Àmbit de la notícia
Cultural

10 carnavals de Catalunya imprescindibles per gaudir al 2022

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Màscares de Carnestoltes
    Màscares de Carnestoltes Font: tibchris - Flickr
  • Aquest any, gràcies a l'aixecament de la gran majoria de restriccions, gairebé es respirarà un ambient de normalitat a les celebracions dels carnavals.
    Aquest any, gràcies a l'aixecament de la gran majoria de restriccions, gairebé es respirarà un ambient de normalitat a les celebracions dels carnavals. Font: Ajuntament de Barcelona
  • Fotografia que plasma una de les rues de disfresses més populars de la ciutat de Barcelona, abans que la pandèmia ens colpegés.
    Fotografia que plasma una de les rues de disfresses més populars de la ciutat de Barcelona, abans que la pandèmia ens colpegés. Font: Ajuntament de Barcelona

El nostre país es guarneix, per fi, en el que serà el primer any després de l'inici de la pandèmia en què la majoria de carnavals recuperen la normalitat de les seves celebracions.

El Dijous Gras o Llarder inicia la tradició festiva del carnaval, una celebració on tot s’hi val: les disfresses, la disbauxa, el color, la música i la diversió són els elements principals que es respiren en aquesta tradició pagana que va néixer amb l’objectiu de deslliurar-nos de les privacions que comporta el període de Quaresma, posterior a Carnaval, una època de reflexió i penitència.

Catalunya té una variada tradició de carnestoltes, en la qual un gran ventall de municipis participen creant la seva pròpia celebració, plena de cultura popular, rues, comparses i els actes propis de Carnaval: el mencionat Dijous Gras i el Dimecres de Cendra. Enguany, la gairebé normalització de la situació de pandèmia ha permès organitzar la festivitat amb quasi totes les restriccions aixecades, fet que s’ha celebrat enèrgicament.

T’expliquem deu carnavals que no et pots perdre aquest 2022:

  • Torelló

També anomenat el Carnaval de Terra Endins, arriba aquest any amb la seva quarantena edició, que se celebra els dies 11, 24, 25, 26 i 30 de març. Els actes més destacats de la programació d’enguany són la presentació del Carnaval, aproximadament un mes abans de l’inici; el Pullassu, la festa que dona el tret de sortida a la festivitat, plena de cultura popular, celebrada el Dijous Gras; i Senyoretes i Homenots, la festa de la nit abans de la rua en la qual els homes es disfressen de dones, i les dones d’homes.

La gran rua participativa del Carnaval de Torelló és el moment de culminació de la festivitat. Per últim, el Dimecres de Cendra se celebra l’enterrament de la sardina, el final del Rei Carnestoltes i la festivitat. Cal destacar que enguany s’organitza el Terra Endins Festival, la nit del 26 de març, en el qual actuaran diferents grups i bandes del territori.

  • Sitges

Amb inici el dijous 24 de febrer i final el dimecres 2 de març, el carnaval de Sitges 2022 arriba més fort que mai, amb una de les seves celebracions més esperades. L’acte més rellevant són les rues, les quals agrupen un enorme nombre de participants, carrosses i espectacle, celebrades els dies 25 i 27 de febrer. A més, també es compta amb les rues del carnaval infantil, celebrades el diumenge i dimarts de carnaval, a les 12 h del matí.

Les diferents xatonades i altres actes festius, com la Cursa dels Llits Disfressats, la Tequereque Festa, el Carnaval Balloon Battle… omplen els dies de festivitat i celebració

  • Solsona

El tradicional carnaval de Solsona engega motors el dijous 24 de febrer, Dijous Llarder, i presenta una programació variada, sense deixar enrere la seva essència. Diferents concerts, actes de cultura popular, sopars i dinars en comunitat, concursos i correfocs conformen una festa ben boja. Com és tradició, un dels actes més rellevants és la Penjada del Ruc, a la Plaça del Ruc del municipi, símbol identitari del carnaval de Solsona, com també en destaquen els personatges dels Gegants Bojos. Els actes finalitzen el Dimecres de Cendra, 2 de març.

  • Roses

Després que l’edició de l’any 2021 quedés anul·lada a causa de la pandèmia, enguany sí que arriba el Carnaval de Roses, celebrat del 24 al 28 de febrer. Durant els tres primers dies, al vespre, es duen a terme les rues o passades, per la vila costanera, i el dilluns 28 se celebra una gran arrossada popular al Port Pesquer, per agafar forces per dur a terme el seguici mortuori del Rei Carnestoltes, en l’enterrament de la sardina. El carnaval finalitza amb un espectacle pirotècnic.

  • Igualada

La capital de l’Anoia presenta el seu propi carnaval, una tradició popular, el cap de setmana del 26 i 27 de febrer. Es duen a terme diferents actes festius, com la gran rua en la qual participen les comparses de la ciutat, la del Rei Carnestoltes i finalitza amb el famós concurs de comparses. Cada vegada, aquest municipi, celebra el carnaval d’una manera més participativa, recuperant l’essència de la festa, tot complint les mesures de seguretat requerides.

  • Barcelona

Màscares, disbauxa i diversió és el lema que acompanya la tradicional festivitat d’enguany, celebrada del 24 de febrer al 2 de març, amb actes i celebracions a tots els districtes de la ciutat. La programació arriba a tots els públics, amb el rei Tòtil i la reina Belluga al capdavant, amb propostes com la gran desfilada, amb personatges com l’Arribo, la Ramblona, en Rodanxó i la Rodanxona, els capgrossos de la Rambla i les repartidores de premsa. A més, es podrà gaudir de concursos de truites, concerts i tallers.

  • Tarragona

Tarragona celebra la seva versió del carnaval del 22 de febrer al 2 març, en una festivitat que recupera el carrer. Des de la seva versió del carnaval gastronòmic, amb el tast de la coca de llardons i el repartiment de la botifarra d’ou, passant per actes com la celebració del ball de màscares, el tombet del Rei Carnestoltes i la Concubina, les diferents rues de la ciutat, són els que es podran gaudir al carnestoltes d’enguany. I, com a cloenda, la tradicional crema del Ninot, la Ninota i la Bota encesa pels cremallers.

  • Cardona

El carnaval de Cardona és sinònim de tradició: la cercavila del Dijous Llarder, pels carrers i places del municipi, i la tradicional botifarrada popular conformen els plats principals d’una festa que vol arribar a tothom: compta amb el carnaval infantil, el carnaval jove i el carnaval de la gent gran. Els dies 24 i 27 de febrer, Cardona viurà aquesta celebració, plena d’actuacions i activitats.

  • Berga

La capital del Berguedà ha apostat per recuperar la tradicional rua de disfresses i carrosses, després d’un any 2021 que va deixar la ciutat sense celebració. L’edició del carnaval d’enguany se celebra del 24 de febrer al 2 de març i recupera la majoria dels actes de la festa. Incorpora el tradicional ball dels cornuts i actes que seran una novetat, sota el lema ‘Bergavisió’, una picada d’ullet al festival musical Eurovisió. Enguany, però, es prescindiran dels àpats populars.

  • Lleida

Des del 24 de febrer fins al 2 de març, la ciutat de Lleida acollirà el carnaval, amb un gran ventall d’actes gràcies a la implicació d’entitats i col·lectius del municipi. Una edició que convida la ciutadania a participar i gaudir d’actes tradicionals com la Marató de l’Ou, la Gran Rua o la Cursa de Llits.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari