Davant el buit legal que ha existit sempre entorn de les ludoteques i les semblances amb altres entitats que sí que han gaudit d’una regulació pròpia, el passat 16 de juny de 2009 es va publicar al DOGC el Decret 94/2009, de 9 de juny, pel qual es regulen les ludoteques.
El decret afecta totes les ludoteques situades a Catalunya i obliga a les ja constituïdes a obtenir una acreditació si volen mantenir la qualificació de ludoteca. Per tant, si una ludoteca continua utilitzant el nom de ludoteca i no té la corresponent acreditació en el termini d’un any i mig, podrà ser sancionada segons el que disposa la normativa sobre policia de l’espectacle, les activitats recreatives i els establiments públics.
Índex
Què s’entén per ludoteca amb el nou decret?
La definició que ens facilita el decret és molt àmplia, ja que preveu que són:
- centres, equipaments o espais delimitats que tenen una finalitat lúdica, socioeducativa, cívica, cultural i inclusiva;
- elaboren i porten a terme un projecte socioeducatiu,
- tenen com a objectiu principal garantir el dret de l'infant i del jove menor d'edat al joc, col·laborant així en el desenvolupament integral de la persona,
- estan dotats d'un fons organitzat de jocs, joguines i altres elements lúdics. Aquests han de ser variats i adequats a les edats, han d’estar en un bon estat de netedat i seguretat, i s'han de prendre les mesures perquè el seu ús sigui adequat a la seva finalitat.
L’element de la joguina i el joc ocupa un lloc destacat i fonamental en les ludoteques, per això se li dedica el capítol II.
D’altra banda, el decret preveu dos tipus de ludoteques, cadascuna amb unes condicions i requisits diferents, que analitzarem durant l’exposició.
Per començar cal diferenciar-les:
a)Les ludoteques permanents: són les que exerceixen les seves activitats de manera continuada i en el mateix espai físic.
b) Les ludoteques temporals: són les que exerceixen les seves activitats en espais físics variables i per un període de temps no superior a 2 mesos.
Per tant, segons el decret no són ludoteques:
- els espais dedicats a l’atenció i esbarjo de menors d’edat existents en centres penitenciaris, hospitalaris o en qualsevol altre centre de titularitat pública o privada que no compleixen amb les disposicions que preveu aquest Decret;
- les sales de jocs d’atzar, apostes, sorteigs, rifes, tómboles, combinacions aleatòries i en general totes les instal·lacions on es fan activitats en què s’aventurin diners o altres objectes econòmics avaluables sobre els resultats, independentment que hi predomini l'habilitat de qui hi participa, tant si és a través de màquines automàtiques com si és per simple activitat humana;
-els locals comercials que presten serveis de parc infantil i espais de joc, ni les activitats d’oci i temps lliure de caràcter esporàdic.
Els usuaris i els professionals de les ludoteques.
Aquest apartat conté novetats importants, des de la presència d’un responsable del menor de 4 anys durant tota l’estada a la ludoteca, fins a les titulacions requerides als professionals que treballen en aquestes instal·lacions.
a) Qui pot ser usuari d’una ludoteca?
Les ludoteques estan dirigides a usuaris entre els 0 anys i la majoria d’edat.
- Si són menors de 4 anys han d’estar acompanyats de la persona legalment responsable del menor durant tota l’estada a la ludoteca.
- Si tenen entre 4 a 16 anys el responsable ha de signar un document autoritzant al menor, l'estada a la ludoteca i acceptant les condicions del funcionament intern i el règim de responsabilitats del centre. Aquesta autorització ha de ser registrada i actualitzada anualment.
En cap cas, els i les professionals del centre poden ser autoritzats com a acompanyants del menor.
b) Requisits que han de complir els professionals de les ludoteques.
La direcció de les ludoteques està formada per un equip de professionals.
Aquest està dirigit per un coordinador que ha de disposar d’una titulació mínima d’educació superior de l’àmbit socioeducatiu.
Els altres membres han d’estar en possessió, com a mínim, d’un títol de grau mitjà de la família professional dels serveis socioculturals i a la comunitat.
També poden formar part dels equips de direcció, persones que tenen el diploma de monitor d’activitats de lleure infantil i juvenil que s’han de trobar sota la direcció d’un altre membre de l’equip amb una titulació de grau superior de l’àmbit dels serveis socioculturals i a la comunitat. Les seves funcions són les d’acompanyar i prestar suport en les activitats de joc de les persones usuàries del centre.
El nombre mínim de persones professionals als equips de les ludoteques depèn dels serveis que presti el centre i del seu aforament màxim. En tot cas, l’equip ha d’estar format per un mínim de 2 professionals inclòs el coordinador.
La proporció d’infants per professional per a cada grup de joc situat en un espai diferenciat és com a màxim la següent:
a) 1 professional/12 infants de 0 a 3 anys.
b) 1 professional/12 infants de 4 a 6 anys.
c) 1 professional/15 infants majors de 6 anys.
