Desfake, una plataforma per formar joves en la verificació de notícies
Comparteix
Verificat tirarà endavant aquesta eina gràcies al programa MatchImpulsa de plataformització de l'Economia Social i Solidària i col·laborativa de Barcelona.
En la societat de l'economia de l'atenció en què és més important l'impacte de les notícies que la veritat, cal educar les i els adolescents perquè verifiquin la informació. Des de Verificat fan itineraris educatius transversals als instituts utilitzant la metodologia lateral perquè aprenguin a buscar fonts fiables i a verificar informació de forma àgil, explica Lorenzo Marini, codirector del projecte.
Busquen notícies falses, comparteixen eines i les verifiquen, per acabar construint un relat de verificació en format de vídeo de TikTok. D'aquesta manera, fugen de la fórmula clàssica de la investigació en profunditat i s'apropen al llenguatge del jovent a qui proposen fer petits testejos per diferenciar les notícies falses.
Però encara van més enllà i ara tiraran endavant Desfake, una plataforma per a persones formadores, gràcies a la campanya de Goteo llançada dins del programa MatchImpulsa transversalment feminista per ala plataformització de l'Economia Social i solidària i col·laborativa de Barcelona. Un espai que també vol ser participatiu de manera que les persones formadores puguin compartir dubtes i pors.
A través d'aquesta eina, formadores i mestres podran contractar formació i consultar guies, materials i càpsules formatives, actualitzades constantment per l'equip de periodistes que hi ha darrere d'aquesta entitat, que s'apropen al jovent amb exemples d'actualitat com, per exemple, vídeos de youtubers. "Els interessa perquè els segueixen i s'impliquen en el debat", apunta.
La virtualitat els permetrà arribar a més gent de forma més ràpida. "Creiem que anem a cobrir una necessitat, alguna cosa que l'educació no està oferint", comenta. I és que no es parla d'aquests temes als instituts: "La tecnologia i les maneres d'informar-se han canviat tan ràpidament que no s'ha creat una didàctica específica".
Conèixer la veritat en l'era de la postveritat
En una societat on tothom pot divulgar informació, els mitjans continuen sent una font imprescindible, però no l'única. Cal saber destriat la veritat entre fonts com les que provenen d'expertes, influencers o institucions.
"Recomanem trobar qui ja ha verificat la informació. Crear canals de confiança amb mitjans, periodistes i fact-checkers", explica Marini, que exposa els tres passos bàsics per aconseguir-ho: controlar les proves d’emocions ja que si una informació ens genera moltes emocions acostumem a caure en un biaix, identificar l’origen de la notícia, i buscar la mateixa informació en fonts en què confiem.
Afegeix un nou comentari