Àmbit de la notícia
Comunitari

La Fundació Impulsa cerca voluntàries per exercir de mentores a joves en situació de vulnerabilitat

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • La Fundació Impulsa, de cara al curs 2022-2023, necessita entre cent trenta i cent cinquanta persones que vulguin ser mentores.
    La Fundació Impulsa, de cara al curs 2022-2023, necessita entre cent trenta i cent cinquanta persones que vulguin ser mentores.
  • El 90% de les joves mentorades obtenen un títol de Formació Professional, per tant, el programa i la figura de la mentora són un èxit i un benefici.
    El 90% de les joves mentorades obtenen un títol de Formació Professional, per tant, el programa i la figura de la mentora són un èxit i un benefici.
  • El Programa Impulsa Mentoria genera un nou referent a la vida de les joves, les permet obrir una xarxa de contacte.
    El Programa Impulsa Mentoria genera un nou referent a la vida de les joves, les permet obrir una xarxa de contacte.

A través de trobades dins del Programa Impulsa Mentoria, s'acompanyen a joves en el seu creixement professional, personal i emocional.

Finalitzar l’Educació Secundària Obligatòria (ESO) i encarar una fase vital d’inici de l’etapa adulta, en la qual sorgeixen dubtes laborals i personals, no és fàcil. Per a joves d’entre setze i vint anys, que es troben en una situació socioeconòmica vulnerable, significa un camí abrupte en el qual es poden perdre.

Davant d’aquesta necessitat, la Fundació Impulsa compta amb el Programa Impulsa Mentoria, l’objectiu del qual és proporcionar un acompanyament i un assessorament a joves que han obtingut la Beca Impulsa per a aquest programa.

De cara al curs 2022-2023, es necessiten entre cent trenta i cent cinquanta persones que vulguin convertir-se en mentores i participar en el creixement professional i humà de les joves becades. Des de la fundació, fan una crida de voluntariat i animen a persones d’Osona, la Garrotxa, el Berguedà, el Moianès, el Bages, el Baix Empordà, Terrassa i Sabadell a inscriure’s al programa.

La dedicació és, d’aproximadament, cinc hores al mes, en les quals està inclòs el pla de formació i les trobades amb la mentorada. El compromís que es demana és d’un any, òptimament de dos. Com a novetat del programa d’enguany, la Coordinadora de Mentoria Social ha atorgat el Segell de Mentoria a la fundació, el qual acredita uns estàndards de qualitat.

Organització del programa de mentoria

El programa està dedicat a totes les joves que es troben en una situació socioeconòmica delicada i en un entorn familiar en risc de vulnerabilitat, entre les edats de setze i vint anys, just quan finalitzen l’ESO o un cicle formatiu, en una etapa de canvis, inserció al món laboral o dubtes sobre l’encarament del futur. “Sabem que una de les claus de l’èxit perquè aquests joves tirin endavant és la figura del mentor”, afirma Alejandra Manau, directora de la Fundació Impulsa.

S’ofereix un pla de formació per a les mentores, entre tres i quatre sessions a l’any, on es tracten competències vinculades a l’escolta activa, la comunicació horitzontal, l’assertivitat i altres tècniques que ajuden a crear un vincle. El pla de formació avançat, en un segon any, aborda la realització d’un pla d’acció més concret dedicat a la mentorada de cada voluntària. “Oferim diferents informacions més enfocades cap a l’orientació laboral i acadèmia d’una jove”, detalla Manau.

Funcionament de les trobades

La trobada entre la jove i la seva mentora es fa un cop al mes, i té una durada d’una hora, aproximadament. “Cada relació en una mentoria és única, com la relació que podem tenir amb un amic o familiar”, explica la directora d’Impulsa. Hi ha diferents maneres d’encarar la trobada, segons les necessitats de la mentorada.

Poden tenir un caire més personal, per parlar de temes emocionals o familiars; abordar l’acompanyament en l’àmbit de l’estudi, treballar una assignatura complicada per a la jove, ajudar a la seva organització i planificació de l’agenda, o com assolir un bon nivell de conciliació entre la feina, les pràctiques i els estudis.

A més, per a aquelles joves que es volen inserir al món laboral, es poden encarar les trobades cap a l’àmbit laboral, acompanyament de visites d’empresa, consells per una entrevista de feina, ajudar a confirmar el currículum. I, per últim, també es pot optar per un caire més lúdic: “A vegades també fa falta tenir una persona per passar una bona estona, tenir experiències més desenfadades que forgen una relació de confiança”, destaca Manau.

Al final de cada trobada, la mentora omple un formulari on s’explica com ha anat la trobada i on pot expressar si ha percebut alguna àrea on la jove necessita intervenció de la fundació. “Ens ajuda a fer un seguiment de la relació i de fets que li estiguin passant al jove on nosaltres podem intervenir i acompanyar-lo”, explica Manau.

Beneficis molt positius per als joves

El que demanen des de la fundació és que les persones que vulguin participar tinguin una certa trajectòria en els àmbits vital i professional -encara que no és necessari que estiguin en actiu- per tal que puguin aportar un valor rellevant en aquests joves. Per a inscriure’s, només fa falta omplir aquest formulari. Es podrà accedir a seminaris en línia informatius, on s’explicarà més detalladament el procés de la mentoria i, si es vol continuar, es passarà a les entrevistes personals amb l’equip tècnic de la Fundació Impulsa.

“El 90% dels nostres joves obtenen un títol de formació professional”, destaca Manau, i en aquest èxit hi ha una part molt important de la figura de la mentora.

El Programa Impulsa Mentoria genera un nou referent a la vida de les joves, les permet obrir una xarxa de contacte. “Pensa que molts dels joves no tenen referents a la seva llar i, de sobte, li apareixen dos mentors”, explica Manau, referint-se a la persona voluntària i a la tècnica de l’equip psicopedagògic de la fundació. Referents que no jutgen i que fan el possible perquè la jove tiri endavant els estudis i incrementi la seva seguretat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari