CommonsCloud: serveis al núvol i cooperació
Comparteix
Coneixes aquesta plataforma alternativa a Google Drive, iCloud i OneDrive? Ofereix tot un seguit de serveis que permeten treballar dins la vostra entitat i col·laborativament amb d'altres.
Sí. CommonsCloud és una plataforma basada en el software lliure, la col·laboració i la descentralització. Això vol dir que queda molt lluny de la lògica del software privatiu, com la que segueixen Google Drive i altres.
Està gestionada per FemProcomuns, SCCL, una cooperativa que ha estat creada com a eina estratègica per a tirar endavant projectes basats en el 'procomú' de manera viable i sostenible. Al seu darrere hi ha una aliança d'entitats que participen en el desenvolupament de la plataforma, en el seu desplegament i en la seva difusió.
Serveis que ofereix la plataforma
CommonsCloud permet a les entitats i altres organitzacions del tercer sector fer servir pràcticament els materixos serveis que els que ofereixen les iniciatives privatives (i fins i tot alguns d'altres) i mantenint la privacitat de les dades. Això vol dir que queda garantit que no s'està comercialitzant amb elles.
Però segurament t'estaràs preguntant: però que puc fer amb CommonsCloud? Doncs pràcticament tot el que una entitat necessita fer al núvol, integrant sis serveis als quals es pot accedir amb el mateix compte:
- Oficina en línia: editor de text, magatzem d'arxius, gestor d'agendes, editor de documents en temps real.
- Gestor de projectes: per a la col·laboració en línia d'entitats i col·lectius.
- Espai de debat Agora: possibilita fer debats i prendre decisions entre participants.
- Meet per a videoconferències: facilita les reunions i trobades 'online'.
- Eines per a formularis i enquestes: per a conéixer més la gent, i fer avaluacions, consultes o inscripcions.
- #FESELSALT: servei d'acompanyament per incoporar les eines de CommonsCloud.
Com fer-se membre de CommonsCloud
La plataforma està pensada tant per a persones individuals com per a entitats o col·lectius (especialment de l'economia social i solidària), associacions que treballen amb persones voluntàries, grups autònoms que treballen en xarxa i moltes altres iniciatives ciutadanes.
Les entitats o col·lectius poden decidir quina opció s'ajusta més a les seves necessitats en funció del nombre de persones usuàries i de la capacitat d'emmagatzemament que calgui en el servidor.
Alguns serveis són oberts i lliures, i d'altres requereixen fer-se membre de la cooperativa de CommonsCloud. Trobaràs el formulari per afiliar-t'hi aquí.
Des de CommonsCloud es fan tallers de formació gratuïts per explorar les possibilitats de l'eina.
A més de les aportacions dels socis i sòcies cooperativistes, la plataforma s'ha cofinançat mitjançant una campanya a Goteo.
Crear un compte
'CommonsCloud people' són aquelles persones que han creat un compte que permet accedir a alguns serveis de la plataforma. Per crear-lo s'ha de carregar al navegador la web de CommonsCloud (https://www.commonscloud.coop) i clicar sobre "Registre". Seguidament haurem d'omplir el formulari de registre.
'CommonsCloud members' són les persones que poden accedir als serveis contractats i participar al Grup d'Activitat Cooperativitzada (GAC). Per ser membre s'ha de fer una contribució mínima retornable de 10 euros al capital social de la cooperativa FemProcomuns, i escollir una quota en funció dels serveis que es vulguin gaudir. Accedeix a les tarifes.
Oficina
Es pot treballar amb l'Oficina de CommonsCloud a partir de la pàgina web o bé d'aplicacions que permeten sincronitzar els diferents objectes d'aquesta eina amb l'ordinador o un dispositiu mòbil (telèfon o tablet).
Per accedir a Oficina clicarem "Login" a la part superior dreta de la pàgina principal, introduirem les dades d'accés que vam crear en el procés de registre i s'obrirà així la pàgina del nostre perfil que ens mostrarà diferents enllaços entre els quals farem clic a l'últim (https://oficina.commonscloud.coop):
La primera vegada que fem això s'haurà de tornar a introduir les dades d'accés, i tot seguit podrem veure aquesta pantalla:
Des d'aquí podrem guardar i compartir arxius i carpetes, veure els últims canvis de tots els arxius i dels que s'han compartit, sincronitzar les carpetes i els arxius amb altres ordinadors i dispositius mòbils, sincronitzar contactes i calendaris...
Projectes
Des de la pàgina del nostre perfil farem clic al tercer enllaç (https://projectes.commonscloud.coop) i accedirem així a l'eina Projectes:
El que en realitat hem fet és accedir a la plataforma Phabricator que ens permet gestionar tasques i projectes. D'aquesta manera podrem autogestionar col·lectius que poden créixer en escala i complexitat.
Consulta la documentació a la pàgina de suport de Projectes.
Agora
Accedim a l'eina Agora a partir del segon enllaç de "Your websites" al nostre perfil (https://agora.commonscloud.coop):
L’Agora és la plataforma de debat i presa de decisions. Està basada en Discourse, una plataforma de fòrums en línia molt sofisticada però alhora molt senzilla, i és per això que s'ha convertit en la plataforma de debat 'online' de referència a moltes comunitats.
Serveix per a debatre entre els usuaris i usuàries sobre el projecte i les eines, resoldre dubtes, oferir ajuda mútua... Amplia informació sobre Agora al web de suport.
Meet
L'eina per fer videoconferències Meet funciona amb les plataformes BigBlueButton i GreenLight, impulsades per meet.coop. Et permet crear diferents sales i compartir l'enllaç amb les persones que participin en la trobada i també ofereix múltiples funcionalitats com la presentació, el xat, les enquestes o els subtítols, i d'altres col·laboratives com la pissarra.
Formularis
Si accediu al servei de formularis, fet amb Limesurvey, podreu crear formularis propis sense recórrer a corporacions que fan males pràctiques de comercialització i processament de dades de les persones enquestades. L'eina permet fer enquestes multilingües, definir la pregunta i fins a 28 respostes, que poden agrupar-se, tenir un temps de resposta determinat i afegir-hi informació complementària per ajudar la persona enquestada.
A més, facilita l'exportació dels resultats de les enquestes en formats adequats per seguir-la processant com CSV, fulls de càlcul o queXML; formats de distribució i publicació, com PDF i HTML; o un format propi per re-importar-la a LimeSurvey.
També ofereix múltiples possibilitats de presentació estadística. Podeu decidir els camps a mostrar, el nombre de columnes, el format de presentació i el tipus de gràfic.
#FESELSALT
Com que fer el traspás a eines tecnoètiques té les seves complicacions, CommonsCloud ofereix el servei #FESELSALT d'acompanyament personalitzat i adaptat a les necessitats de cadascú per fer una transició àgil i fàcil.
Aquest servei ofereix un informe d'eines que consisteix en un anàlisi, un diagnòstic i un full de ruta per veure quines eines de programari lliure integrades a CommonsCloud es poden utilitzar. CommonsCloud posa a la vostra disposició formacions i tallers tant introductoris com avançants i acompanyaments en l'ús d'eines, a més de suport tècnic per fer la implantació i/o migració dels serveis i una avaluació dels resultats.