Ricard Llorens: "Tenim més de set mil quatre-cents rellotges de sol identificats als Països Catalans"
Comparteix
La Societat Catalana de Gnomònica s’encarrega de perpetrar i conservar el patrimoni cultural que representen els rellotges de sol.
Ja fa més de trenta anys que un gran nombre de persones, amants i experts dels rellotges de sol, treballen per identificar, restaurar i recuperar el gran patrimoni d’aquests aparells que acull tot el territori dels Països Catalans. Gràcies a l’inventari que controlen des de la Societat Catalana de Gnomònica, no es paren de conèixer noves troballes de rellotges de sol arreu del territori que s'incorporen a un llistat amb fitxes amb informació que inclou les coordenades geogràfiques per saber-ne la ubicació exacta.
Un dels objectius principals de l'entitat, que actualment ja compta amb, aproximadament, cent cinc membres, és conservar aquestes estructures, amb un gran valor simbòlic i cultural que, fins i tot, es poden considerar d'obres d’art.
La finalitat és mantenir i conservar el patrimoni cultural que representen els rellotges de sol dels Països Catalans, i continuar amb una divulgació de tots els coneixements de construcció, càlcul i disseny d’aquest tipus de rellotges. Hem parlat amb en Ricard Llorens, membre i vocal de la Societat Catalana de Gnomònica per descobrir aquest tresor amagat.
Quin és el funcionament d'un rellotge de sol? Quines parts el formen?
Les parts principals que formen un rellotge de sol són el pol; el gnomon, la busca l’ombra de la qual indica l’hora i el calendari, l’eix del rellotge; i les línies horàries, totes elles surten del pol. Amb aquests tres elements, -el gnomon, el pol i les línies-, ja es pot saber quina hora és.
Hem de tenir en compte que hi ha dues maneres de calcular el pas del temps en els rellotges de sol, els que funcionen amb hora civil o amb hora solar. Considerem el ‘dia solar’ el temps que triga el sol a passar dos cops pel meridià. Aquest temps no és el mateix cada dia. Fins i tot, pot haver-hi fins a quinze o setze minuts de diferència respecte de l’hora civil. Si el rellotge dona el temps solar, les línies horàries són rectes. En canvi, si dona l'hora civil, segueix una corba, una espècie de vuit o infinit vertical.
Quines són les vostres línies d’actuació?
Restaurem rellotges de sol, però també en construïm de nous. Hi ha persones que ens contacten amb la demanda de construir un rellotge de sol per a particulars, o, fins i tot, també alguns ajuntaments ens han demanat construir-ne un en alguna zona de la població. És per aquest motiu que comptem amb especialistes a l'entitat per tal de calcular-los i fabricar-los, i dur a terme tots els encàrrecs que ens demanen.
Per exemple, comptem amb la Marina, una especialista que construeix els rellotges amb la tècnica de l’esgrafiat. Aquesta tècnica té com a objectiu decorar superfícies a base de crear capes de colors diferents incrustades. Primer es fa un esbós del que es vol dissenyar en la superfície en concret. Un cop col·locats els diferents colors, es tracta d’anar rascant els punts del dibuix que es vol deixar amb aquell color.
"Hi ha dues maneres de calcular el temps en els rellotges de sol, els que funcionen amb hora civil o amb hora solar".
Teniu un inventari de rellotges de sol dels Països Catalans. Quants en teniu de registrats?
Els rellotges de sol que tenim identificats als Països Catalans passen dels set mil quatre-cents. De fet, jo mateix m’encarrego, dins de la vocalia i la junta, de mantenir i actualitzar l’inventari de rellotges de sol. A més, a la nostra pàgina web tenim un apartat on es poden guardar i penjar els rellotges de sol que qualsevol persona identifiqui (amb el lloc exacte i una fotografia), i nosaltres comprovem si el tenim registrat o no.
Sempre ens entren noves troballes de rellotges de sol. Ara mateix, per exemple, estic treballant amb una persona de Mallorca que ha inventariat els rellotges de sol de l’illa, i ja en té més de mil, només a Mallorca.
Hi ha zones geogràfiques on s’acumulin més rellotges de sol? O tots es troben dispersos?
On n’hi ha més és a Catalunya. Al País Valencià tenim un parell de persones, membres de la junta, que ens fan de “corresponsals”, i constantment viatgen per comprovar si es troben rellotges nous. També comptem amb els quadranters -l’ofici de fabricant de rellotges de sol-. En coneixem un petit nombre de valencians, que, si en fabriquen de nous, sempre ens contacten. On tenim menys rellotges identificats és a la zona de la franja i a Catalunya Nord.
Normalment, en quin estat es troben els rellotges de sol que trobeu?
El 80% dels rellotges que tenim a l’inventari es troben en bon estat, però cal destacar que també n’hi ha molts de deteriorats. Per exemple, un gran nombre de masies arreu del territori tenien el seu rellotge de sol col·locat, ja que era molt comú. Amb el pas dels anys, ha passat que, o els propietaris no l’han mantingut, o la mateixa masia s’ha abandonat i deteriorat sencera. En casos més extrems, hi ha rellotges de sol que han desaparegut a l’ensorrar la masia, el rellotge se’n va a norris.
