Creativitat és capacitat: una col·lecció de roba amb dissenys creats per persones amb discapacitat
Comparteix
APASA Montsià ha creat la iniciativa en col·laboració amb la marca de roba Busto, per visibilitzar les capacitats creatives de les usuàries.
Ja es poden trobar disponibles a la pàgina web de la marca de roba Busto tots els dissenys, plasmats en una col·lecció de roba, creats per les usuàries de l’Associació de Famílies de Persones amb Discapacitat Intel·lectual i del Desenvolupament (APASA) de la comarca del Montsià, en el marc del projecte ABC: APASA + Busto = Creativitat.
Aquesta iniciativa va sorgir gràcies a l’inici de la col·laboració de l’empresa tèxtil Busto amb APASA Montsià, amb l’objectiu de construir un projecte solidari. "La idea era aglutinar diferents sinergies, des del món empresarial amb una entitat d’iniciativa social", explica Manel Pech, director d’APSA Montsià. Afirma que la idea és treballar un producte que no tan sols sigui comercial, sinó que en destaqui el vessant solidari.
Fomentar la creativitat de les participants
L’empresa Busto es dedica a facilitar projectes a joves creadores i, des d’APASA Montsià, varen considerar l'acció com una gran oportunitat per a les seves usuàries. Els principals objectius de la iniciativa són: la inclusió de la persona amb discapacitat intel·lectual, del seu entorn i de la seva família; visibilitzar les usuàries i fomentar les seves capacitats artístiques i de creació; i enviar un missatge social i reivindicatiu, a través d’una eina per facilitar la integració de les persones amb discapacitat intel·lectual.
"Hem treballat per impulsar les capacitats que tenen les persones que atenem en un sentit positiu cap a la societat", afirma Pech, que també destaca la unió de les dues entitats, mercantil i d’iniciativa social, per afavorir una feina conjunta i crear comunitat en un entorn de projecte artístic. El propòsit és que les persones experimentin la seva creativitat.
Organització dels tallers de creació
APASA acull usuàries i gestiona un ampli ventall de serveis, des de l’escola, amb infants, fins a persones adultes, en serveis residencials i ocupacionals. Abans d’iniciar el projecte, el personal tècnic dels diferents serveis de l’entitat, les famílies i les mateixes usuàries, varen revisar l’acció. De totes les persones que hi han participat, han sigut elles les qui han escollit formar-ne part: un total de cent cinquanta participants i cent vint-i-cinc membres del personal de l'entitat.
Els tallers s’han dut a terme l'últim trimestre del 2021 i la seva periodicitat anava marcada, sobretot, per les necessitats de les artistes. "Hi havia usuàries que amb un taller en tenien suficient, i persones que necessitaven fer-ho amb més sessions", explica Manel Pech.
Han treballat amb sis grups de persones, un per cada servei que hi ha a APASA. Els dissenys s’han creat amb materials diferents, els més adequats per a cada persona. Des de l’entitat se’ls ha facilitat tot tipus d’eines, des de pintures, esponges, tauletes tàctils per a dissenys digitals o per a comunicar-se, motlles i pictogrames.
D’aquesta manera cada usuària creava amb el millor mètode: a través de dibuixos a paper o en marc, pintant amb la silueta de les mans o amb el tou dels dits, o dissenyant primer amb ordinador i, posteriorment, amb pinzell. Els dissenys s’han creat de manera individual o en grup, però tots porten un mateix missatge clar: la creativitat és capacitat.
Un projecte amb futur
Segons explica el director d’APASA, el que ha fet Busto, en termes de dissenys, ha estat estampar-los i col·locar-los a les diferents peces de roba de la col·lecció, i retocar les imatges per donar-les un toc més comercial, sempre tenint en compte i respectant el missatge de la usuària darrere de la creació d’aquell disseny.
Actualment, s’ha completat la primera fase del projecte i cada dues setmanes s’afegiran nous dissenys a la col·lecció. APASA vol donar continuïtat al projecte i ja hi ha la idea sobre la taula de crear una iniciativa de treball en xarxa, que les usuàries puguin col·laborar amb altres artistes. El projecte ABC és una manera de fer veure a la societat que les persones amb discapacitat són creatives, tenen veu i han de ser escoltades.
Un gran benefici per a les usuàries
Per a totes les participants, el projecte ABC ha resultat un benefici gratificant, expliquen des de l’entitat. "És un benefici personal veure que, un dibuix o una creació teva, s’ha pogut plasmar en una samarreta i es pot veure a internet", exposa Manel Pech. És un sentiment de satisfacció i de capacitat, d’autodeterminació i d’experimentar la creativitat d’un mateix. Les usuàries han pogut ensenyar aquest projecte al seu entorn, a la seva família, creant una emoció d’autorealització enorme.
"Omple molt veure algú pel carrer, per la comunitat, amb una samarreta que porta un disseny teu", afirma Pech. A més, per les participants, ha estat una oportunitat per relacionar-se amb persones d’un entorn completament diferent d’APASA, els quals destaquen la importància d’extreure el potencial de les usuàries i les capacitats que posseeixen.
Afegeix un nou comentari