes de canvi climàtic. Es projecten ‘La sal de la terra’, de Wim Wenders i Juliano Ribeiro Salgado, que reflexiona sobre les desigualtats i les incògnites de la raça humana, i ‘Els espigoladors i l’espigoladora’, d’Agnès Varda, que tracta sobre la societat de consum.

També es podrà trobar, a la Filmoteca de Catalunya, una retrospectiva sobre un dels cineastes indis més importants del segle XX, Satyajit Ray, en commemoració del centenari del seu naixement. Els seus films han tractat temes com la complexitat de les relacions humanes en contextos religiosos, socials i polítics de l’Índia contemporània. Un projecte amb col·laboració de la Casa Àsia.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari