Àmbit de la notícia
Informàtic

Ramon Martínez: "L'important és l'aprenentatge compartit. Aprendre és una passada"

Entitat redactora
Colectic
  • Jornada de presentació de l'associació Coixinet.
    Jornada de presentació de l'associació Coixinet.

Coixinet és una associació de nova creació de Vilassar de Dalt que vol apropar la tecnologia a totes les persones.

Coixinet és una associació de nova creació que vol apropar la tecnologia a totes les persones. Ramon Martínez Muñoz comenta que encara no tenen trajectòria però sí ganes i idees per començar.

Qui sou Coixinet?

Som uns amics de Vilassar de Dalt de tota la vida. Els hi vaig plantejar fer l’associació i, al final, es van engrescar.

D’on sorgeix la idea?

Em vaig emmirallar en les trobades d’scratch que organitzava gent com Pep Oliveras o Esther Gibert. Soc informàtic, però crec que la meva vocació és ser mestre. Veure que l’scratch era fàcil i podia introduir factors com el pensament computacional o el treball en equip em va motivar molt, fins i tot he escrit un llibre.

Quin és l’objectiu?

Divulgar la tecnologia a nivell escolar i també en els sectors més desafavorits. Volem que el que fem sigui obert i accessible per tot aquell que vulgui venir i formar-ne a part.

Quines activitats voleu fer?

No volem abastar massa. Som una colla d’amics i tenim fills i és complicat de pensar en grans coses. Volem fer dues coses per arrencar, emmirallant-nos en el Fab Casa del Mig, a més de sumar-nos a la Xarxa Punt TIC. D’una banda, un laboratori de fabricació i aprenentatge compartit per fer fabricacions pròpies posant a disposició les nostres impressores 3D, la fresadora i talladores.

D’una altra, fer els "dies de reparació", que són crides per recollir material tecnològic obsolet i convocar unes jornades obertes perquè qui vulgui ens ajudi a reparar-los, i a actualitzar-los amb un sistema operatiu lliure, per després cedir-los a famílies que ho necessitin o altres finalitats solidàries.

Quan us hi poseu?

Vam fer les jornades de presentació i van anar molt bé. De moment, hem d’aconseguir un espai i estem pendents de l’ajuntament a veure si ens poden cedir una aula per tenir-hi físicament les màquines i l’espai de referència.

També hem d’aconseguir engrescar més persones del poble o d’on sigui que vulguin dinamitzar l’espai i així poder oferir un servei estable.

Com us financeu?

No tenim capacitat econòmica ni massa social per tenir un calaix econòmic. Amb els amics no tenim disposició personal. Quan més som més farem. Tots tenim la nostra feina, això és un més a més.

Quines tecnologies voleu apropar?

Bàsicament, fabricació digital i robòtica, tot el que sigui enfocat al món educatiu perquè quan les escoles les necessitin les tinguin. En comptes de comprar-nos cotxes ens hem comprat aquestes eines i màquines i les volem aportar. Les persones, i sobretot el jovent, som tan consumidores de tecnologia que volem intentar que també siguem creadores.

Compartir coneixement de forma autodidacta?

No som experts en res, som curiosos. Volem compartir el coneixement bàsic que tenim i animar a qui en sàpiga més perquè el comparteixi. Per exemple, plantejar-nos la construcció d’un robot del del seu disseny fins a la seva programació i fabricació i, a la vegada, aprendre a fer-ho en sessions obertes i anar avançant. L'important és l'aprenentatge compartit. Aprendre és una passada.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari