L’Espai Gos Mollet reivindica espais “dignes” per als gossos a les ciutats
Comparteix
Entrevista amb Toni García, portaveu de l'Espai Gos Mollet, una entitat que vetlla pel benestar de les persones amb gos i els seus animals.
Què és Espai Gos Mollet?
Espai Gos Mollet és una plataforma cívica ciutadana. Com a tal, estem registrats a la Generalitat, al Parlament de Catalunya i al Parlament Europeu. L’entitat està formada per veïnes i veïns del municipi de Mollet del Vallès, alguns tenen gos i altres no. Som gent que ens agraden els animals i la natura. Som apolítics, transversals i transparents en les nostres accions.
En què consisteix la vostra tasca?
Tenim per objectiu lluitar pels drets de les persones amb gossos. Per exemple, que no hi hagi parcs que tinguin prohibit l’accés a aquest col·lectiu, per uns espais d’esbarjo dignes, poder entrar amb el teu gos a les dependències municipals... vaja que les persones amb gos són una part més dels nostres pobles i ciutats. Estem a favor de regular, no de prohibir.
Què més feu?
També lluitem contra els incívics, els que no recullen les caques, els que embruten les cantonades. Perseguim el maltractament i per això posem el focus en l’educació, la sensibilització, la socialització tant de la persona com el gos.
A dia d’avui existeix Espai Gos a Barcelona, Sant Pol de Mar, Vilanova i la Geltrú i Mollet. Cada una és una entitat independent però defensem els mateixos valors. A Badalona en aquests moments també ja s’està formant un grup de persones amb gos que volen lluitar per els mateixos objectius.
En els darrers anys ha crescut molt la població d’animals domèstics. Com s’han adaptat els pobles i ciutats a aquest augment de la població animal?
Les estadístiques del Col·legi de Veterinaris així ens ho confirmen, és un fet que cada vegada trobem més gent amb gos als nostres municipis.
Amb l’augment de població “perruna” alguns municipis el què han optat per fer és estirar les dimensions de la tanca i fer els pipicans una mica més grans. Per això diem que són uns corrals perfectes per guardar-hi les ovelles.
Denuncieu el actuals models de pipicans. Què no us agrada d’aquests equipaments?
Una zona d’esbarjo per a gossos ben dissenyada és molt important. És un indret on socialitzar-los, ensenyar a un cadell o un gos acabat d’adoptar d’una forma controlada -i deixar-lo deslligat per ensenyar-li instruccions de veu com ara “vine” o “quiet”- construir el vincle entre la persona i el gos, jugar i passar una bona estona.
Un sorral, una pista de circ envoltada per una tanca no serveix. L'associació ANUT Educación Canina de Segovia ens ho explica en el seu article: no tenir elements de distracció fa augmentar els conflictes i dificulta la interacció i socialització entre els gossos.
Per quin altre model voleu substituir-lo?
Per uns espais d'esbarjo dignes, que serveixin pel que han de servir.
Quins requisits ha de complir un corre can perquè s’adeqüi a les necessitats animals?
Necessitats dels animals i també de les persones. Primer, ser un parc o part d’un parc amb zones verdes, enjardinades amb vegetació i arbres, no pot ser un sorral sense cap mena d’ombra. És important que hi hagi desnivells, que no sigui un ring de boxa, que puguis passejar amb el teu gos, que disposi d'un espai central i un camí perimetral.
A nivell de tancament, és important que tingui doble porta per evitar que a l’entrar algun gos aprofitin els de dins per escapar-se. Considerem que ha de tenir punt d’aigua adaptat per a les persones i gossos i llum suficient la nit.
Què més caldria?
Bancs per seure de fusta amb una solera de ciment i un segon espai tancat per a gossos petits o porucs. I, finalment, papereres i plafons indican les normes d'ús, amb la informació de les últimes neteges i desinfeccions.
És molt important sensibilitzar als tècnics municipals i als regidors i regidores dels nostres municipis d'aquest canvi de paradigma.
Quins beneficis té aquest model per als animals i per a l’entorn?
Uns espais d'esbarjo dignes per a les persones amb gos, on poder socialitzar, educar, jugar. Crear el vincle entre persona i gos te com resultat més civisme i més sensibilització. Tots i guanyem.
En aquest sentit, què reivindiqueu a Mollet?
A Mollet del Vallès i a tots els municipis de Catalunya, reivindiquem uns espais d'esbarjo per als gossos dignes i deixar enrere els corrals. Per això diem "cap a la fi dels corrals".
Si ens centrem a la ciutat de Mollet cap dels quatre corre cans compleix amb els requisits mínims. A més a més, tots quatre estan situats a la perifèria del poble deixant el centre orfe d'aquests espais tan necessaris per a la ciutadania. L'absurd arriba a tal nivell que veïnes i veïns que des de fa anys demanen un espai per a gossos al centre del municipi, reben un “no”. En canvi l'Ajuntament de Mollet planifica la creació de nous corrals on no són necessaris i on ningú els demana.
El setembre del 2020 Espai Gos Mollet va publicar el 'Dossier dels Espais d'Esbarjo per a Gossos a Mollet del Vallès' per tal de posar de manifest la situació actual. Fa una reflexió de com haurien de ser i proposa el camí a fer junts per millorar la situació i fer una ciutat on podem conviure totes i tots.
Quins són els correcans de referència a Catalunya? És un model gaire implementat?
Un bon exemple és el corre can de Can Vernet a Sant Cugat del Vallès, per desgràcia és una excepció dins de la norma.
Afegeix un nou comentari