Una persona amb la titulació mínima d’educació superior de l’àmbit socioeducatiu ha de ser present durant les activitats que desenvolupi el centre.
En les ludoteques temporals el nombre mínim de persones professionals depèn dels serveis que prestin, de la durada i de l’aforament màxim. En tot cas, per a la prestació del servei hi ha d’haver, com a mínim, dues persones professionals. Es requereix que almenys una de les persones professionals de l’equip que gestiona el servei, que alhora és qui els coordinarà tingui el diploma de director d’activitats de lleure infantil i juvenil; la resta de membres de l’equip ha d’estar en possessió, com a mínim, del diploma de monitor d’activitats de lleure infantil i juvenil.
Condicions que han de complir les ludoteques.
Les condicions que cal que reuneixin els establiments de ludoteca permanents des de l’entrada en vigor del decret són:
- disposar necessàriament i com a mínim dels següents espais i instal·lacions diferenciats: zona d'acollida, espai/s de jocs, àrea d’administració i gestió, magatzem, sanitaris.
Si les ludoteques accepten usuaris menors de 4 anys han de disposar, a més, d’una cambra amb canviador d’ús preferent de les persones menors.
- La superfície mínima d’espai útil per al joc ha de ser de 50 metres quadrats. L’aforament màxim del centre s’establirà aplicant la proporció de 2,5 metres quadrats d’espai útil per al joc per usuari.
- Els equipaments i mobiliari han d’estar adaptats a les edats i característiques dels seus usuaris.
Queda prohibida la instal·lació de serveis de bar i màquines subministradores de begudes i menjar dins els espais de joc.
- Han d’exhibir de manera visible al centre o instal·lació el document que les acredita, el qual descriu: el nom del centre; el nombre de places autoritzades; l’horari d’atenció al públic, i la temporada de funcionament.
- Cal que estigui a disposició de les persones usuàries el reglament de règim intern, el document d’autorització de l’estada en el centre de les persones menors i el llibre de queixes i suggeriments.
- Cal que elaborin un registre on es determini l’inventari actualitzat dels jocs i joguines i on es recullin les dades descriptives principals de cada unitat de joc i els valors que transmet.
D’altra banda, les ludoteques temporals per les seves característiques han de complir una sèrie de requisits:
- cal que desenvolupin l’activitat en espais delimitats mitjançant tanques o altres elements delimitadors,
-han de designar i delimitar de manera clara i exclusiva l’espai o zona on es porta a terme la pràctica de jocs motrius,
- han de sol·licitar la llicència municipal corresponent així com complir amb la normativa vigent en matèria de seguretat, higiene i sanitat que els és aplicable.
Règim d’acreditació dels professionals i ludoteques existents abans de l’entrada en vigor del Decret.
I. Les ludoteques existents en el moment de l’entrada en vigor del decret que vulguin continuar mantenint aquesta denominació han de presentar la documentació següent, a l’ajuntament corresponent, per tal d’aconseguir l’acreditació:
a) Memòria descriptiva on es faci constar:
a.1) La persona titular de la ludoteca.
a.2) La tipologia de la ludoteca.
a.3) El nom del centre.
a.4) L’edat de les persones usuàries a qui va dirigit el servei.
a.5) L’horari de prestació del servei.
a.6) Els metres quadrats del local i l'aforament màxim.
a.7) La distribució dels espais.
b) Els serveis que es pretén oferir i el nombre de professionals que prestaran el servei i la seva titulació.
c) Projecte socioeducatiu, que ha de contenir, com a mínim, els aspectes següents:
c.1) Persones destinatàries.
c.2) Objectius.
c.3) Metodologia.
c.4) Activitats i la seva temporalització.
c.5) Sistema d'avaluació.
d) Reglament de règim intern, que ha de preveure el funcionament i les normes organitzatives del centre i que en tot cas ha de contenir els aspectes següents:
d.1) Requisits d'accés.
d.2) Horaris i dies d'atenció al públic.
d.3) Normes de la ludoteca.
d.4) Protocol de comunicació en casos de risc de maltractament als infants usuaris de les ludoteques, d'acord amb el que estableix la normativa vigent en matèria de protecció a la infància i violència masclista.
Si passa el termini de 18 mesos des de l’entrada en vigor -juliol 2009- sense obtenir l’acreditació, l’establiment no podrà mantenir la denominació de ludoteca. Si l’utilitza sense estar acreditat, podrà ser sancionat segons el que preveu la Llei 10/1990, de 15 de juny, sobre policia de l'espectacle, les activitats recreatives i els establiments públics.
II. El personal professional que estigui treballant en una ludoteca que hagi obtingut l’acreditació necessària per mantenir la denominació disposa d’un termini màxim de 4 anys, per obtenir la titulació requerida.
Estan exempts d’aquesta obligació els professionals que acreditin una experiència professional de prestació de serveis en ludoteques mínima de 5 anys des del moment de l’entrada en vigor del decret.