Ara mateix, a la Plaça del Sol del barri de Gràcia, hi havia un rellotge de sol en format d’estàtua, de tipus equatorial. Però, en construir una nova boca de metro a la plaça, el van eliminar i, actualment, no tenim coneixement d’on està. Ja estem fent instàncies a l’Ajuntament per saber on l’han guardat. Ens trobem poca gent que té cura dels rellotges de sol, que no els dona importància.
Quina és la utilitat actual dels rellotges de sol?
Actualment no s'usen de la mateixa manera que s’utilitzaven a l’antiguitat. Abans, llegir rellotges de sol era l’única manera d’identificar quin moment del dia era. Avui dia, han quedat com un símbol, amb valor ornamental. És tot un art, hi ha dissenys de rellotges de sol que són autèntiques obres d’art.
A més, se’n poden trobar de moltíssims tipus: de paret verticals, d’horitzontals, d’equatorials (es col·loquen en un pla paral·lel a l’equador de la terra), analemàtics (la mateixa persona es col·loca dins el rellotge perquè la seva pròpia ombra marqui l’hora)…
"Hi ha dissenys de rellotges de sol que són autèntiques sobres d'art".
Quin és el procés de restauració que seguiu? Teniu algun entre mans actualment?
Sí, a Lladó, un poble de l’Empordà, hi ha dos rellotges de sol dels quals només els queda el gnòmon (la vareta) i no queda res més: un és a l’Església i l’altre a la Plaça Major. El procediment que seguim, un cop hem identificat un rellotge de sol, és posar-nos en contacte amb l’Ajuntament o el propietari de la casa, si és un terreny privat. Busquem fotografies antigues per intentar restaurar-lo el més similar possible a com era originalment.
Passem a parlar de les activitats que realitzeu com a Societat. Teniu un butlletí anomenat ‘La busca de paper’. Què s’hi pot trobar?
Hi publiquem articles que ens escriuen membres de l'entitat o persones expertes en els temes específics de rellotges de sol o del temps horari. Publiquem algun tema de rellotges mecànics, també. Ara mateix, estem a punt de publicar la revista commemorativa del número cent, fem una edició especial.
Cada número del butlletí es pot trobar a la pàgina web, i als socis se’ls distribueix quadrimestralment. Si els membres coneixem alguna persona que escriu o tracta aquesta temàtica, els contactem perquè hi col·laborin.
A part de la publicació de ‘La busca de paper’, quines activitats realitzeu?
La nostra activitat més popular és organitzar visites, siguin a Catalunya o a l’estranger. Malauradament, des de l’inici de la pandèmia els viatges s’han aturat. Cal destacar que tenim contacte amb societats similars a les nostres, de gnomònica, o societats astronòmiques europees, per tant, creiem oportú organitzar viatges d’itineraris. Són viatges exclusivament dedicats a recórrer itineraris i visitar rellotges de sol.
Un exemple curiós: vam organitzar un viatge a París amb la Societat de Gnomònica de la ciutat. A la visita que vàrem fer al Louvre, només ens fixàvem I ens aturàvem a contemplar totes aquelles figures, estàtues o pintures en les quals hi havia rellotges de sol. En passar per davant de la Gioconda gairebé no ens vam aturar.
"Creiem oportú organitzar viatges d'itineraris: exclusivament dedicats a visitar rellotges de sol".
I a Catalunya?
A Catalunya, per exemple, també muntem itineraris, per visitar i descobrir els rellotges de sol d’Olot, o els rellotges de sol que hi ha a l’Empordà. Per zones o poblacions.
L’última visita que vam organitzar va ser al carrer Balmes de Barcelona, en el qual hi ha una petita església en la qual, a la seva torre, hi ha quatre rellotges de sol, un a cada banda. Vàrem pujar al pati de l’església per poder fer fotografies, amb el permís dels capellans i el personal. Al ser en plena pandèmia només vam poder ser unes deu persones. Però sempre són sortides orientades a descobrir o visitar rellotges de sol.
Quina és la pròxima que fareu?
Teníem una sortida a l’estranger gairebé organitzada, però per les complicacions de la pandèmia es va aturar el procés. Esperem reprendre-la quan la situació es normalitzi. Ara mateix, la tenim programada per dur-la a terme cap a la primavera del 2023.
L’objectiu és visitar un poble italià, Aiello, on anualment se celebra un concurs de rellotges de sol en el qual es presenten persones que els fabriquen. Aquest fet ha produït que Aiello estigui replet de rellotges de sol. A més, durant tot el cap de setmana, organitzen una festivitat plena d’activitats relacionades amb rellotges de sol.
Impulseu la realització de publicacions sobre el tema. Esteu atents a publicacions a nivell mundial?
Estem atents a publicacions d’un gran nombre de països sobre el tema de la gnomònica. Casualment, just fa un parell de mesos, hem publicat un llibre dels coneixements i testimoni de Francesc Clarà, el qual ens va cedir la seva gran col·lecció de maquetes de rellotges de sol (vint o trenta). Al llibre s’explica com construir-les i com calcular-les.
Dueu a terme diferents activitats de formació, també.
Elaborem cursos i tallers per a joves, ja que considerem que la joventut s’interessa poc per aquest tema. Intentem anar a instituts de diferents poblacions de Catalunya per donar xerrades i organitzar activitats, amb l’objectiu d’aficionar els més joves, per evitar l’extinció o la pèrdua de la gnomònica. Estem en contacte constant amb IES per dur a terme aquests tallers, per exemple, de construcció d’un rellotge de sol o per ensenyar com funcionen i com es calculen.
Afegeix un nou comentari