Àmbit de la notícia
Social

Alba Marco: “Aconseguim connectar persones joves amb gent gran a través de la tecnologia”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
María Eugenia Ifer
  • Programa 'Connecta Joves'
    Des de l'any 2013 han participat més de 150 persones grans al projecte 'Connecta Joves'. Font: Esplai Pubilla Cases Can Vidalet. Font: Esplai Pubilla Cases Can Vidalet
  • Joves amb gent gran
    Amb aquesta iniciativa es pretén trencar la bretxa digital existent a la gent gran. Font: Canva. Font: Canva

Aquesta organització ofereix un programa basat en el voluntariat amb la intenció de trencar la bretxa digital existent entre generacions.

L’Esplai Pubilla Cases Can Vidalet és una entitat dedicada a la infància, la joventut i la millora de la convivència als barris de Pubilla Cases de l’Hospitalet i Can Vidalet d’Esplugues de Llobregat. Des de l'any 2013 organitza ‘Connecta Joves’, un projecte amb l’objectiu que tant les persones joves com la gent gran puguin intercanviar coneixements i experiències.

Alba Marco Tomás és la responsable del Projectes ApS. Ella s’encarrega de coordinar-lo conjuntament amb l'institut que hi participa. A més, és la persona encarregada de realitzar les formacions a les persones voluntàries i dinamitzar i acompanyar el grup de joves durant les sessions de voluntariat.

En què es basa el projecte ‘Connecta joves’?

‘Connecta joves’ és un projecte d’aprenentatge i servei que pretén crear vincles intergeneracionals entre joves de setze o disset anys i gent gran. Amb aquest programa aspirem que, per una banda, aquestes persones voluntàries puguin aprendre i compartir experiències amb les persones grans i desenvolupar les seves habilitats comunicatives. I, per altra banda, que la gent gran no es quedi fora d’aquest món digitalitzat i al mateix temps tingui un espai per relacionar-se amb un altra generació.

Aquest any hem aconseguit que participin quinze joves voluntaris i voluntàries i un total de deu persones grans. A causa de la pandèmia hem estat treballant amb ràtios reduïdes, per aquesta raó gent gran s’ha quedat en llista d’espera.

Qui són els i les joves que hi participen?

En l’actualitat, són joves d’un institut d’Hospitalet de Llobregat que estan a quart d'ESO i que han escollit aquest programa de voluntariat per cursar l’assignatura obligatòria ‘Cultura i Valors’. Aquest any, les persones que han participat han fet aproximadament 18 hores de voluntariat durant el segon trimestre.

Abans de la pandèmia era un programa que funcionava molt bé i una vegada s’acabaven aquestes hores obligatòries quasi la meitat del grup es quedava com a voluntariat tota la resta del curs. Aquest any està sent molt més complicat i ara mateix només tenim un jove que s’ha quedat.

Com es formen els voluntaris?

Fem una formació al conjunt de joves sobre habilitats comunicatives. Els expliquem com s’han d’adreçar, la manera de parlar i com han d’explicar les coses per poder ajudar la gent gran. Igualment, la majoria d'ells i elles dominen més que nosaltres en tot el que es relaciona amb tecnologia i programes informàtics. Per aquesta raó, ens centrem més en les habilitats comunicatives.

En aquestes formacions també fem casos estudi, on exposem situacions hipotètiques i juntament amb l’alumnat plantegem les solucions. El que pretenem és treballar la paciència i l’escolta activa, qüestions bàsiques per poder participar en aquest programa.

Quins són els beneficis pel jovent voluntari?

Penso que un dels aprenentatges més importants que adquireixen aquestes persones són les habilitats comunicatives, que podran fer servir tant a la vida professional com a la personal. Un altre fet interessant és el de participar en un programa intergeneracional on poden aprendre i compartir experiències amb gent d’una generació molt diferent. Penso que es tracta d’una experiència molt enriquidora.

També cal destacar que quan elles i ells veuen que el que fan ajuda i té un impacte real en la gent gran, es senten útils i realitzats. I, a la mateixa vegada, és un gran aprenentatge assolir valors com la solidaritat, l’altruisme, la paciència i l’empatia, entre altres.

I per a la gent gran?

El que més valoren aquestes persones és la companyia, aquesta estona durant la qual poden estar amb persones joves i compartir experiències. Des de l’any 2019 no havíem dut a terme aquest programa a causa de la pandèmia. Enguany vam notar que la gent gran tenia moltes ganes de compartir temps un altre cop amb les persones joves.

De la mateixa manera, és molt important per aquestes persones poder aprendre a utilitzar les noves tecnologies. Avui dia, moltes coses es fan només en digital, com passa amb algunes companyies elèctriques o telefòniques, que emeten les factures en aquest format. Per aquesta raó, els ajuda molt poder conèixer com funcionen aquestes tecnologies, tant per a coses fonamentals com descarregar factures o gestions amb els bancs o per aprendre a utilitzar i comunicar-se a partir de les xarxes socials.

Com es preveu l’any vinent?

Si la situació amb la pandèmia continua estable, el que estem fent i farem és ampliar la ràtio a les aules. Això ens permetrà reduir considerablement la llista d’espera de gent gran o no tenir-ne.

De la mateixa manera, tenim plantejat augmentar el número de persones voluntàries. Per aquesta raó, el curs vinent volem ampliar aquesta proposta a més instituts. Ja hem estat parlant amb altres centres i estan molt interessats en participar a un programa intergeneracional.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari